O nouă lege de la UE! De la 1 ianuarie 2025 toate primăriile trebuie să facă asta

de: BZI.ro
12:40, 08 apr. 2024

O nouă lege de la UE! După ce recent au fost anunțate câteva directive europene, iată că o altă regulă îi va afecta pe toți românii. De la 1 ianuarie 2025 toate primăriile trebuie să facă asta.

O nouă lege de la UE!

De anul viitor, România va fi obligată să implementeze colectarea selectivă pentru deșeuri textile conform unei directive europene. Industria textilă este recunoscută drept unul dintre cei mai mari poluatori la nivel mondial, iar hainele contribuie la poluarea mediului în același mod ca și plasticul.

Uniunea Europeană a emis o directivă care prevede obligativitatea colectării selective a textilelor începând cu anul 2025.

„De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA.

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

De ce românii nu vor să mai returneze ambalajele contra garanție

Românii care nu vor să mai returneze ambalajele contra garanție au găsit o alternativă. Conform Sistemului Garanție-Returnare, românii plătesc mai mult cu 50 de bani pentru băuturile îmbuteliate în recipiente reciclabile. Ulterior, cetățenii recuperează banii prin returnarea ambalajelor la punctele special amenajate.

Persoanele care nu vor să mai returneze periodic ambalajele contra garanție la magazin au o alternativă la îndemână.  În ultimele săptămâni, cănile cu filtru și purificatoarele de apă au câștigat tot mai mult teren în România. Tot mai mulți români renunță la apa îmbuteliată. Astfel, au decis să treacă la apa filtrată de la robinet. Se pare că cetățenilor nu le convine să piardă timpul revenind la magazin pentru a recupera cei 50 de bani pe sticlă sau să aglomereze spațiul din casă cu depozitarea sticlelor până la reciclare.

SGR a fost implementat în România începând cu data de 30 noiembrie 2023, moment din care românii ar trebui să plătească o garanţie de 50 de bani când vor cumpăra o băutură îmbuteliată în ambalaje între 100 ml şi 3 litri (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant. Ulterior, după golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianţi şi va primi înapoi, pe loc, valoarea garanţiei plătite iniţial, fără a fi condiţionat de prezentarea bonului fiscal.

Sistemul Garanţie-Returnare funcţionează de trei luni în România. RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie ce funcţionează pe principiul „not for profit”, ceea ce înseamnă că eventualul profit realizat de companie în urma colectării de ambalaje de băuturi va fi reinvestit, exclusiv, în dezvoltarea SGR. Românii se plâng de faptul că ambalajele sunt greu de returnat. Românii dau 50 de bani în plus la fiecare sticlă, dar nu știu dacă îi mai recuperează vreodată. Sistemul de Garanție – Returnare nu funcționează peste tot și nu toate magazinele colectează ambalajele și returnează clienților garanția de 50 de bani.