O nouă taxă pentru șoferi de la 1 ianuarie 2025! Cei care au acest tip de mașină vor plăti 1.500 de lei pe an
Se va introduce o nouă taxă pentru șoferi de la 1 ianuarie 2025! Taxa va fi implementată pe 16 drumuri din județul Brașov, iar posesorii auto trebuie să achite banii pentru a putea circula pe anumite trasee. Cei care au acest tip de mașină vor plăti 1.500 de lei pe an.
O nouă taxă pentru șoferi de la 1 ianuarie 2025!
De la 1 ianuarie 2025, vehiculele de mare tonaj vor putea circula pe drumurile administrate de Consiliul Judeţean Braşov doar cu permise de liberă trecere și o „taxă de drum.” Tarifele vor fi aplicate pe 16 drumuri judeţene: 8 în zona Braşov, 4 în Făgăraş și 4 în Rupea. Vehiculele a căror masă maximă autorizată depășește limita de tonaj pe un anumit sector vor plăti taxa de liberă trecere. De exemplu, vehiculele între 24 și 40 de tone vor achita 1.500 de lei pe an.
Excepție de la plată vor avea vehiculele din domeniul apărării, siguranței publice, situațiilor de urgență, ambulanțele, transportul public local, transportul școlar și utilajele agricole din judeţul Braşov.
De asemenea, Guvernul intenționează să implementeze zone cu nivel scăzut de emisii, unde accesul cu mașina va fi permis doar după achitarea unei taxe. Aceste Zone cu Niveluri Scăzute de Emisii (ZNSE) vor limita circulația autovehiculelor care nu respectă anumite standarde de noxe. Accesul va fi permis doar după plata unei taxe.
„Circulația vehiculelor care nu respectă regulamentul local de acces în ZNSE constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 300 lei. Consiliile locale sau Consiliul General al municipiului București vor fi amendate cu 500 lei pentru fiecare zi de întârziere față de termenele specificate în Legea nr. 155/2023 privind mobilitatea urbană durabilă.”, se menționează în actul normativ.
Ce este „taxa de șofer tânăr”
În România, permisul auto poate fi obținut de la vârsta de 16 ani. Însă, acesta nu permite decât conducerea anumitor vehicule de mici dimensiuni. Nici firmele de închirieri auto nu oferă posibilitatea minorilor de a lua cu împrumut un autovehicul. Firmele de închirieri auto nu oferă tinerilor sub 18 ani nicio variantă de mașină de împrumut. Și nici cei care au împlinit 18 ani și au obținut categoria B de permis, nu pot închiria o mașină. Majoritatea companiilor auto închiriază vehicule șoferilor care au împlinit cel puțin 21 de ani.
Pentru că majoritatea accidentelor rutiere sunt produse de șoferi fără experiență de conducere, firmele de închirieri auto se feresc să împrumute mașini tinerilor. Iar cele puține care, totuși, vin cu o ofertă pentru aceștia, percep o „taxă de șofer tânăr”. Aceste taxe sunt percepute și de companiile de închirieri auto din străinătate. Motivul este același, tinerii fără experiență de conducere prezintă un risc mai mare de a produce un accident.
Senatul a propus un proiect de lege care modifică regulile pentru viitorii conducători auto. Astfel, se oferă posibilitatea tinerilor de 17 ani să obțină permis de conducere și să conducă mașini cu o putere mai mare de 20 de cai putere. Condiția este ca tinerii să fie însoțiți de un adult. De asemenea, adulții trebuie să îi instruiască pe tineri și să îi însoțească la volan, iar dacă tânărul șofer încalcă regulile de circulație, adultul va împărți responsabilitatea în mod egal cu acesta.
Cert este că de la 1 ianuarie 2025, șoferii vor avea de plătit mai multe taxe pentru a putea circula pe drumurile publice.