O nouă obligație pentru restaurantele din România. Toți clienții vor primi asta după achitarea notei de plată
O nouă obligație pentru restaurantele din România. Este vorba despre mâncarea comandată de clienți și pe care nu au terminat-o, care va fi pusă la pachet. Legea vizează, de fapt, combaterea risipei alimentare și va intra în vigoare în anul 2026. Toți clienții vor primi asta după achitarea notei de plată.
O nouă obligație pentru restaurantele din România
Din anul 2026, operatorii economici vor avea obligaţia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare, iar cei din HoReCa vor avea de respectat o nouă lege. Restaurantele vor fi obligate să le dea clienților la pachet mâncarea plătită, dar pe care nu au terminat-o. Acest lucru se întâmpla și până acum, dar doar la cererea clienților.
„În ceea ce priveşte combaterea risipei alimentare, un fenomen deja reglementat prin Legea 217/ 2017, Guvernul a decis să modifice şi să completeze normele metodologice ale acestei legi. (…) Decizia instituie pentru operatorii economici obligaţia de a implementa cel puţin două măsuri sau acţiuni de prevenire a risipei alimentare înainte de a dispune neutralizarea deşeurilor alimentare.
Începând din 2026, operatorii economici vor avea obligaţia de a prezenta planuri anuale de diminuare a risipei alimentare şi să raporteze cantităţile şi valoarea alimentelor pe care le-au donat, primit cu titlu gratuit, urmând ca aceste planuri şi rapoarte să fie încărcate pe o platformă naţională pe care Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale trebuie să o dezvolte până la 30 iunie anul viitor.”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Mihai Constantin.
Ce trebuie să știe românii care iau masa la restaurant
O lege nouă a intrat în vigoare În România în această vară. Clienții restaurantelor, cantinelor și serviciilor de catering vor primi apă gratis ori de câte ori au nevoie.
Și la nivel internațional au intrat în vigore noi reguli care îi vizează pe cei din HoReCa. O lege din Spania îi nemulțumește pe clienții restaurantelor. Turiștii, dar și localnicii din Barcelona sunt afectați de decizia restaurantelor spaniole de a refuza oamenii singuri care vin să ia masa. Cei care mănâncă singuri sunt adesea tratați cu suspiciune sau sunt priviți cu milă. Unele restaurante au câteva mese rezervate pentru aceste persoane, însă mesele sunt mici și amplasate în locuri strâmte.
Mesele în aer liber sunt foarte cerute în orașul Barcelona. Patronii restaurantelor sunt de părere că oferirea unei mese unui client singur nu are sens din punct de vedere comercial, patronii ieșind în pierdere. Pe de altă parte, mesele pline de turiști aduc venituri generoase. Decizia îi nemulțumește pe localnici, dar mai ales pe turiști. Mișcările anti-turism sunt în creștere nu doar în Barcelona, ci și în alte regiuni populare printre turiști, cum ar fi Malaga și Insulele Baleare. Aceste proteste reflectă o preocupare tot mai mare a locuitorilor pentru conservarea identității locale și reducerea impactului turismului de masă asupra vieții cotidiene.
Spaniolii cer autorităților politici mai riguroase pentru a proteja interesele locuitorilor și mediul înconjurător în fața creșterii rapide a turismului global. Protestatarii au stropit turiștii din zonele turistice cu pistoale cu apă și au scandat lozinci împotriva invaziei turistice, cerând o schimbare radicală în gestionarea fenomenului turistic. Principalul punct de critică a fost efectul devastator al turismului asupra prețurilor locuințelor, care au crescut cu 68% în ultimul deceniu conform datelor Primăriei Barcelona. De asemenea, s-au subliniat consecințele negative asupra afacerilor locale, mediului înconjurător și condițiilor de muncă ale locuitorilor.