O nouă tranșă de flacoane Remdesivir vor ajunge în 94 de spitale din România
Mii de flacoane Remdesivir vor ajunge în mai multe spitale din România. Medicamentul este utilizat în tratarea pacienților cu forme medii de boală Covid-19.
Criteriul după care vor fi repartizate va fi în funcție de minimul necesar fiecărui spital și de numărul pacienților internați la ATI a spitalului respectiv.
Remdesivir va fi distribuit din nou în spitatelele din România
Conform unui comunicat de presă publicat azi, 19 octombrie 2021 de către Ministerul Sănătății, se anunță faptul că 8.570 de flacoane de Remdesivir de 100 mg vor fi distribuite în 94 de spitale din toată țara. Această nouă tranșă, va fi distribuită tuturor unităților sanitare care au pacienți internați infectați cu SARS-CoV-2.
De asemenea, Ministerul Sănătății a anunțat și criteriile după care vor fi repartizate aceste flacoane, ținându-se cont de minimul necesar de flacoane pe pacient tratat și de câți pacienți sunt internați la secția de Anestezie și Terapie Intensivă.
OMS nu recomandă Remdesivirul pacienților infectați cu noul coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății a publicat în anul 2020, faptul că nu se recomandă ca tratamentul Remdedivir să fie administrat pacienților infectați cu Covid-19. S-a ajuns la această concluzie în urma rezultatelor unui studiu realizat pe sute de pacienți, care arată faptul că medicamentul nu influențează scăderea ratei de mortalitate și nici nu aduce vreo îmbinătățire stării de sănătate pacienților infectați cu Covid-19.
Mai mulți oamenii de știință au crezut că Remdesivirul este răspunsul pentru pandemia actuală, acesta fiind dezvoltat inițial pentru a trata hepatita C și testat ulterior împotriva Ebola. Însă, după mai multe studii realizate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), ce au dus la rezultate neconcludente, OMS a anunțat că medicamentul nu a redus semnificativ ratele mortalității. Cu toate astea, mai mulți ceretători din Marea Britanie au realizat și ei un studiu, ce a avut în prim plan monitorizarea unui pacient care după mai multe zile de tratament care s-a dovenit a fi ineficient, odată ce a a început cura cu Remdesivir rezultatelel pozitivie s-au văzut după câteva ore.
„Au existat diferite studii care pun la îndoială eficacitatea remdesivirului, dar unele dintre cele efectuate în timpul primului val de infecție s-ar putea să nu fie optime pentru evaluarea proprietăților antivirale. Mortalitatea se datorează unei combinații de factori, incluzând probabil replicarea virală necontrolată și, important, răspunsul sistemului imunitar. Un studiu clinic care analizează doar impactul remdesivirului asupra mortalității va avea dificultăți în a distinge între acești doi factori. Acest lucru ne limitează capacitatea de a raspunde la întrebarea: cât de bun este remdesivirul ca antiviral”, a declarat dr. James Thaventhiran de la MRC Toxicology Unit – Universitatea din Cambridge.
Dr. Florin Roșu, despre Remdesivir: „Este contraindicat pacienților cu boli hepatice și renale”
Amintim faptul că, la sfârșitul anului 2020, dr. Florin Roșu a făcut mai multe declarații referitoare la tratamentul împotriva Covid-19, Remdesivir. Conform declarațiilor acestuia, pacienții cu boli hepatice și renale nu pot beneficia de acest tratament. Administrarea acestuia unor pacienți diagnosticați deja cu boli hepatice și renale poate avea efecte adverse grave.
„Remdesivir se administrează pacienților intravenos. Nu toți pacienții sunt eligibili pentru a beneficia de acest tratament. Remdesivir este contraindicat pacienților cu boli hepatice și renale. Ca orice medicament, are și reacții adverse. Cel mai frecvent întâlnit ca reacție adversă este sindromul hepatocitoliză, care reprezintă distrugerea celulelor hepatice. De aceea, medicamentul nu este administrat pacienților deja diagnosticați cu probleme renale sau hepatice. În prezent, la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, tratamentul cu Remdesivir este administrat atât pacienților în stare critică, cât și celor care suferă de forme medii ale bolii”, mai spune dr. Florin Roșu.