O rețetă simplă și sănătoasă de gogonele murate. Iată greșeala care-ți înmoaie murăturile!
Acum este momentul perfect pentru a pregăti rezerve de murături pentru iarnă, iar o rețetă simplă de gogonele murate este un deliciu pe care nimeni nu ar trebui să-l rateze. Fie că ești fan al gusturilor tradiționale, fie că doar vrei să încerci ceva nou, acest deliciu este exact ceea ce ai nevoie.
Toamna este sezonul cel mai agitat pentru gospodine. Acum este momentul ideal în care se pun la borcan diverse preparate pentru iarnă. De la zacuscă, la dulceață și murături, niciunele nu lipsesc din cămara acestora.
Rețeta simplă și sănătoasă de gogonele murate
Atunci când vine vorba de murături, gogonele murate ocupă un loc special pe masa românilor. Nu sunt deloc greu de preparat și sunt ideale de a fi servite alături de o mâncare delicioasă.
Dacă vrei să pui pe masă niște gogonele murate care să fie și delicioase, trebuie să știi cum să le prepari. Deși sunt multe rețete, una singură te ajută să obții murăturile perfecte, fără prea mult efort.
Înainte de a începe prepararea propriu-zisă, trebuie să te asiguri că ai toate ingredientele. În primul rând, este nevoie de gogonele, care se recomandă a fi fără pete, fără lovituri și să fie cât mai ferme.
În al doilea rând, ai nevoie de câteva condimente care să dea gust gogonelelor murate. Sunt suficiente sarea neiodată, oțetul, frunzele de dafin, boabele de muștar, piperul și mărarul uscat. De asemenea, poți să folosești usturoi și hrean pentru un plus de savoare. Ultima, dar nu cea din urmă, este apa.
Murăturile în saramură sunt considerate alimente minune care aduc o serie de beneficii organismului, acestea, prin fermentare, dau naștere unor bacterii sănătoase. Cu toate acestea, murăturile nu sunt recomandate persoanelor cu intoleranță la histamină.
Acestea ajută la reglarea microflorei intestinale și la întărirea imunității organismului. Consumul regulat, dar moderat, de murături poate atenua alergiile, poate reduce inflamațiile din organism și luptă cu diferite forme de cancer.
Indicații de preparare
Pentru început, va trebui să speli foarte bine gogonelele, iar după ce s-au scrus de apă, acestea se pun în borcane sterilizate, iar printre ele se adaugă felii de hrean, usturoi și condimente.
După acest pas, urmează să pui apa la fiert cu sare. De obicei, este recomandat să pui o lingură de sare la un litru de apă. După ce apa a fiert și s-a răcit puțin, poți adăuga oțet după gust.
Saramura preparată din apă, sare neiodată și oțet se va turna peste gogonelele din borcane, până când le va acoperi perfect. Borcanele se sigilează, după care se acoperă cu o pătură până se răcesc.
Este esențial ca acestea să fie păstrate într-un loc ferit de lumina soarelui, timp de 3 – 4 săptămâni. Dacă vrei să fie maturate bine, poți să le lași 6 – 8 săptămâni. Iar dacă tot a venit sezonul toamnei, poți încerca să faci și un bulion de ardei, numai bun de păstrat peste iarnă.
Pentru ca gogonelele să se mențină crocante și să își păstreze forma, poți adăuga hrean sau frunze de cireș. Este un truc vechi pe care gospodinele îl pun mereu în practică.
Pentru ca murăturile să nu se înmoaie, secretul constă în apa pe care o folosești. Dacă vrei ca acestea să reziste o perioadă mai lungă, nu uita să fierbi, cel puțin 5 minute, apa pe care o vei turna în borcane.
După ce o iei de pe foc, las-o să stea timp de 24 de ore înainte de a o folosi. Este un pas pe care foarte mult gospodinele îl neglijează, dar respectând acest truc și rețeta simplă de gogonele murate, nu are cum să nu vă iasă niște murături delicioase.