O profesoară din Iași face naveta cu trenul de două decenii! Paula Vorniceanu: „Nu mă plâng de acest aspect, a devenit un stil de viață” – FOTO
Paula Vorniceanu este profesoară de limbă și literatură română, la Liceul Teoretic „Ion Neculce” din Târgu Frumos. De 20 de ani, de când se află la catedră, cadrul didactic face naveta zilnic, în special cu trenul, pentru a ajunge la cursuri. Acest lucru a devenit o normalitate, pasiunea pentru educație însemnând mai mult decât orice
Paula Vorniceanu, o profesoară de limbă și literatură română, în vârstă de 46 de ani, din municipiul Iași, merge zilnic cu trenul, dar nu numai, pentru a preda elevilor. Deși naveta pare extrem de dificilă și obositoare pentru majoritatea oamenilor, dascălul, care petrece aproximativ două ore pe zi în mijloacele de transport, consideră că totul este absolut firesc, neavând vreo problemă cu asta. În toată cariera sa, prof. Paula Vorniceanu a făcut naveta.
„La liceu sunt profesoară din 2009, dar am început să predau din 2003. Eu locuiesc în zona Dacia. Mai întâi am predat la Horlești, în județ, la 23 km de oraș. Acum, de acasă până la «Ion Neculce» sunt aproximativ 45 km”, a declarat prof. Paula Vorniceanu.
Profesoara care face naveta de 20 de ani
Paula Vorniceanu se numără printre profesorii care își iubesc meseria. Indiferent de vreme, profesoara de limbă și literatură română se prezintă la ore. Din 2003, de când predă, cadrul didactic face naveta.
„În toată cariera mea am făcut naveta, sunt navetistă din 2003. Merg cu trenul, chiar și cu microbuzul. Deci alternez, în funcție de program. Se decontează integral naveta, nu am întâmpinat probleme în acest sens, ar fi vorba de 250 de lei. Nu mă plâng de acest aspect, a devenit un stil de viață și găsesc lucruri de făcut în timpul pe care îl petrec în mijlocul de transport… Mai lecturez o carte, nu este o problemă în acest sens. Fac 50 de minute la dus, 50 la întors, cam 100 de minute sau 2 ore. M-am adaptat, nu mi se mai pare obositor. Sincer vă spun, nu am o problemă cu naveta. Oamenii când aud că ești navetist au o atitudine de consolare, dar nu este cazul, le și răspund că nu am o problemă cu asta”, a adăugat prof. Paula Vorniceanu.
Nu ar schimba nimic
Deși ar avea ocazia să predea într-o instituție din municipiu, mai aproape de casă, Paula Vorniceanu consideră că naveta nu o împiedică deloc să-și îndeplinească obiectivele profesionale.
„Eu m-am atașat de instituție, focusul este pe ceea ce fac eu la școală. Sunt atașată și de elevi, poate de asta mi-ar fi și greu să o iau de la zero, într-o școală din oraș, din moment ce aici mi-am dezvoltat, să zicem, un sentiment de apartenență la comunitatea liceului. Orarul este destul de variabil, am și la 06:30 un mijloc de transport, apoi, când am cursuri după-amiază, depinde. Cel mai des ajung după-amiază acasă, pentru că particip la anumite activități după ore.
Mai sunt incidente prin tren, dar cu titlul de excepție, de-a lungul timpului se întâmplă lucruri… Am întârziat rareori la ore, în situații de accidente rutiere pe ruta Iași – Târgu Frumos, așteptarea trecerii unui tren. Sunt și foarte mulți elevi care fac naveta, peste 60 la sută. Ei sunt din mediul rural, iar liceul este singurul teoretic pe o rază de 30 km. Doresc să vină la liceul nostru, nu au încotro”, a precizat prof. Paula Vorniceanu.