O tânără din Iași a reușit să rămână însărcinată după ce mai mulți medici au refuzat-o. Până la urmă, dr. Adrian Borș a făcut ce trebuia!

de: Redacția BZI
02:00, 27 apr. 2022

O tânără din Iași a rămas însărcinată prin fertilizare in vitro, după ce multă vreme mai mulți medici au refuzat să înceapă această procedură. Aceasta suferea de o boală ce împiedica procesul de fertilizare. Bucuria a venit în sfârșit, chiar înainte de Paște, când a aflat că este gravidă

O ieșeancă care și-a dorit să devină mamă prin fertilizare in vitro a fost împiedicată de boala gravă pe care o avea, iar mai mulți medici au refuzat-o, deoarece au spus că nu este posibil ca această procedură să fie efectuată în cazul ei. Ovarele erau acoperite de chisturi produse din cauza endometriozei și nu se putea obține în niciun fel ovocite pentru fertilizare. Echipa medicală de la Iași a cerut ajutorul medicilor de la București pentru a putea face posibilă dorința femeii.

”Toate cazurile noastre sunt deosebite, fiecare femeie este unică, însă sunt unele situații care ne uimesc până și pe noi. O pacientă a ajuns la cabinet cu endometrioză, abdomenul afectat și ambele ovare ascunse în chisturi imense și nu puteau fi identificate. Dacă acestea nu erau accesibile, nu puteam începe procedura. Am contactat o colegă de la București, care a reușit printr-o operație dificilă să îndepărteze o parte din chisturi și să salveze un singur ovar, mai bine spus o porțiune de ovar. S-a întors la Iași, unde din fărâma de ovar am obținut un singur ovocit. Pe scurt, totul a fost la limită. S-a efectuat într-un sfârșit procedura de fertilizare, iar în urmă cu câteva zile mi-a trimis primul test de sarcină pozitiv. Cu încredere și răbdare se pot face lucruri mari”, a declarat dr. Adrian Borș, specialist în tratarea infertilității, în cadrul clinicii OminiClinic din Iași.

O tânără din Iași a rămas însărcinată chiar dacă suferea de Endometrioză

Femeia a reușit să rămână însărcinată chiar dacă suferea de endometrioză. Zece femei din 100 dezvoltă endometrioză la vârsta reproductivă. Simptomul cel mai frecvent întâlnit este durerea pelvină, iar multe cazuri sunt asimptomatice. Descoperirea la timp a endometriozei și tratamentul adecvat previn instalarea infertilității feminine, principala complicație a endometriozei. Endometrioza este o boală cronică, puțin cunoscută, care afectează la nivel global 10% dintre femei, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS).

”A fost un caz dificil, dar cu final fericit. Edometrioza era extrem de extinsă în corpul paciente, fiind într-un stadiu foarte avansat al bolii. Endometrioza este o boală cronică ce poate afecta femeile de orice vârstă, între 18 și 50 de ani, și cu impact major asupra vieții sociale, pentru că poate duce la infertilitate. Afecțiunea se caracterizează prin prezența țesutului endometrial, care căptușește uterul pe interior și sângerează la fiecare menstruație, în afara cavității uterine. De foarte multe ori este o afecțiune dureroasă ce implică ovarele, trompele uterine, vaginul, membrana care acoperă pelvisul. Există și cazuri în care țesutul endometrial se răspândește în afara zonei pelvine, ajungând pe suprafața externă a intestinului subțire sau gros, uretere, vezica urinară și, rareori, pe pleura, membrana care acoperă plămânii, pericard, membrana care acoperă inima, ori chiar creier”, a mai precizat medicul ieșean.

O femeie din Iași a învins cancerul și a devenit mamă

Medicii din Iași au avut parte de un caz deosebit. La cabinetul doctorului Anca Ștefan, în urmă cu trei ani, a ajuns o tânără ce își dorea din tot sufletul să devină mamă. Pentru ca acest lucru să fie posibil, era nevoie de fertilizare in vitro. Specialiștii au început controalele amănunțite, care se fac înainte de începerea procedurii. Ce au descoperit medicii a dat totul peste cap. Viitoarea mamă suferea de cancer la sân, în stadiu incipient.

Totul s-a oprit, în ceea ce însemna procedura de fertilizare. Aceasta a învins cancerul și după 3 ani a devenit cea mai fericită mamă. A născut o fetiță perfect sănătoasă.