O nouă schimbare pe piața imobiliară. Ce se întâmplă cu creditele pentru terenuri și locuințe
O nouă schimbare pe piața imobiliară. Este vorba despre evoluția cererii de împrumuturi și a prețurilor caselor sau apartamentelor. Iată ce se întâmplă cu creditele pentru terenuri și locuințe.
O nouă schimbare pe piața imobiliară
Cererea de credite pentru terenuri și locuințe a cunoscut o creștere semnificativă în trimestrul I 2024, iar băncile se așteaptă ca această tendință să continue și în trimestrul al II-lea, după cum precizează majoritatea instituțiilor de credit.
Motivele creșterii din T1 și a celei așteptate din T2 sunt legate de o relaxare a standardelor de creditare ipotecară. Băncile au raportat, în proporție de 76% că prețul mediu pe metru pătrat al unei locuințe a rămas aproximativ constant în T1 2024, în timp ce 24% au indicat o creștere de preț. Perspectivele privind piața imobiliară din T2 2024 sunt de menținere a prețului mediu conform a 83% dintre respondenți, 17% estimând un preț mai ridicat, conform BNR.
În cazul împrumuturilor acordate populației, a fost raportată relaxarea standardelor de creditare, principalii factori care au contribuit în acest sens fiind modificarea concurenței din sectorul bancar, așteptările privind situația economică generală și cele privind situația financiară a populației. Instituțiile de credit se așteaptă la continuarea creșterii cererii de credite din partea ambelor segmente, companii nefinanciare și populație, pentru toate tipurile de credit.
Ce trebuie să știe cei care vor o locuință
Românii preferă creditul ipotecar pentru a achiziționa o locuință. Creditul ipotecar este o formă de împrumut acordată de o instituție bancară, care solicită în schimb o garanție imobiliară și anume locuința pe care dorim să o cumpărăm. Valoarea efectivă a creditului este stabilită în conformitate cu posibilitățile financiare ale clientului. Pe durata creditului, imobilul este proprietatea băncii. În general, finalizarea contractului de creditare poate dura 30 de ani sau mai mult.
Principalul dezavantaj al creditului ipotecar este acela al avansului inițial, care este de minim 15%, în majoritatea situațiilor. Pentru a avea o stabilitate financiară pe termen lung este important să alegem un credit corect. Valoarea creditului se stabilește ținând cont de posibilitățile financiare ale clientului.
Persoanele care doresc să acceseze un credit prin programul Noua Casă trebuie să aibă un avans minim obligatoriu pentru locuința dorită. Trebuie cunoscute și dezavantajele programului Noua Casă 2024. Nu se poate vinde locuința timp de cinci ani de la achiziționare, nu se poate folosi locuința ca sediu de firmă sau nu se poate închiria fără acordul băncii și a Fondului de Garantare, iar executarea silită poate avea loc foarte rapid în cazul întârzierii cu plata ratelor, după doar 60 de zile. Programul Noua Casă oferă finanțare în moneda națională pentru achiziția unei singure locuințe. Majoritatea optează pentru creditul ipotecar atunci când vor să își cumpere o locuință.
Creditul ipotecar și programul Noua Casă sunt două metode de finanțare diferite pentru achiziția unui imobil, având ca principală diferență tipul de garanție folosit. În cazul creditului ipotecar, se garantează cu ipoteca, și anume cu casa pe care dorim să o cumpărăm. Cererea pentru locuințe va fi inevitabil influențată și de situația economică a populației. Chiar și cu toate aceste date, este greu de spus cum va evolua numărul de tranzacții imobiliare în 2024. Cert este că în primele luni ale acestui an băncile vor menține condițiile de creditare pentru cei care doresc să își cumpere o locuință.