O nouă modă în Iași! Tot mai mulți tineri încep școala de șoferi la 16 ani: „Sunt mult mai receptivi și atenți decât cei care obțin permisul mai târziu” – FOTO

de: Paul CIORNEI
02:00, 23 mart. 2024

În ultimii ani, pe străzile din Iași, tot mai mulți adolescenți și-au făcut apariția cu „micro cars”, mașini care se pot conduce cu permisul de categorie B1, din ce în ce mai răspândite printre tineri. Chiar dacă acestea sunt limitate la o viteză de până la 50 km/h, ele reprezintă o opțiune inedită atât pentru părinți, cât și pentru copiii care doresc să devină independenți și să nu mai aștepte până ce împlinesc 18 ani

Tinerii din toată țara sunt văzuți mai des în mașinile cu două locuri. Acest fenomen s-a răspândit și în Iași, unde, în ultimul an, numărul de permise de categorie B1 s-a triplat. Dacă, în trecut, media lunară de adolescenți înscriși la școala de șoferi pentru categoria B1 era în jur de trei cursanți, acum atinge și 15 elevi pe lună.

Tot mai mulți tineri ieșeni își iau permisul la 16 ani

Vârsta la care se începe școala pentru categoria B1 este de 15 ani și 9 luni, la fel ca pentru categoria B, cu 3 luni mai devreme. După obținerea permisului, poți conduce autovehicule cu trei sau patru roți, echipate cu motor cu ardere internă, nu mai mare de 45 cmc, sau cu orice alt tip de motor cu o putere echivalentă sau cu o viteză ce nu depășește 50 de km/h.

„Este ușor de condus și îi pregătește pe tineri pentru viitor. Mașinile sunt limitate la 50 km/h, astfel că riscul de a face accidente este drastic mai mic. Îi învață pe adolescenți să fie foarte prudenți și disciplinați în trafic. Plus că urmează aceeași programă ca și pentru categoria B, avantajul este că sunt mult mai receptivi și atenți decât cei care obțin permisul mai târziu. Ei urmează aceeași programă, nu diferă cu nimic, atât partea teoretică, cât și cea practică. Singura diferență este că au nevoie de un acord avizat de un notar, din partea părinților, prin care aceștia sunt de acord ca minorii să înceapă școala de șoferi”, a declarat Oana Năstase, de la Școala de Șoferi Auto Năstase.

 Cât costă să faci școala de șoferi, categoria B1, la 16 ani

Prețurile pentru școala de șoferi pentru categoria B1 nu diferă de cele pentru obținerea permisului de conducere de la vârsta de 18 ani, fluctuând în jurul sumei de 2.600 de lei. De menționat este faptul că, odată obținut permisul la 16 ani, dacă tânărul dorește să aibă categoria B la 18 ani, va trebui să suporte costurile integrale ale școlii în acest sens. Totuși, mulți părinți preferă să-și trimită copiii la școala de șoferi de la o vârstă fragedă, pentru a îi face mai siguri și mai responsabili în trafic.

„Fiul meu era pasionat de mașini încă de mic, de la vârsta de 14 ani m-a tot rugat să-l las să își ia permisul la 16 ani, pentru a putea conduce și el. La început am ezitat mult pentru că îmi era frică, dar a reușit să mă convingă că ar fi benefic pentru el să înceapă mai devreme, mai ales că mașinile sunt limitate în viteză. Prefer să am certitudinea că este conștient de acțiunile sale și să știe să se descurce, decât să risc să facă vreo prostie, conducând pe cont propriu prin vreo parcare”, a declarat Adrian, un părinte care și-a înscris copilul la școala de șoferi.

Carnetul B1, la 16 ani, reprezintă o alternativă inedită pentru tinerii pasionați de automobile, și nu numai.