O tânără ajunsă în pragul disperării a sunat la 112 și a anunțat că vrea să se sinucidă! Când au auzit povestea acesteia, medicii au rămas stupefiați. Ce avea de gând să facă?
O tânără a sunat la 112 disperată. Aceasta a spus medicilor că dacă nu ajunge cineva să o salveze, se va sinucide. A amenințat că se aruncă de la geam. Când au ajuns medicii, le-a povestit adevărul. Tot ieri, o altă tânără a băut 20 de pastile, imediat după ce a născut. Voia să scape de greutăți.
O tânără în vârstă de 20 de ani a sunat la 112 să urle disperată după ajutor. Aceasta a spus cadrelor medicale că intenționează să se sinucidă, dacă nu primește de urgență ajutor. Un echipaj al Smurd s-a deplasat la locul în care se afla tânăra. Aceasta a povestit medicilor că în ultimele două săptămâni a întrerupt tratamentul medicamentos antidepresiv pe care îl ținea de la vârsta de 14 ani. Aceasta a mai spus medicilor că s-a închis în casă și ar fi căutat soluții pentru a-și lua viața. Când a conștientizat cât de departe se poate ajunge în urma acestor gânduri negre, tânăra a cerut ajutor.
A sunat la 112 să spună că vrea să se sinucidă
Domiciliată în Suceava, tânăra de 20 de ani este studentă în Iași. Aceasta, după cum a povestit cadrelor medicale, ar fi fost diagnosticată cu depresie, la vârsta adolescenței, la 14 ani. De atunci, a stat sub atenta supraveghere a medicilor. În urmă cu două săptămâni, aceasta a întrerupt brusc tratamentul medicamentos, moment în care gândurile de suicid au început să apară. A decis că nu vrea să împartă cu nimeni durerea ei, așa că s-a închis în casă. Când a conștientizat că este la un pas de a se arunca de la geam, a sunat la numărul unic de urgențe 112, pentru a cere ajutor.
„În decursul zilei de ieri, o tânără în vârstă de 20 de ani a ajuns la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), fără probleme medicale vizibile. Tânăra invoca în permanență faptul că dorește să-și ia viața. A înștiințat cadrele medicale că a întrerupt tratamentul medicamentos pe care îl ținea de șase ani. Aceasta a fost transferată la Spitalul de Psihiatrie „Socola”, spune prof. Dr. Diana Cimpoeșu, șefa UPU Smurd Iași.
„Dacă voia să se sinucidă, o făcea. Cere atenție”
Psihologii susțin faptul că tânăra are mai mult nevoie de atenție, decât de ajutor. Aceștia spun că în momentul în care o persoană este determinată să se sinucidă, nimic nu-i poate sta în cale. Aceasta nu spune și nu caută ajutor. Totodată, un tratament medicamentos antidepresiv, în momentul în care este stopat brusc, poate avea repercusiuni grave, stările inițiale revenind și intesificându-se de cele mai multe ori. Aceștia recomandă ca dozajul să fie micșorat treptat, pentru a evita astfel de situații.
„Cel mai probabil este ca pacienta să fi trecut printr-un episod de isterie. Un episod prin care tânăra dorește să atragă atenția. Este extrem de benefic faptul că ea a conștientizat că este în pragul de a face o asemenea greșeală, însă, un pacient cu boli psihice care dorește să se sinucidă, o face. Nu anunță pe nimeni, nu cere atenție. În momentul în care se întrerupe medicamentația luată pe o perioadă atât de îndelungată, depresia revine. La un interval de câțiva ani, patologia revine de la sine”, spune Alina Dafinoiu, psiholog clinician și psihoterapeut în cadrul Institutului de Psihiatrie „Socola” Iași.
Un alt caz, în aceeași zi
Cazurile de acest gen sunt în creștere, spun medicii. Tot în decursul zilei de ieri, o tânără în vârstă de 18 ani a ajuns la spital după ce a vrut să se sinucidă, ingerând 20 de pastile de ibuprofen și penicilină. După ce i s-au făcut spălături stomacale și a fost asigurată din punct de vedere medical, tânăra a fost transferată la Institutul de Psihiatrie „Socola”. Medicii suspectează că ar fi vorba despre o depresie post-natală prelungită.
„La vârsta de 17 ani, când pacienta a dat naștere unui copil, aceasta nu era practic formată din punct de vedere psihic pentru o asemenea schimbare. Nu se poate stabili cu exactitate momentan dacă este vorba despre depresie post-natală sau un incident care a marcat-o și a determinat-o să ia această decizie. Cert este că, la vârsta de 17 ani, nu ești pregătit să ai un copil. De aici pornesc, de multe ori, aceste tulburări de comportament”, adaugă psihologul ieșean.