O rază de lumină în statul eșuat
În timp ce mai marii politicii noastre încearcă să pună capăt uneia dintre cele mai severe crize guvernamentale din istoria recentă, în timp ce însuși președintele României, care se face vinovat de multe dintre rele, afirmă că statul a eșuat, o mână de oameni, e adevărat din ce în ce mai mulți, se chinuie să repare câte ceva din dezastrul social lăsat în urma clasei politice în toți acești ani. „Caravana comunității”, despre care am mai avut ocazia și bucuria să scriu. O picătură de miere într-un ocean de mizerie și amărăciune. Dar un exemplu care îi contaminează pe din ce în ce mai mulți oameni.
Astăzi, alte sute de familii nevoiașe, bătrâni și copii care trăiesc sub un prag incredibil de sărăcie, vor fi ajutați de voluntarii Caravanei, cu sprijinul unor preoți din București. Vor fi distribuite din nou zeci și zeci de pachete cu cele mai diverse produse de strictă necesitate. În special alimentare. Dar nu numai. Întrucât se instalează sezonul rece, aceste familii vor primi și saci de dormit, aragaze mici cu butelii și alte obiecte de strictă necesitate, care îi pot ajuta să depășească cât de cât această iarnă.
Locul de desfășurare al operațiunii de astăzi este tot Capitala, deși comunitatea s-a lărgit într-un mod spectaculos în ultima vreme, cu oameni de suflet veniți din toate colțurile țării. Ținând cont de circumstanțele pandemiei, Ioana Vîntu, care este inițiatoarea aceastui proiect, împreună cu ceilalți componenți din nucleul de bază, a stabilit ca, pe lângă spațiile deschise din incinta unor biserici, în premieră, zecile de echipe de voluntari să se deplaseze, în baza unor liste furnizate de preoți, la locuințele celor mai nevoiași bucureșteni. Și acolo să distribuie ajutoarele pentru vârstnici și copii. Extrem de impresionantă este o deplasare la locuințele improvizate din carton din carierul Broșteni, unde, îndrumați de părintele Gabriel Nicodim, voluntarii vor distribui multitudinea de ajutoare, care, fără excepție, provin de la voluntari. La acțiunile „Caravanei comunității”, cu excepția ambasadorilor unor state, culmea, din afara Uniunii Europene, nu a contribuit nicio oficialitate, nicio instituție de stat și nicio fundație din încrengătura fundațiilor Soroș sau cum s-or mai numi asemenea ONG-uri dirijate.
Ca de obicei, va fi prezentă la această operațiune doamna Ecaterina Andronescu, atașată încă din prima zi de „Caravana comunității”. În numele voluntarilor și a nevoiașilor, le aduc în mod special mulțumiri părinților Gabriel Nicodim, Ionuț Iordache de la Biserica Foișor și Lachint de la Mănăstirea Radu Vodă. Fără aceștia și alții ca ei, ar fi fost imposibilă identificarea și inventarierea familiilor care urmează să fie ajutate, iar logistica ar fi devenit mult mai dificilă.
Pe site-ul consacrat „Caravanei comunității”, cei care vor fi curioși să afle ce însemană omenia într-un stat eșuat, vor putea urmări acțiunea aflată azi în desfășurare.