O poveste de dragoste care a învins și cancerul. „Nu sunt pregătită să-mi las soțul să plece” – FOTO
O poveste de dragoste care a învins chiar și cancerul. Soții Anghel, din județul Bacău, au făcut mărturisiri pline de speranță după ce au luptat împreună împotriva unei metastaze de gradul patru, cu care a fost diagnosticat Ionel Anghel
Ionel Anghel a făcut chimioterapie timp de cinci ani și spune despre cancer că este o boală cu care are de gând să lupte până o învinge, astfel că a ajuns la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, unde a beneficiat de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife.
Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife și povestea de dragoste care a învins boala
Alături de soția sa, bărbatul are de gând să trăiască mulți ani de acum. Cea mai mare dorință pe care o are este să-și vadă nepoții.
„Am aflat că sunt bolnav. Am dat telefoane și m-am dus la IRO. Am avut metastaze de gradul patru și aici s-a închis problema. De cinci ani fac chimioterapie. Am făcut din două în două săptămâni și patru ani mi-a mers foarte bine. Acum, am schimbat pe pastile.
Vin o dată pe lună pastilele și a mers bine, dar ultimul CT făcut acum la cap mi-a apărut ce mi-a apărut. Dar lupt, nu mă las! Nu vorbesc despre boală, nu vorbesc despre nimic, nu pronunț cancer, nu pronunț nimic. E o boală care nu doare. Mie mi-a dat un semn pentru că mi-a amorțit mâna și partea stângă și mă gândeam că e ceva de la mână. Și m-am dus să fac CT-uri și de acolo s-a dovedit că nu e de la mână, ci s-a dus ceva spre cap. Șoc! Cu bunăvoința medicilor, care sunt buni, din ce am văzut până acum, cu Dumnezeu, cu soția, mergem înainte. Mai am de trăit, am o fată care vrea să facă un copil. Dar e un lucru nou, nu mi-am dat seama.
Da, cum intri acolo și cum operează. Tehnica ne-a depășit. Poate mai apare și altceva. Dacă mai trăiesc un an, doi, poate, apar și altele mai bune. Mesajul meu este să vină cu încredere, nu doare nimic, doctori foarte buni, condiții foarte bune. Să vină cu încredere, asta spun”, a mărturisit Ionel Anghel.
Elena Anghel, soția bărbatului diagnosticat cu cancer, spune că nu este pregătită să-și lase soțul să plece și că va lupta alături de el până la final.
„Cred că este cea mai grea perioadă pentru aparținători, mult mai grea decât pentru pacient. Noi suntem doar de sprijin, nu putem ajuta mai mult decât cu încredere, parcă te simți vinovat că eu nu am nimic și el, săracul, trece prin atâtea. Studiem, toată ziua, toate noutățile ce apar. Am ajuns aici. Eu tot asta zic, că Dumnezeu ghidează, de la București să ajungem înapoi în Iași. Și pe mine mă impresionează foarte mult medicii tineri, mă impresionează foarte mult. Mâinile lor sunt ghidate de undeva, de acolo de sus. E ca un vis pentru mine, nici nu-mi vine să cred că a existat șansa asta pentru soțul meu. Mă trezesc și spun că poate nu e adevărat. Mă uit la domnul doctor și zic: «Doamne».
Mai citesc seara despre dânsul și mai citesc și zic că viitorii pacienți sunt pe mâini bune. Primul impact este șocul, după care îți dai seama că nu ai altă soluție decât să mergi mai departe și să lupți. Trebuie să beneficiezi de un psihic puternic și o dorință, și o speranță. Nu sunt pregătită să-mi las soțul să plece”, adaugă Elena Anghel.
Medicii ieșeni spun că progresele din medicină încep să se vadă. Conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, afirmă faptul că astăzi există o medicină minim invazivă.
„Laboratorul de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife existent în cadrul Spitalului de Neurochirurgie din Iași este un proiect matur astăzi și asta o demonstrează adresabilitatea pe care o are în acest moment. Cel mai bun indicator este faptul că pacienții vin din toată țara, și nu numai, pentru a-și găsi rezolvarea în spitalul nostru.
Nu de puține ori avem cazuri care se perindă prin toate clinicile din țară, și nu numai, și din străinătate, și ajung la noi cu speranța că aici își vor găsi rezolvarea sau, cât de cât, ameliorarea bolilor. Medicina este, astăzi, o medicină minim invazivă, o medicină care aduce mult mai multe beneficii decât nebeneficii pacienților, iar Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife reprezintă viitorul în medicină. Pe lângă chirurgia robotică, pe lângă chirurgia moleculară și nanotehnologia, Radiochirurgia Stereotactică, efectiv, salvează vieți”, a subliniat conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.
Medicii ieșeni spun că Radiochirurgia Stereotactică de tip Gamma Knife este o șansă de prelungire a vieții.
„Sunt cazuri, uneori, disperate, cazuri pentru care oamenii își pierd speranța, uneori își pierd speranța nu numai de vindecare, ci și de prelungire a vieții, dacă doriți. Faptul că astăzi, la Iași, avem un laborator de Radiochirurgie Stereotactică de tip Gamma Knife, astăzi, când discutăm, li se datorează integral acestor oameni care vin cu încredere la spital, vin cu speranța că aici își vor găsi cu adevărat alinarea, alinarea bolii și, de cele mai multe ori, vindecarea.
Sunt situații în care patologia oncologică, vorbim de cancere, în alte organe din corp dau metastaze la nivelul creierului și mulți dintre ei nu mai au nicio speranță sau nu li se mai dă nicio speranță de supraviețuire, de prelungire a vieții. Totuși, prin acest tip de radioterapie inovativă reușim să mai redăm, pentru o perioadă de timp, zâmbetul pe buzele acestor oameni”, adaugă conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași.