O nouă practică funerară este la modă! Au apărut înmormântările eco
O nouă practică funerară este la modă! Este vorba de o grupare de cetățeni care se numesc adepții unei planete mai verzi și nepoluate și care își propun să facă asta și în momentul în care vor părăsi lumea. Mai multe persoane din Marea Britanie nu vor să fie înmormântate după regulile clasice. Așa au apărut înmormântările eco. Iată ce sunt acestea și ce practici sunt respectate cu sfințenie.
O nouă practică funerară este la modă!
Mai multe persoane din Marea Britanie sunt interesate să aibă grijă de natură și vin cu soluții inedite care să nu dăuneze mediului. Este și cazul înmormântărilor. Cei care vor să protejeze natura chiar și după moarte susțin că vor opta pentru înmormântările eco, excluzând incinerările.
„Nu vreau ca ultimul meu act pe această planetă să fie un act de poluare, dacă pot evita acest lucru. Încerc din răsputeri în viața mea să reciclez, să consum mai puțin și să trăiesc într-un mod prietenos cu mediul, așa că vreau ca și moartea mea să fie la fel.”, a declarat o femeie din Marea Britanie care susține înmormântările eco.
Adepții înmormântărilor eco susțin că pe lângă incinerările cu gaz, care nu fac deloc bine mediului, s-a descoperit că și înmormântările tradiționale poluează, substanța cu care sunt îmbălsămate persoanele fiind extrem de toxică pentru sol. Prin urmare, o femeie din Marea Britanie a confecționat un giulgiu funerar pentru o prietenă din lână de proveniență locală, salcie, mărăcini și iederă.
Tot ea a explicat că, atunci când va fi înmormântată, își dorește să fie înfășurată într-un giulgiu biodegradabil și pusă într-un mormânt mai puțin adânc. Totodată, în Regatul Unit, crucile sunt înlocuite de copaci și flori sălbatice.
Un proiect controversat va transforma cimitirele în ferme solare
O altă idee care a declanșat discuții printre cetățeni este aceea de a transforma cimitirele în ferme cu panouri solare. Orașul Valencia din Spania amplasează mii de panouri solare în cimitire, ca parte a unui proiect de transformare a acestora în centre de energie verde. Aproximativ 7.000 de panouri fotovoltaice au fost deja amplasate pe cripte și alte structuri din cimitirele publice din Valencia.
Valencia nu este primul loc care instalează panouri solare în cimitire. O comună din Franța a lansat un proiect similar în 2021 pentru a-și transforma cimitirul într-un centru de energie regenerabilă. Se estimează că proiectul RIP va economisi până la 140 de tone de emisii de carbon în fiecare an, atunci când va fi complet operațional.
„Aceste locuri publice oferă mult spațiu pentru generarea de energie curată. Energia produsă va fi folosită pentru utilitățile publice, precum și pentru gospodăriile cetățenilor.”, se arată în noul proiect.
În România, văduvii primesc un ajutor de înmormântare, dar și o pensie de urmaș. Pensia de urmaș se stabilește pornind de la pensia pentru limită de vârstă sau de invaliditate gradul I aflată în plată, ori la care ar fi avut dreptul susținătorul decedat. Cuantumul actual al pensiei de urmaș este de 50% din pensia susținătorului pentru un singur urmaș, 75% pentru doi urmași și 100% pentru trei sau mai mulți urmași. Soțul supraviețuitor are dreptul la pensie pe toată durata vieții, dacă a atins vârsta standard de pensionare și durata căsătoriei a fost de cel puțin 15 ani. În cazul în care durata căsătoriei este între 10 și 15 ani, pensia se acordă cu o reducere de 0,5% pentru fiecare lună lipsă, echivalent cu 6% pe an. În cazul decesului soțului în urma unui accident de muncă sau a unei boli profesionale, perioada minimă de căsătorie nu mai este necesară, dar soțul supraviețuitor nu trebuie să realizeze venituri mai mari decât salariul minim brut pe țară.