O nouă fabrică Exonia va fi construită în Neamț. Tiberiu Stoian investește 21 de milioane de euro: „E vorba de un proiect de mare anvergură, într-o zonă defavorizată”

de: Raluca COSTIN
02:00, 29 mart. 2023

O nouă fabrică Exonia va fi construită la Neamț, cu fonduri guvernamentale și europene, în valoare de 21 de milioane de euro. Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia, spune că proiectul ar fi gata în 2026 și vor fi create 120 de locuri de muncă

Tiberiu Stoian, fondatorul fabricii de ambalaje biodegradabile Exonia, vrea să extindă afacerea și să construiască, la Neamț, o fabrică nouă, cu bani de la Uniunea Europeană. Omul de afaceri așteaptă finalizarea evaluării dosarelor de finanțare depuse la Ministerul Economiei, de unde va obține finanțarea.

„Vrem să facem o fabrică sută la sută nouă, cu un buget de investiții de 21 de milioane de euro care în mare parte ar trebui să fie acoperite din fonduri guvernamentale și fonduri europene destinate investițiilor majore în economie. Fabrica va fi tot de producție a ambalajelor, cu o paletă mai vastă de ambalaje, dar în special destinate pieței nord-americane, respectiv Statele Unite ale Americii și Canada.

Sunt necesare și cantități mari pentru zona Golfului Persic, o altă piață de desfacere. Cam astea le țintim. Am depus un proiect extrem de spectaculos la Ministerul Economiei, care sperăm să fie finanțat pentru fabrica din Neamț. E vorba de un ajutor de stat pentru implementarea unui proiect de mare anvergură într-o zonă defavorizată, din zona județului Neamț, foarte aproape de autostrada către Târgu Mureș și către vest”, susține Tiberiu Stoian, fondatorul Exonia.

Patronul companiei a primit mai multe oferte de investiții.

Tiberiu Stoian: „În perioada următoare, costurile cu transporturile tind să scadă”

Omul de afaceri susține că e necesară o infrastructură bună pentru ca produsele să ajungă la timp la clienți.

„Pentru că ne interesează foarte mult să avem o logistică simplă către Europa de Vest, către piața de desfacere, pentru că noi facem export undeva la 70 la sută din capacitatea de producție. Or infrastructura rutieră este foarte importantă și ne dorim să avem cât mai repede autostrăzi. Piețele de desfacere țintite de noi sunt interesante, dar nu sunt foarte aproape de România, de aceea e nevoie de logistică. Ne avantajează și faptul că România are un port la Marea Neagră.

Este extrem de important, că, în perioada următoare, costurile cu transporturile tind să scadă, ceea ce favorizează trimiterea de mărfuri la distanță mare”, mai spune Tiberiu Stoian, care susține că cifra de afaceri din anul 2022 a depășit-o cu 30 la sută pe cea din 2021, fiind un an extrem de bun pentru companie.

Mai mult, capacitatea de producție a crescut până la 90 la sută și plănuiește o investiție de 10 milioane de euro pentru mărirea capacității de producție, dar și listarea Exonia la Bursă.

O nouă fabrică Exonia va fi construită în Neamț

Antreprenorul este încrezător că va obține banii de la Ministerul Economiei, întrucât proiectul depus îndeplinește toate criteriile de selecție.

„Depindem foarte mult de răspunsul autorităților cu privire la evaluarea unui număr relativ mare de proiecte care au fost depuse la minister. Sunt destul de optimist și încrezător că proiectul nostru va obține punctajul maxim. Ne-am autoevaluat și se pare că toate obiectivele pe care le-am stabilit acolo îndeplinesc criteriile solicitate de autorități la cel mai înalt nivel.

Deci avem șanse foarte mari să obținem punctaj maxim la evaluarea proiectului, iar în măsura în care vom primi un mesaj favorabil până la jumătatea acestui an, cel mai probabil, până la final ar trebui să avem încheiate contractul cu autoritatea de management și contractele cu furnizorii care ar trebui să livreze echipamentele respective și să pună în producție liniile tehnologice care durează undeva între 12 și 24 de luni.

Din păcate, termenul de fabricație e destul de îndelungat, orizontul de timp în care ne așteptăm ca acel proiect să fie viabil și să funcționeze, să aducă marfă în piață este undeva la 3 ani. Însă depinde foarte mult de momentul când începem acest proiect și cu cât mai repede, cu atât mai bine. Va trebui să avem 120 de persoane în a doua etapă a implementării proiectului, ca număr de angajați”, mai spune Tiberiu Stoian.

Afacerea cu ambalaje biodegradabile este evaluată la 25 de milioane de euro. Grupul Exonia a fost fondat în anii 2000 de omul de afaceri Tiberiu Stoian, antreprenor în serie, cu investiții în industria ambalajelor, IT, turism, comerț, în Romania și SUA, fiind format din trei entități: Exonia Holding, producător de ambalaje din hârtie, Exonia Production, producător ambalaje plastice, și Artis Design, integrator de soluții de digitalizare industrială.

De asemenea, o nouă fabrică Exonia ar dezvolta regiunea Moldovei.