O parte din pensiile românilor ar putea dispărea. În locul lor ar fi introduse ajutoarele sociale
Vești proaste pentru zeci de mii de oameni din România. Pensiile pe care le primesc anumiți oameni ar putea dispărea complet, iar în locul lor ar putea fi introduse ajutoarele sociale din partea statului.
Iată în cazul cui se aplică acest lucru!
Ce modificări urmează să fie făcute în modalitatea de acordare a pensiei
Guvernanții au analizat pensia minimă. Aceasta ar urma să fie acordată în mod diferențiat în funcție de cât de lungă a fost perioada în care ei au cotizat. Mai mult decât atât, pensia minimă va fi va fi raportată și la salariul minim brut. Concret, pensia minimă primită nu va fi mai mică de 45 la sută din salariul minim brut aflat în plată.
Un analist financiar a explicat că această diferențiere este una benefică întrucât oamenii care nu au avut loc de muncă și nu au contribuit la bunăstarea celorlalți ar trebui să primească o altă formă de ajutor social, nu pensie.
„Nu este normal ca statul să dea aceiaşi bani pentru cei care nu au muncit deloc şi pentru cei care au muncit pe salariul minim pe economie. Vorbim în momentul de faţă de 1,6 milioane de români care sunt pe salariul minim şi care vor primi, când vor ieşi la pensie, o pensie minimă.
Ştiţi ce înseamnă 45% din salariul minim brut pe economie? Înseamnă 1.300 de lei, aproximativ. Cam asta ar trebui să fie pensia minimă pentru cei cu salariul minim.
Pentru ceilalţi, ar trebui să fie ajutor social, să nu i se mai spună pensie, pentru că nu este o pensie.
Oamenii ăia nu au muncit, nu au adus niciun fel de contribuţie la bunăstarea tuturor, nu au susţinut bugetul de pensii, bugetul de sănătate, nu au făcut nimic şi doar aşteaptă să primească bani din partea statului. Sunt diverse modalităţi de ajutorare, astfel încât aceşti oameni să nu fie daţi deoparte”, a explicat analistul Adrian Negrescu.
Conform datelor, în anul 2022, pensia minimă socială garantată a fost în valoare de 1.125 de lei. Peste 1,31 de milioane de români primec lunar sub o mie de lei, în timp ce 335.823 de persoane primesc lunar mami puțin de 500 de lei. În luna decembrie a anului trecut, aproximativ 1,028 milioane de persoane au primit indemnizații sociale cuprinse între 235 și 434 lei.