O suceveancă a fost vaccinată fără a fi cadru medical: „Când am plecat de acasă, nu credeam că e adevărat”

de: Cristian ZAVASTIN
09:47, 15 ian. 2021

O suceveancă a fost vaccinată fără a fi cadru medical. Diana Peptănuș Marin, o tânără din Suceava, a reușit la Spitalul Județean din Suceava, fără a fi cadru medical.

Aceasta a fost vaccinată pentru că la spital au rămas doze nefolosite. Deși nu e nici doctor, nici infirmieră, ea s-a vaccinat deja încă de miercuri.

„Un pas mic pentru mine, unul imens pentru omenire. Să faceți, că nu doare“, a scris Diana Peptănuș Marin pe pagina ei de Facebook.

Suceveanca, vaccinată pentru că au rămas mai multe doze

Centrul de vaccinare organizat în Spitalul Județean Suceava a avut miercuri, 13 ianuarie, 420 de doze de vaccin și doar 350 de persoane programate la vaccinare. Ca să nu irosească dozele, reprezentanții spitalului au decis să vaccineze și persoane doritoare care nu erau angajate în sistemul sanitar public sau privat.

„Am aflat de la o vecină cum că s-ar vaccina oamenii la liber la Spitalul Județean. Am adus informația acasă, ne-am echipat (ea și soțul – n.r.) și am plecat la spital, unde am întrebat paznicul, domnul de la barieră, despre ce este vorba. Ne-a îndrumat spre Ambulatoriu și am stat la rând frumos, ordonați, afară, la aer liber, la distanță unii de alții. Atunci când ne-a venit rândul, am intrat într-o cameră de triaj, unde ni s-a luat temperatura, am fost chestionați vizavi de istoricul medical al fiecăruia și eligibili fiind pentru vaccin, am fost vaccinați cu prima doză de vaccin Pfizer”, a povestit Diana Peptănuș Marin.

A primit adeverință de vaccinare

Femeia din Suceava a precizat că i s-a dat adeverința de vaccinare și i s-a spus că va fi contactată ulterior pentru a fi anunțată despre data de rapel.

„Așteptam cu nerăbdare și credeam că ne vine rândul la vaccinat undeva prin vară. Am fost niște norocoși. Noi când am plecat de acasă nu am crezut deloc că este adevărat. Am plecat că altă treabă oricum nu aveam și s-a întâmplat foarte repede, în condițiile în care la rând eram și pensionari, și oameni mai tineri, au venit chiar și doi polițiști în uniformă, iar atunci când am ajuns în preajma Ambulatoriului, au ieșit de acolo niște domni în uniforme de pompieri, cu măscuțe pe care era drapelul și scria «Pompierii», și i-am întrebat: «Ați fost, v-ați vaccinat? Este adevărat?»”, a mai spus Diana Peptănuș Marin, care a adăugat că la rând au fost și persoane în vârstă, și persoane tinere, maximum 15 persoane.

310 centre de vaccinare la nivel național

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID-19 la nivel național, a declarat că sunt pregătite 310 centre, care își vor începe activitatea de luni, 18 ianuarie.

„Începând de mâine vor intra în activitate circa 310 centre la nivel național care vor avea împreună aproximativ 400 de fluxuri, adică 400 de cabinete de vaccinare, care pot să asigura circa 60 de persoane vaccinate pe punct de vaccinare.”, a declarat medicul Valeriu Gheorghiță.

Medicul a anunțat că, începând de miercuri, 20 ianuarie, vor fi vaccinate în paralel „persoanele care sunt la rapel și persoane noi”. Potrivit estimărilor, vor fi imunizate 21.000 de persoane, număr care depinde de rata de înscriere și de programare.

„Din data de 20 ianuarie vom vaccina, în paralel, persoanele care sunt la rapel și persoane noi. Aceste centre de vaccinare care de mâine sunt pregătite, dar vor începe efectiv activitatea de vaccinare de luni, din data de 18 ianuarie, conform estimărilor, ar putea să asigure vaccinarea a circa 21.000 de persoane. Asta înseamnă capacitate de vaccinare. Numărul de persoane care vor fi vaccinate depinde de rata de înscriere și de programare. Dacă avem dozele necesare, putem ajunge la 100.000 pe zi. Treptat vom ajunge la peste 700 de centre de vaccinare”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.