O nouă etapă pentru construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară a fost trecută cu brio! Prof. dr. Grigore Tinică: „Mergem mai departe cu speranță să realizăm acest proiect!”

de: BZI.ro
02:00, 30 dec. 2022

Ministerul Sănătății a încheiat prima etapă a evaluării proiectelor depuse prin PNRR pentru construirea de spitale. Din totalul de 46 de proiecte, 42 au fost declarate eligibile, pe poziția 21 situându-se construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară Iași. Dacă va trece și de cea de-a doua etapă de evaluare a proiectelor, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași va beneficia de 179.451.193,46 euro, fără TVA, buget din PNRR

Cele 42 de proiecte eligibile vor intra în următoarea etapă de analiză, în vederea acordării punctajului conform metodologiei de evaluare. În urma aplicării criteriilor de prioritizare aprobate prin Hotărâre de Guvern, din cele 42 de proiecte eligibile vor fi selectate minimum 25 de obiective, în limita bugetului aferent PNRR. Lista finală va fi pusă în transparență decizională în luna ianuarie și va fi supusă aprobării prin Hotărâre de Guvern.

Obiectivul de investiții prin PNRR pentru construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară, declarat eligibil!

Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară Iași este mai aproape cu un pas de a prinde contur, după ce proiectul său s-a situat pe locul 21 în noua listă a obiectivelor prinse în PNRR. Construirea și dotarea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară are o alocare în valoare de 179.451.193,46 euro, fără TVA.

„Zilele acestea s-a publicat noua listă a obiectivelor prinse în PNRR, iar Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava este prins pe locul 21. Este eligibil, în consecință am mai trecut o etapă spre realizarea proiectului. Având în vedere că mai există și o a doua etapă de evaluare a proiectelor, conform criteriilor Ministerului Sănătății, mergem mai departe cu speranță să realizăm acest proiect”, a declarat prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare Iași.

Prof. dr. Grigore Tinică, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. George I.M. Georgescu” Iași, a subliniat importanța construirii unui centru regional dedicat bolnavilor de boli cardiovasculare din zona de Nord-Est a țării.

„Institutul de Boli Cardiovasculare Iași are o arie de peste 5 milioane de locuitori, toată zona Moldovei. Mai ales pentru chirurgie cardiovasculară suntem singurul centru din această zonă a țării și cel mai important centru în ceea ce privește cardiologia intervențională. De asemenea, suntem unicul centru în ceea ce privește electrofiziologia.

Mai avem și alte obiective, cum ar fi transplantul de organe, chirurgia infantilă, care urmează a fi implementate odată cu construirea Institutului Regional de Medicină Cardiovasculară de la Miroslava. Practic suntem singurul centru din Uniunea Europeană ce are o asemenea arie vastă de acoperire, cu un număr atât de mare de locuitori”, a adăugat prof. dr. Grigore Tinică.

Patru proiecte finanțate prin PNRR au fost respinse de Ministerul Sănătății

Din totalul de 46 de proiecte, 42 au fost declarate eligibile, iar patru au fost declarate respinse. Din totalul de proiecte eligibile, pe poziția a treia s-a situat construirea unui sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț. Unitatea medicală va dispune de funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare. Pentru acest obiectiv s-a solicitat un buget total de 285.642.619,90 euro din care 199.949.833,93 euro din PNRR.

Pe lista celor 42 de proiecte declarate eligibile se numără și proiectul privind construirea de secții la Spitalul nr. 2 Vaslui. Pentru îndeplinirea acestui obiectiv, prin PNRR s-a alocat suma de 62.267.816, 69 euro. Un al treilea proiect din zona Moldovei, ce a fost declarat eligibil prevede finalizarea proiectării și execuției Pavilionului Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical a Spitalului Județean de Urgență Bacău. Acest proiect are o alocare din PNRR, în valoare de 12.121.806,18 euro, fără TVA.

Au existat și patru proiecte care au fost respinse și nu vor beneficia de investiții prin PNRR: Spitalul Județean de Urgență Focșani – Spital Nou, Construire Spital Clinic Județean de Urgență Sibiu, Construire Spital Regional de Urgență Brașov și Extindere, modernizare și dotare Spitalul Clinic Județean de Urgență «Sf. Apostol Andrei» Galați.

„Trei obiective de investiții au fost respinse pentru că au depășit bugetul maxim, de 199.99 milioane euro/proiect, aferent finanțării din PNRR, conform Hotărârii Guvernului nr. 1237/2022. Acestea vor putea fi finanțate din alte surse bugetare”, se mai arată în comunicatul transmis de Ministerul Sănătății.

Odată cu încheierea primei etape a evaluării proiectelor depuse prin PNRR, Institutul Regional de Medicină Cardiovasculară este mai aproape cu un pas de a fi realizat.

Lista spitalelor care au primit aprobare după prima etapă de evaluare a proiectelor poate fi consultată AICI.