O tânără din Iași a revoluționat piața cu aceste produse. A creat un start-up cu bani de la stat care-i aduce profituri uriașe din vânzarea unui produs de lux
Ideea de a deveni antreprenoare a avut-o în urmă cu doi ani, când nu găsea în magazine ceea ce își dorea. Acum, ieșeanca susține că are deja clienți fideli, care vor aceste produse. Beneficiarii programului Start-Up Nation vor încasa banii de la stat în această perioadă.
Toți cei care au depus deconturile la Oficiul Teritorial pentru IMM-uri și Cooperație (OTIMMC) Iași vor avea în conturi banii în scurt timp. Specialiștii din cadrul instituției lucrează la dosarele de decontare a sumelor solicitate de beneficiarii din Iași, dar și din celelalte cinci județe din Moldova, arondate OTIMMC.
„În prezent se fac decontări. Beneficiarii care au adus toate documentele, au semnat contractele, urmează să primească banii. Sunt dosare din 2018 și 2019. Au fost făcute monitorizările, acum beneficiarii încasează banii. Noi avem luna aceasta în plan decontarea a 70 de dosare. Noi trimitem banii către bănci, iar băncile se ocupă mai departe să vireze banii în conturile beneficiarilor”, a declarat Narcis Tăbăcaru, director OTIMMC Iași.
Mii de locuri de muncă create în Iași
În total, 500 de beneficiari din Iași vor încasa sumele de la stat în cadrul programului Start-Up Nation. Beneficiarii din Iași vor primi fiecare 44.000 de euro. Astfel, antreprenorii vor primi în total aproximativ două milioane de euro, bani pentru toți beneficiarii din județ. În anul 2017, când s-a lansat pentru prima dată programul Start-Up Nation, au primit finanțarea 400 de ieșeni, în anul 2018, 700 de antreprenori și-au înființat afaceri cu bani de la stat, iar anul acesta vor primi banii 500 de beneficiari. Ca urmare a implementării acestor proiecte, derulate cu finanțare de la buget, au fost create peste 2.000 de noi locuri de muncă.
Rochii de seară, afacerea momentului
Printre proiectele derulate deja de beneficiarii acestui program sunt cele din domeniul alimentar, producție, textile, IT sau panificație. Unul dintre antreprenorii care deja derulează o afacere cu banii de la stat este Alexandra Tănase. Ieșeanca în vârstă de 33 de ani este economist la bază, însă pentru că nu găsea rochiile de ocazie dorite, s-a gândit că cel mai bine ar fi să le creeze singură. Astfel a urmat mai multe cursuri de croitorie, a achiziționat o mașină de cusut și a început să exerseze.
„Am aruncat mult material până a ieșit ceva bun. Acum nu mai am aceste probleme pentru că deja știu cât material e necesar. Eu mai am angajate două doamne croitorese și până acum ne-am înțeles foarte bine. E mai greu să găsești niște angajați cu care să rezonezi”, spune tânăra antreprenoare.
Tânăra vrea să extindă afacerea
Deși are o afacere care a luat amploare în ultimii ani, mai ales în sectorul rochiilor de seară, tânăra antreprenoare susține că de un an de zile produce constant rochii de seară și are clienți fideli deja.
„Rochiile mele sunt puțin atipice. Eu mă axez mai mult pe feminitate, vreau ca o rochie să scoată în evidență calitățile fizice ale unei femei. Prețurile noastre sunt aliniate pieței din prezent, mai ales că e greu să obții materiale bune la un preț decent și să le scoți la vânzare la un preț acceptabil. Clienții, clientele noastre, mai ales, s-au obișnuit cu stilul pe care îl abordez și vin direct la noi și cumpără ce au nevoie”, susține ieșeanca.
Aceasta are în plan o extindere a afacerii.
„Vreau să mai deschid un spațiu unde să vând rochiile de seară. Cred că o să investesc tot ce produc într-un nou spațiu”, susține antreprenoarea.