O nouă voce în AUR: Deputatul Marius Ostaficiuc despre aspirațiile și valorile sale
Marius Ostaficiuc a acordat Cotidianului BZI.RO un interviu revelator, marcând astfel un nou început în cariera sa politică după plecarea din PSD. În dialogul cu privire la motivul său pentru alăturarea la AUR, el subliniază coerența ideologică și convingerile sale puternice despre societate și națiune. Ostaficiuc afirmă că plecarea sa nu a fost doar o schimbare de partid, ci o evoluție firescă către o viziune politică mai congruentă. Cu determinare și dedicare, el se angajează să continue să servească interesele comunității și să construiască un viitor mai bun pentru români, concentrându-se pe consolidarea filialei AUR și pe îmbunătățirea condițiilor pentru locuitorii din Iași.
1. De ceva timp se vorbea despre plecarea dvs. din PSD. Rămânea de văzut unde veți pleca. S-a clarificat: AUR. De ce AUR?
Pentru că este formațiunea politică cea mai adecvată concepțiilor mele despre societate, cetățean, națiune și pentru că regăsesc aici ceea ce nu mai regăseam în ceea ce oficial numim „social democrație”. N-aș fi putut niciodată să devin membru PNL după mai bine de două decenii în care m-am identificat cu principii de stânga. În USR n-aș fi aderat din simplul motiv că nu consider această Uniune o formațiune politică. Iar în alte structuri politice existente în prezent pur și simplu nu mă regăsesc.
2. Ați plecat pe cont propriu sau ați dislocat din electoratul PSD?
Nu am cerut nimănui să mă urmeze. Nu am spus nimănui, gata, eu de mâine plec, trebuie să veniți cu mine. Fiecare face cum consideră de cuviință. Pe de altă parte, este adevărat, înainte de a pleca m-am consultat cu mulți ieșeni. „Votul de încredere” pe care mi l-au acordat pentru acest nou proiect a fost elementul decisiv.
3. La ce ieșeni vă referiți?
La oameni din cele mai diverse domenii cu care am colaborat sau care mi-au fost aproape în ultimii ani. Lor li se adaugă familia, prietenii apropiați.
4. Ce veți face, concret, în AUR?
Voi face ce știu cel mai bine: voi munci. Îmi voi folosi experiența acumulată pe parcursul a mai bine de 20 de ani pentru a construi o filială puternică și, odată cu ea, pentru a continua să servesc interesele Iașului și ale ieșenilor.
5. Erau cunoscute anumite conflicte pe care le-ați avut în ultimii ani cu colegii din PSD. Ele au decis plecarea dvs spre o altă formațiune politică?
Nici nu știu dacă le putem numi „conflicte”. Cred că mai degrabă este vorba despre viziuni radical diferite asupra politicii și asupra sintagmei „a face politică”. În prezent, filiala ieșeană a PSD, în opinia mea, nu este condusă de politicieni, ci capturată de o mână de oameni cu interese personale și de grup foarte clar definite. A rămâne acolo însemna a-mi reproșa într-o bună zi că am participat la distrugerea unui proiect în care am investit foarte mult. A mai rămâne acolo însemna să intru în conflict cu mine însumi și să reneg principiile care m-au format.
6. De ce nu dați, totuși, o șansă PSD Iași?
Dintr-un simplu motiv: în faza în care se află este o structură incapabilă să ofere Iașului vreun avantaj concret. Obediența față de centru este maximă, iar istoria ne învață că Bucureștiul nu este dispus să investească în filialele lipsite de lideri cu autoritate, lipsite de voci sonore apte să ceară beneficii pentru ieșeni. Dacă mă întrebați brusc, nici eu nu știu să vă spun din prima liderii locali de la Iași. Trebuie să mi-i amintesc.
7. Au încercat să vă oprească, să vă convingă să renunțați la plecare?
Nu știu, intru rar pe paginile de socializare, locul unde fac ei politică. Probabil unii dintre ei sunt ușurați, o grijă în minus, o voce critică în minus, un loc în plus pe liste pentru camarila politică. Am avut, în schimb, o serie de discuții cu lideri de la centru. Nu am încercat să negociez nimic, nu am amenințat pe nimeni cu buzduganul plecării. Mi s-a părut fair play să motivez de ce plec. Nu facem la fel și în despărțirile de fiecare zi? Explicăm de ce nu mai putem continua împreună.
8. Și ce le-ați spus, de ce plecați?
În primul rând pentru că nu mă mai regăsesc în această struțo-cămilă de stângă dreaptă și de dreaptă stângă, cum, sunt convins, nu se mai regăsesc nici alți români care așteaptă de la axa politică tradițională anumite certitudini. Azi ești la stânga, mâine dimineața spre centru, pe seară te trezești în dreapta, iar poimâine din nou la stânga. Relativismul acesta dizolvă orice identitate politică. Am mai spus-o și în alte contexte, într-o democrație sănătoasă, identitatea politică este esențială.
9 Miza dvs pentru viitoarele alegeri rămâne Parlamentul?
Miza mea rămâne binele Iașului. Îmi voi canaliza energiile și experiența către ieșeni. Îmi place să cred că am ajuns la o vârstă a maturității depline și încerc ca toate deciziile pe care le iau să poarte semnele acestei maturități.