O nouă tehnologie de conversie a energiei solare, dezvoltată și de Universitatea Tehnică din Iași
Universitatea Tehnică din Iași, implicată în dezvoltarea unei noi tehnologii de conversie a energiei solare. Astfel, Institutul de Energetică din Republica Moldova, în parteneriat cu universitatea ieșeană şi Consiliul Judeţean Iaşi, implementează proiectul „Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile pentru obținerea energiei electrice, căldurii și frigului și achiziționare de echipamente”, cod 2SOFT/1.2.66, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova 2014-2020
Universitatea Tehnică (TUIASI) „Gheorghe Asachi” din Iași finalizează un proiect important, în parteneriat cu Institutul de Energetică din Republica Moldova, în care a fost dezvoltată o tehnologie nouă de conversie a energiei solare. Efectiv, Institutul de Energetică, Republica Moldova, în parteneriat cu TUIASI şi Consiliul Judeţean Iaşi (CJI), implementează proiectul „Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile pentru obținerea energiei electrice, căldurii și frigului și achiziționare de echipamente”, cod 2SOFT/1.2.66, în cadrul Programului Operaţional Comun România (POCU) – Republica Moldova 2014-2020.
Tehnologie nouă de conversie a energiei solare, la Iași
În cadrul acestui proiect a fost dezvoltată o nouă tehnologie de conversie eficientă a energiei solare în energie electrică, căldură şi frig, în baza Sistemului Fotovoltaic – Termic (PVT). Pentru demonstrarea funcţionalităţii tehnologiei propuse, proiectul prevede construcția a două sisteme fotovoltaice-termice. Un sistem PVT cu puterea instalată de 10,5kWp va fi la Sanatoriul „Bucuria Sind” din Vadul lui Vodă, Moldova, iar cel de al doilea sistem PVT cu puterea instalată de 4,0kW se va regăsi la Unitatea Medico-Socială (UMS) din Răducăneni, Iaşi.
Așadar, UMS din Răducăneni a reuşit cu succes să implementeze sistemul PVT de 4,09kW şi să-l pună în funcţiune. La data de 10 noiembrie 2022, ora 8:30, UMS Răducăneni, în parteneriat cu TUIASI, organizează evenimentul de familiarizare cu conceptul instalaţiei şi transferului de cunoştinţe. În cadrul evenimentului vor fi prezentate detalii asupra inovaţiei şi modului de funcţionare a sistemului, precum şi avantajele acestuia.
Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile
Toţi cei interesați să se familiarizeze cu tehnologia nouă sunt invitaţi să se alăture.
„Institutul de Energetică, în parteneriat cu Universitatea Tehnică şi CJI, implementează proiectul «Cercetarea și promovarea generării eficiente de energie prin trigenerare și utilizare a resurselor solare regenerabile pentru obținerea energiei electrice, căldurii și frigului și achiziționare de echipamente», cod 2SOFT/1.2.66, în cadrul Programului Operaţional Comun România – Republica Moldova 2014-2020. În cadrul acestui proiect a fost dezvoltată o nouă tehnologie de conversie eficientă a energiei solare în energie electrică, căldură şi frig, în baza Sistemului Fotovoltaic – Termic. Pentru demonstrarea funcţionalităţii tehnologiei propuse, proiectul prevede construcţia a două sisteme fotovoltaice-termice. Un sistem PVT cu puterea instalată de 10,5kWp, la sanatoriul „Bucuria Sind” din Vadul lui Vodă, Moldova, iar cel de al doilea sistem PVT cu puterea instalată de 4,0kW, la Unitatea Medico-Socială din Răducăneni, Iaşi. UMS din Răducăneni a reuşit cu succes să implementeze sistemul PVT de 4,09kW şi să-l pună în funcţiune”, au transmis oficialii TUIASI.
Concret, o nouă tehnologie de conversie a energiei solare, dezvoltată și de Universitatea Tehnică din Iași.