O nouă înșelătorie chiar înainte de Crăciun! Sunt vizați românii care fac plăți online

de: Mirela Gabriela Todosi
07:30, 24 dec. 2024

A apărut o nouă înșelătorie chiar înainte de Crăciun! Metoda de escrocherie face tot mai multe victime în perioada sărbătorilor de iarnă, iar cetățenii sunt avertizați să fie atenți când achită cu cardul bancar sau cu telefonul. Sunt vizați românii care fac plăți online.

O nouă înșelătorie chiar înainte de Crăciun!

Românii pot deveni foarte ușor victimele infractorilor înainte de sărbători. O metodă recentă de înșelătorie îi vizează pe cei care plătesc online folosind furnizorul de servicii de plată digitală PayPal. Infractorii cibernetici trimit mesaje text și email-uri care pretind că provin de la PayPal.

Hackerii pretind că sunt de la PayPal și încearcă să atragă consumatorii într-o capcană în numele furnizorului de servicii de plată. Site-ul oficial al companiei avertizează românii că mesajele sunt scrise pe un ton alarmant, îndemnând utilizatorii să-și actualizeze contul imediat. Cele mai frecvente subiecte ale e-mailurilor false sunt: ați plătit prea mult, ați primit o plată, acționați înainte să devină contul interzis.

Scopul principal al mesajelor false este să-i atragă pe români  către un site web fals printr-un link în SMS sau e-mail. Acolo, escrocii le cer clienților să introducă informații personale, cum ar fi parolele. Pentru clienții atenți, e-mailurile autentice de la PayPal sunt ușor de recunoscut. Acestea conțin sigla companiei și o bifă în vizualizarea căsuței de e-mail.

Cetățenii riscă să rămână fără bani în conturi

O altă metodă de înșelătorie face ravagii printre români. Hackerii redirecționează apelurile telefonice către instituții bancare direct către infractorii cibernetici, lăsând victimele fără bani și fără să știe ce se întâmplă. Prin mecanismul FakeCall, atacatorii obțin acces la informații financiare sensibile și pot manipula utilizatorii pentru a le extrage datele bancare. FakeCall poate intercepta și redirecționa apelurile efectuate către numerele băncilor, astfel încât victima ajunge să comunice, în realitate, cu hackeri.

Pentru a evita riscul infectării telefonului cu FakeCall, este esențial ca persoana să instaleze aplicații doar din surse sigure, precum Google Play. Deși și în Play Store se pot strecura aplicații periculoase, acestea sunt de regulă detectate și eliminate prin sistemul Google Play Protect. Românii sunt sfătuiți să țină cont de câteva reguli simple pentru a nu deveni victimele hackerilor în preajma sărbătorilor și nu numai:

  • Verifică identitatea apelantului
  • Nu divulga informații personale
  • Fii precaut cu mesajele text sau email-urile
  • Activează autentificarea cu doi factori
  • Monitorizează-ți conturile bancare
  • Utilizează aplicații de securitate

În ultima vreme, românii sunt păcăliți și pe rețelele de socializare. Utilizatorii Facebook sunt asaltați de mesaje false care pretind că le vor fi închise conturile. Această metodă de fraudă a fost recent semnalată pe grupul de Facebook de mai mulți internauți. Mesajul, care imită stilul comunicărilor oficiale ale Facebook, susține că utilizatorul a încălcat „grav standardele comunității” și că, în absența unei reacții rapide, contul va fi dezactivat. Escrocii profită de frica oamenilor de a-și pierde accesul la rețelele sociale. Scenariul este menit să provoace panică și să determine persoanele să acceseze un link inclus în mesaj. Experții în securitate cibernetică îi avertizează pe români să nu aceseze link-uri suspecte pentru că pot pune la dispoziția escrocilor datele personale sau, mai grav, aceștia pot avea acces la banii cetățenilor.

Românii sunt avertizați să fie atenți atunci când fac plăți online sau când primesc mesaje suspecte, care solicită accesarea unui link. Cetățenii pot deveni foarte ușor victimele escrocilor și riscă să rămână fără bani.