O parte din români nu vor mai plăti taxe și impozite de anul viitor! Ce trebuie să facă
O parte din români nu vor mai plăti taxe și impozite de anul viitor! Este vorba despre cei care câștigă bani din criptomonede. Iată ce trebuie să facă.
O parte din români nu vor mai plăti taxe și impozite de anul viitor!
Românii care fac bani din investițiile cu criptomonede vor fi scutiți de plata taxelor și impozitelor din luna iulie 2025. Legea a fost dată după ce guvernul a decis să renunțe la facilitățile fiscale oferite celor care lucrează în IT, contrucții, industrie alimentară și agricultură și să mărească taxele la microîntreprinderi pentru a obține mai mulți bani la bugetul de stat și a acoperi deficitul bugetar. Legea a trecut de Parlament cu 158 de voturi pentru, 40 contra și 16 abțineri. Această lege a stârnit deja multe controverse.
Noi reguli și pentru românii care au datorii
Ministerul Finanțelor ar putea să prelungească termenul limită până la care românii își pot plăti datoriile. Cetățenii ar putea beneficia de reduceri, de ștergerea penalităților și a dobânzilor. Până acum a fost luată în calcul prelungirea termenului până pe 1 decembrie, doar că nu s-a luat o decizie finală. Aproximativ 100.000 de români au făcut solicitări pentru a benficia de amnistia fiscală. Statul român are un milion de datornici, iar în acest număr intră persoane fizice și firme. Dacă persoanele fizice își plătesc datoriile la timp și au o datorie mai mică de 5.000 de lei, ele primesc o reducere de 50% și scapă de penalități și dobânzi.
Schimbări majore la sistemul de taxe și impozite vor intra în vigoare din anul 2025. Este vorba despre impozitul pe locuință. Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a anunțat că sistemul informatic necesar pentru impozitarea proprietăților la valoarea de piață nu va fi pregătit până la sfârșitul anului 2024. Prin urmare, creșterea impozitului pe locuință va fi amânat pentru 1 ianuarie 2026, în loc de 1 ianuarie 2025, termen stabilit inițial. Noua măsură de impozitare implică dezvoltarea unui sistem complex, capabil să coreleze impozitele cu valoarea reală de piață a proprietăților.
Ministerul Finanțelor lucrează la dezvoltarea unui nou sistem denumit e-Proprietatea. Acest mecanism modernizat va deveni funcțional de la 1 ianuarie 2026, oferind o metodă mai precisă pentru evaluarea proprietăților. e-Proprietatea va reprezenta o bază de date națională, centralizând informații despre valorile de piață ale proprietăților din România. Inițiativa va implica colectarea de date de la diverse surse, inclusiv cadastru, notari și autorități locale. Prin utilizarea acestor informații, sistemul informatic va furniza valori de piață precise pentru proprietăți, adaptate fiecărei localități, transformând modul de impozitare a proprietăților.
Impozitarea proprietăților la valoarea de piață ar urma să ducă la o majorare semnificativă a impozitelor în localitățile mai dezvoltate, unde prețurile imobiliare sunt mai ridicate. Aceasta este o schimbare care va afecta în special proprietarii din marile orașe. Prin amânarea acestei măsuri până în 2026, autoritățile oferă un timp atât contribuabililor, cât și administrațiilor locale, care vor trebui să se pregătească pentru noile proceduri și valori de impozitare. S-a renunțat la termenul de 1 ianuarie 2025, cum era stabilit inițial.
O nouă lege care va fi adoptată de anul viitor a stârnit controverse. Este vorba despre eliminarea plății taxelor și impozitelor pentru cei care investesc și câștigă bani din criptomonede.