O posibilă primă dovadă a imunităţii la coronavirus, printre membrii unui echipaj al unei nave
Un studiu de mică amploare al unor cercetători americani, care nu a fost încă revizuit ştiinţific, ar putea fi o primă dovadă directă a unei conexiuni între prezenţa anticorpilor neutralizanţi – cei care împiedică virusul să infecteze celulele – şi protecţia faţă de infecţie, relatează AFP. Cercetători de la Universitatea Washington şi de la Centrul de Cercetare a Cancerului Fred Hutchinson din Seattle au testat în luna mai 120 din cei 122 de oameni ce urmau să se îmbarce la bordul vasului de pescuit ”American Dynasty” – atât pentru o infecţie activă cu coronavirus, cât şi pentru anticorpi.
Testele pentru coronavirus au ieşit negative în cazul tuturor, şase dintre cei testați prezentând anumite niveluri de anticorpi la coronavirus, iar trei anticorpi neutralizanţi.
După două săptămâni, nava a revenit la ţărm după ce una dintre persoanele aflate la bord a prezentat simptome şi a avut nevoie de spitalizare. În cursul următoarelor 50 de zile alţi 105 membri ai echipajului au fost depistaţi pozitiv.
Cercetătorii au reanalizat mostrele prelevate anterioar declanșării epidemiei de COVID-19 în rândul personalului de pe navă şi au făcut teste suplimentare.
Astfel, cele trei persoane la care au fost descoperiți anticorpi neutralizanţi nu au contractat virusul – şi nici nu au prezentat simptome -, în timp ce aceia cu niveluri scăzute de anticorpi s-au regăsit printre cei depistaţi ulterior pozitiv.
”Prin urmare prezenţa anticorpilor după o infecţie anterioară se asociază semnificativ cu protecţie împotriva reinfecţiei”, concluzionează studiul.
Din cauza considerentelor etice, persoanele cu anticorpi neutralizanţi nu pot fi expuse virusului pentru a fi testată astfel protecţia conferită de aceştia, spun autorii studiului.
Danny Altmann, profesor de imunologie la Imperial College London, spune că în pofida faptului că studiul a vizat un număr reduse de persoane, acesta este ”un remarcabil experiment real într-un moment în care nu dispunem de dovezi ferme şi formale că anticorpii neutralizanţi sunt protectori faţă de reinfecţie”.
”Pe scurt, sunt veşti bune. Cine s-ar fi gândit că cercetarea imunologică pe vase de pescuit poate fi atât de informativă?”, a completat acesta.
Despre cei ale căror teste au determinat niveluri scăzute de anticorpi, cercetătorii cred că rezultatele iniţiale ar fi putut fi fals pozitive sau semne ale unei infecţii incipiente. Jonathan Ball, profesor de virusologie moleculară la Universitatea Nottingham a apreciat că aceste teste pozitive ”sugerează că persoanele expuse anterior la virus sunt susceptibile la reinfecţie în condiţiile în care nu dispun de niveluri apreciabile de anticorpi neutralizanţi”. Ball, care nu face parte din echipa studiului, a spus că aceste observaţii ”ne oferă informaţii importante despre tipul de imunitate care ne poate proteja de infecţii viitoare”, însă nu ne spun dacă o expunere anterioară la virus este protectoare în faţa unei îmbolnăviri grave la cei care nu au dezvoltat aceşti anticorpi neutralizanţi.