O tânără din Iași a creat un colț de rai în mijlocul pădurii Bârnova! Cei care vin aici nu vor să mai plece. „Experții veniți din Olanda au rămas impresionați de ceea ce au găsit”

de: evelina.chitoroaga
02:00, 18 sept. 2021

Oana Iliescu, tânără apicultoare din Iași, a dezvoltat afacerea cu miere într-un mod inedit. A investit câteva zeci de mii de lei într-o cafenea cu produse de la producătorii locali și într-un cort care are toate facilitățile lumii moderne. Bicicliștii care vin la Bârnova se opresc la cafenea, iar ceilalți turiști vor să petreacă o noapte în cortul glamorous

Oana Iliescu, tânără apicultoare din Iași, care a dezvoltat o afacere cu fonduri europene, s-a gândit să facă următorul pas pentru ca produsele pe bază de miere de albine să ajungă la cât mai multe persoane. Pentru că stupii se află în apropierea pădurii din Bârnova și locul e perfect pentru pasionații de drumeții, bicicliști și alte persoane dornice să se relaxeze, a amplasat cafeneaua tot în natură, aproape de pădure.

„De pe data de 10 iulie am deschis cafeneaua «Taina Vie» și practic e o extensie a ceea ce avem noi la Bârnova, stupina. Este lângă pădure și este dedicată celor care merg în pădure pentru relaxare. Oamenii simt nevoia să se relaxeze în natură și se bucură că există un asemenea loc în apropierea pădurii. Este vorba de cei care merg cu bicicleta, care vor să se plimbe. Au venit și persoane care lucrează în străinătate și au vrut o oază de relaxare, au venit și familii cu copii, persoane dornice să stea în aer liber. E ușor de ajuns la cafenea. La Hanul «Trei Sarmale» faci la dreapta și ții strada principală Sfânta Maria”, spune Oana Iliescu, tânără fermier din Iași a cărei poveste a fost prezentată într-o ediție „BZI” anterioară.

Oana Iliescu, antreprenoare: „Experții veniți la Iași, din Olanda, au rămas impresionați de ceea ce au găsit”

Tânăra mai spune că ideea de a amenaja un astfel de loc a venit și din dorința ieșenilor care fac drumeții des prin acea zonă.

„Mai veneau părinții cu copiii și spuneau că le e foame. De aceea ne-am gândit să aducem la cafenea doar produse de la producători locali, cum sunt scrijelele din fructe, perfecte pentru copii, gustare sănătoasă. Avem și ulei presat la rece de la Genoveva Cojocaru, scrijele din fructe de la Bogdan Ghinescu, produse pe bază de lavandă de la Laura, ceaiuri de la Gadal Tea și bere artizanală de la Tomești. Iuliana Sosu ne oferă pernele. Toți cei care pleacă cu bicicletele de aici primesc o degustare gratuită. Experții veniți la Iași special din Țara Bicicletelor, Olanda, în cadrul evenimentului dedicat bicicliștilor, au fost la noi și au rămas impresionați de ceea ce au găsit”, mai spune Oana Iliescu.

Tânăra antreprenoare a adus în Iași și un concept relativ nou apărut în România, respectiv glamorous camping (glamping)

„Glamping” a apărut în anumite zone din țară în urmă cu aproximativ 2 ani, iar conceptul își are originile în Africa și Australia. Glamping înseamnă corturi spațioase și foarte chic, paturi confortabile în care turiștii dorm lejer. Unele sunt cu saună și au toate facilitățile lumii moderne, fără a se pierde contactul cu mediul înconjurător.

„Un cort are diametrul de 5 metri și este așezat pe o platformă de lemn cu terasă. Are un pat matrimonial. Spațiul de campare este îngrădit și are dușuri cu apă caldă, curent electric și spațiu pentru a lua masa. Tinerii stau de obicei o noapte. Interesul a fost mare încă de la început. Tinerii vin, se relaxează în pădure, apoi dorm în cort. Practic, la glamping, ai toate condițiile din locuință. Pat, curent electric, unii pun și șemineu. Noi le oferim fructe de la producătorii locali celor care se cazează în cort, primesc miere de tei din cel mai mare areal cu tei din județul Iași. La Bârnova sunt cei mai mulți tei, Iașul fiind în topul județelor din țară cu păduri de tei. Noi mai găzduim și tabăra de corturi sau camping pentru autorulote”, mai spune Oana Iliescu, antreprenoare.

În comuna Bârnova, raiul crescătorilor de albine din Iași, se află a doua cea mai mare pădure de tei din România. Din cele 15.000 de hectare de pădure din această localitate, 60 la sută sunt cu tei.