O parte dintre studenții străini care studiază medicina la Iași își doresc să profeseze în spitalele din România! Consideră Iașul ca fiind casa lor și ar vrea să lucreze printre profesioniști
Povești depănate pe băncile din fața UMF Iași! Trei studenți străini, determinați să devină medici, explică de ce au renunțat la facultăți prestigioase din lume pentru a veni să studieze la Iași. Tinerii spun că în țările din care provin, cei mai renumiți medici au fost școliți la Iași
Ieri au început cursurile la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) din Iași. Studenții, îmbrăcați în halate albe, mișunau de colo-colo, prin fața universității. Redactorii BZI au stat de vorbă cu mai mulți dintre ei și au aflat motivele reale care i-au determinat să se înscrie la instituția de învățământ superior medical. Unul dintre studenții străini a spus că ar lăsa spitalele din Franța pentru a lucra la Iași. Motivul este unul cât se poate de real.
„Aici sunt școliți cei mai buni medici din țara mea”, spune studenta Landelle Margaux, o tânără franțuzoaică.
Din cauza pandemiei de COVID-19, majoritatea cursurilor de la UMF se vor desfășura în mediul online. Cu răbdare și perseverență, studenții și-au creionat un an universitar prosper:
„Suntem medici, ne adaptăm”, spune Amer Medleg, student în anul 5, din Israel.
Student la UMF din Maroc: „Cei mai prestigioși medici din Maroc au fost școliți la Iași”
Adam Bakhtari este student în anul I la UMF. Se pregătește să devină stomatolog și cunoaște destul de bine limba română, pe care a învățat-o din plăcere. Adam spune că a ales facultatea din Iași pentru că cei mai prestigioși medici din Maroc au fost școliți aici. A intrat în primul an de facultate în plină pandemie de COVID-19, dar, cu toate acestea, privește curajos spre noul an universitar.
„Sunt marocan și am venit în România să studiez medicina dentară. Am făcut anul pregătitor la Pitești și mă ajută foarte mult să cunosc limba română. Eu sunt la Iași de o lună jumătate și nu mi-a fost frică că mă infectez cu COVID-19. Unde intrăm, există dezinfectante, nu mai avem grijă de infecția cu COVID-19. Locuiesc în chirie, am închiriat un apartament. Noi facem cursuri online, dar laboratoarele, la universitate. Familia mea mi-a spus să nu-mi fac griji și să nu ies mult din apartament. Cursurile desfășurate online sunt puțin grele și, când nu vii la universitate, există problema de a nu înțelege și, de altfel, nu ești față în față cu profesorul, dar trebuie să facem un mai mare efort pentru a înțelege mai bine”, spune Adam Bakhtari din Maroc.
Student din Israel: „Suntem doctori și trebuie să știm cum să manageriem toată situația legată de pandemia de COVID-19”
Tocmai din Israel, Amer Medleg a venit să studieze la Iași. Tânărul este student în anul V la UMF și povestește că pandemia de COVID-19 nu l-a intimidat. A învățat să fie curajos de la cei mai prestigioși medici din țara din care provine și, totodată, că datoria lui este să lupte până la ultima suflare pentru pacient. Amer spune că cei mai buni medici din Israel au fost școliți la Iași.
„Mulți medici care au finalizat studiile aici sunt medici foarte buni în țara noastră. Totodată, mulți studenți înscriși la UMF Iași sunt persoane din țara mea. Nu știu, încă, agenda pentru începerea anului universitar și asta din cauza pandemiei de coronavirus. Astăzi, am avut primul laborator, dar l-au amânat. Așteptăm să vedem ce se va întâmpla. Sunt în anul V la medicină. Familia mea a fost îngrijorată că vin la studii la Iași, în acest context, dar le-am spus că e posibil să lucrez mai mult în varianta online. E periculos pentru noi, că lucrăm în spital, iar acolo sunt multe cazuri de coronavirus, dar suntem doctori și trebuie să știm cum să manageriem toată situația”, spune Amer Medleg, student la UMF din Israel.
Școala ieșeană de medicină, cunoscută și în Franța prin medici reputați, instruiți la Iași
Chiar și francezii sunt impresionați de școlarizarea din Iași. Landelle Margaux este studentă în anul II la UMF și stă în chirie cu o prietenă, pe perioada studenției. A fost determinată să aleagă Iașul pentru studiu, în locul altor universități prestigioase din lume și asta pentru că a auzit la televiziunea din Franța că Iașul instruiește, cu măiestrie, viitorii medici.
„Aici îmi voi îndeplini visul de a deveni doctor. Nu mi-a fost frică să revin la universitate din cauza pandemiei de COVID-19. Este foarte bine că am revenit la studii și asta pentru că cel mai bine este atunci când ești exact în locul în care studiezi. În medicină, cea mai importantă este practica. Locuiesc cu mama mea în Franța, iar ea a fost bucuroasă că am revenit la studii. În Franța, situația este similară cu cea din România, în ceea ce privește pandemia de coronavirus. Avem ore online, dar avem ore practice și la universitate. Din ce știu, la Cluj se fac doar cursurile online. La Iași este foarte bine pentru că le facem pe ambele. Am ales Iașul pentru studii, pentru că școala are o reputație bună. Am avut prieteni care au studiat aici și mi-au recomandat să vin la această universitate pentru cursurile de calitate. Totodată, am auzit la televizor că la Iași se instruiesc foarte bine medicii. Venind aici, m-am convins. Nu știu dacă voi pleca în Franța pentru a profesa, voi alege poate să rămân aici”, spune Landelle Margaux din Franța.