O nouă lege pentru românii care cumpără medicamente. Iată ce trebuie să facă toți cetățenii
S-a dat o lege care îi vizează pentru toți românii care cumpără medicamente. Toată lumea trebuie să știe care sunt prevederile legate atunci când avem de-a face cu medicamente expirate. Care sunt regulile de urmat?
Începând cu acest an, medicamentele expirate sau cele care nu mai sunt folosite de pacienți trebuie colectate oficial în curțile unităților sanitare. Acestea vor fi depozitate în containere speciale și în zone supravegheate, fie prin sisteme de supraveghere video, fie prin intermediul personalului de pază.
Potrivit normelor metodologice adoptate în luna aprilie, toate unitățile medicale, atât cele de stat, cât și cele private, sunt obligate să colecteze medicamentele expirate de la populație.
Sistem de reciclare pentru medicamente expirate
Managerii unităților de sănătate au responsabilitatea de a asigura amplasarea recipientelor speciale în curțile spitalelor, în zone accesibile cetățenilor și semnalizate corespunzător. În zonele unde nu există spitale, cum ar fi orașele sau localitățile mai mici, aceste containere pot fi amplasate lângă dispensare. De asemenea, spitalele pot stabili anumite zile și intervale orare în care cetățenii pot aduce medicamentele expirate pentru colectare.
Spitalul Bagdasar Arseni din București se numără printre instituțiile medicale de talie mare care a implementat acest sistem încă de la începutul anului.
Românii aruncă lucruri personale în loc de pastile
Medicul epidemiolog Andreea Preda atrage atenția asupra unei erori comune comise de unii dintre cei care aduc medicamente la spital, în zona special amenajată. Ea susține că românii pun în pungi și obiecte personale precum cosmetice sau chiar prezervative. Acest lucru este interzis. În plus, există persoane care lasă pungile cu medicamente în locuri aleatorii. Ele nu vin în intervalul stabilit, așa cum este anunțat, sau nu le plasează într-un loc vizibil.
„Problema cu care ne confruntăm noi este că aduc şi alte lucruri decât cele pe care au voie să le aducă, adică medicamente. Rujuri, tot felul de cosmetice, lucruri intime, uneori chiar prezervative. Aduc tot felul de lucruri care nu ar trebui eliminate ca medicamente, pot fi eliminate ca deşeuri, ca menajere, ca orice altceva”, a spus aceasta.
Ea a adresat rugămintea de a nu mai lăsa pungile cu medicamente expirate acolo. Ei trebuie să respecte programul de eliminare a acestora.
Pastilele care au ieșit din termen sunt considerate deșeuri periculoase
Aceste medicamente expirate sunt considerate deșeuri periculoase. Din acest motiv, trebuie eliminate în mod organizat și în locuri special amenajate, destinate exclusiv acestui scop. Există un loc desemnat, semnalizat corespunzător, cu indicatoare care îndrumă către acea zonă și cu programul de eliminare afișat, inclusiv zilele de colectare. În acest spațiu sunt disponibile recipiente special amenajate pentru eliminarea acelor medicamente expirate, împărțite pe categorii.
După ce sunt colectate, acestea sunt preluate de o firmă specializată și autorizată în gestionarea deșeurilor periculoase. Ele sunt supuse procedurilor de distrugere.
„În acest loc de la spital nu se depun decât medicamente expirate sau neutilizate, nu trebuie să fie neapărat expirate, dacă nu le mai doresc le pot elimina”, a declarat pentru Dr. Preda Andreea Claudia, medic primar epidemiolog la Spitalul Bagdasar – Arseni din Capitală, citată de News.ro.
Ce prevede legea și care sunt obligațiile românilor
Legea a intrat în vigoare anul trecut, însă normele pentru aplicarea acesteia au fost adoptate abia în acest an. Acest lucru a creat confuzie în rândul pacienților cu privire la locul unde pot preda medicamentele expirate sau neutilizate. Normele prevăd echiparea cu containere speciale în care pot fi depozitate aceste medicamente.
Sfatul medicilor este:
- să scoată medicamentele din ambalajele primare,
- să recicleze cartonul separat,
- să arunce comprimatele într-o parte distinctă
- să acorde o atenție deosebită la dispozitivele sub presiune
- aerosolii și spray-urile trebuie aruncate separat
În plus, tot ce este în soluție sau în sticlă, susceptibil să se spargă și să provoace scurgeri, trebuie aruncat separat. De obicei, spitalele prevăd saci de polietilenă pentru a preveni astfel de scurgeri. În ceea ce privește medicamentele citotoxice, acestea nu sunt de obicei aruncate de către populație. Ele sunt eliminate din deșeurile spitalelor.