O specie de gândaci a devastat mii de hectare de pădure din Apuseni. Localnicii dau vina pe nepăsarea autorităţilor

de: BZI.ro
10:54, 01 sept. 2022

Mii de hectare de pădure din Parcul Natural Apuseni au fost distruse din cauza unei specii de gândaci care atacă molidul. Arbori afectaţi de invazie sunt și alte zone din țară, iar seceta ar fi una dintre cauze.

Cu toate acestea, localnicii acuză autorităţile că nu şi-au dat interesul pentru a salva zona.

Hectare întregi de pădure din Apuseni devastate de gândaci

Mii de hectare de pădure de molid din Parcul Natural Apuseni au fost afectate de gândacii numiți ipide. Situaţia este una extrem de gravă, deoarece specialiștii precizează că aceste insecte pot distruge arborii într-o singură zi.

Ipidele au lăsat pădurea de molid din Parcul Natural Apuseni, ruginie pe suprafeţe extinse, insectele atacând sub scoarța molidului, distrugându-l în întregime. Din păcate însă, specialiştii susţin că nu există metode de combatere eficiente şi speră ca fenomenul să se oprească pe cale naturală.

„Din punct de vedere tehnic, soluţia este amplasarea unor curse feromonale care ajută la prognoză şi amplasarea arborilor cursă, astea sunt metodele ecologice, iar una dintre metodele practicate în trecut, a fost extragerea”, a spus Mădălin Mihăieș, şef de pază la Parcul Natural Apuseni.

Localnicii dau însă vina pe autorități, acuzându-i de neglijentă, pentru că nu au curățat pădurea la timp, lăsând astfel mai mulți arbori să se usuce și să dezvolte aceste insecte.

„Riscul ca tot parcul să rămână fără pădure nu există, pentru că despre ceea ce vorbim noi, sunt fenomene naturale, ele există pe Pământ dintotdeauna, însă astfel de fenomene meteorologice anormale, sunt din păcate, specifice ultimelor decenii”, a declarat Alin Moș, director Administrația Parcului Natural Apuseni.

Din păcate, situaţia este similară în mai multe păduri din România.

Apuseni, inclus pe lista celor mai frumoase 20 de locuri din Europa

Nu e deloc străin faptul că România este cunoscută la nivel mondial pentru frumuseţile naturale de care dispune. An de an, mulţi turişti aleg să-şi petreacă vacanţele pe plaiurile mioritice de la noi. Jurnaliştii de la CNN au făcut o listă cu cele mai frumoase 20 de locuri din Europa, printre care se numără și un loc de vis din ţara noastră, și anume Munţii Apuseni.

Munții Apuseni sunt un lanț muntos din Transilvania, parte a Carpaților Occidentali, cu cel mai înalt vârf, Vârful Bihor, din munții Bihor și cu o altitudine de 1849 de metri. Apusenii sunt delimitați la nord de Râul Barcău, la sud de Râul Mureș, la vest de Dealurile și Câmpia de Vest, iar la est de Depresiunea Colinară a Transilvaniei. Munții Apuseni ascund peste 400 de peșteri. Apusenii sunt munți tineri, de încrețire, formați în orogeneza alpino-carpato-himalayana și sunt compuși în general dintr-un mozaic de roci, predominant calcare.

„Aceşti munţi sunt izolaţi, cu păduri străvechi şi peşteri de calcar care duc spre râuri subterane la fiecare pas. Aici, timpul sta în loc, cu prea puţine lucruri de făcut în afară de a respira aerul încărcat de miros de pin şi a admira sălbăticia din jur. Lupii se plimbă liberi printre copaci, în timp ce acvile planează deasupra”, mai scriu jurnaliştii de la CNN.

De altfel, mai puțin cunoscut decât Transfagarasanul și Transalpina, cel mai nou drum din Țara Moților așteaptă să fie descoperit de către turiști. Cei ce vor să parcurgă un traseu spectaculos care trece prin cele mai mari păduri din Munții Apuseni au acum la dispoziție drumul national DN1 R sau „Transursoaia”, după cum a fost botezat de localnici.

Doar că, din păcate, acum, mii de hectare de pădure din Parcul Natural Apuseni au fost distruse din cauza unei specii de gândaci care atacă molidul.