O nouă lege pentru cei care stau la bloc! Ce cheltuieli în plus vor avea locatarii

de: Mirela Todosi
12:45, 12 apr. 2024

O nouă lege pentru cei care stau la bloc! Costul la întreținere este format din contribuții calculate pe număr de persoane și contribuții pentru suprafața utilă, denumite și cota parte de proprietate. Din totalul facturilor, primele cheltuieli scăzute sunt datoriile la asociație. Iată ce cheltuieli în plus vor avea locatarii.

O nouă lege pentru cei care stau la bloc!

Anul 2024 a venit cu reguli noi pentru românii care stau la bloc. Viața la bloc implică respectarea mai multor reguli. De exemplu, proprietarii trebuie să țină cont de părerea vecinilor în momentul în care fac lucrări de renovare atât în interior, cât și în exterior. Au nevoie de autorizații de construcții în anumite cazuri, conform prevederilor legale. În cazul în care o intervenție afectează structura de rezistență a clădirii sau aspectul arhitectural, nu se poate executa decât cu autorizațiile și avizele necesare.

Oricine deține un apartament într-un bloc de locuințe este obligat să contribuie la acoperirea costurilor cu întreținerea și mentenanța ori reparația spațiilor și facilităților folosite în comun. Legea nouă prevede că toți cei care stau la bloc trebuie să achite niște cheltuieli comune, dar și individuale. Cheltuielile comune includ costuri pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate de toți proprietarii de apartamente. Acestea includ, costurile pentru:

– întreținerea clădirii și a spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea, așadar curățenie și salubritate;

– utilități comune, cum ar fi apa și energia electrică utilizată în holuri, ascensoare și alte spații comune;

– întreținerea și reparația sistemelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate.

Cheltuielile individuale includ costurile pentru întreținerea și reparația elementelor care sunt utilizate doar de proprietarii de apartamente. Acestea includ:

– utilitățile specifice apartamentului, cum ar fi apa, căldura și energia electrică;

– reparații ale ferestrelor, ușilor și a altor elemente specifice ale apartamentului;

– îmbunătățiri ale apartamentului, cum ar fi renovările și modificările personalizate.

Locatarii trebuie să scoată mai mulți bani pentru întreținerea de la bloc

Adunarea generală este cea care hotărăște dacă persoanele care locuiesc la etajul 1, parter sau demisol trebuie să plătească pentru lift. Ridicarea gunoiului, vidanjare și deratizarea se împarte pe număr de persoane. Costul curentului electric consumat pe scara blocului, în boxe sau alte spatii comune sau consumat de hidrofoarele din subsol, se împarte tot la numărul de locatari.

Dacă la scara blocului sau la branșament nu există contoare pentru apă caldă/ rece, nu se va ține cont de contoarele de măsurare din apartamente. Atunci când nu toate apartamentele sunt prevăzute cu aparate de măsură, adunarea generală are rolul de a stabili citirea consumurilor, repartizarea cheltuielilor și modalitățile de plată. Costul apei și al gazului nu este unul fix. El diferă de la o lună la alta. Cei care stau la bloc trebuuie să știe că sunt anumnite cheltuieli care sunt acoperite de fondul de reparații.

Cheltuielile care sunt acoperite de fondul de reparații includ:

– reparații ale clădirii și ale infrastructurii comune, cum ar fi acoperișul, fațada și lifturile;

– reparații la conducte și rețelele de apă și canalizare;

– achiziționarea și înlocuirea echipamentelor comune, cum ar fi interfonul, camerele de supraveghere și sistemele de securitate;

– întreținerea și curățarea spațiilor comune, cum ar fi scările, holurile și curtea;

– costurile cu asigurarea clădirii și a infrastructurii comune;

– înlocuirea și repararea ferestrelor, ușilor și a altor elemente ale clădirii.