LIVE VIDEO – O nouă ediție-dialog BZI LIVE exclusivistă şi de impact naţional cu reprezentanţii marilor instituţii de învăţământ superior ale României alături de prof. univ. dr. Cornel Cătoi – rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca
Miercuri, 2 februarie 2022, începând cu ora 15.00 (via Zoom) este programată noua editie-dialog BZI LIVE exclusivista şi de impact naţional cu reprezentanţii marilor instituţii de învăţământ superior ale României alături de prof. univ. dr. Cornel Cătoi – rector al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (USAMVCN). Tematica abordată va fi: proiectele şi strategiile USAMV Cluj-Napoca, realităţi din învăţământul superior românesc, finanţare în Educaţie şi Cercetare, internaţionalizare academică, autonomie universitară, învăţământ agricol şi de medicină veterinară, proiecte cu studenţii, realităţi din zona educaţionala, cum a trecut instituţia prin această perioadă pandemică, condiţia profesorului în lumea contemporană, strategii ale Universităţii de viitor pentru dezvoltarea instituţională, relaţia cu mediul privat, parteneriate cu companiile, infrastructura educaţionala, practica studenţilor.
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este continuatoarea instituţiei de învăţământ agricol fondată pe domeniul Cluj-Manastur în 1869
Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară din Cluj-Napoca este continuatoarea instituţiei de învăţământ agricol fondată pe domeniul Cluj-Manastur în 1869 şi ridicat la rang de Academie în 1906. Este una din cele mai vechi Şcoli superioare de agricultură din Europa. În 2011 a fost clasificată în prima categorie din România, cea a universităţilor de cercetare avansată şi educaţie. USAMVCN este continuatoarea prestigioasei Şcoli superioare de agricultură clujene, fondată cu peste 150 de ani în urmă, în octombrie 1869, sub numele Institutul de Învăţământ Agronomic Cluj-Manastur, fiind amplasată în clădirile unei vechi mănăstiri.
În anul 1906, Institutul a fost ridicat la rang de Academie, purtând numele de Academia de Agricultură Cluj. Istoria Universităţii de astăzi începe în luna octombrie a anului 1869 când, pe fostul domeniu Manastur, luă fiinţă una dintre cele mai vechi Şcoli superioare de agricultură din Europa. În următorii 50 de ani, Scoala agronomica clujeana a funcţionat cu o singură secţie – cea de agricultură – cu durata studiilor de trei ani. Academia de Agricultură din Cluj şi-a desfăşurat activitatea sub această formă până la izbucnirea Primului Război Mondial.
Unirea Transilvaniei cu Regatul României în 1918, a deschis o nouă etapa în evoluţia Şcolii agronomice clujene
Unirea Transilvaniei cu Regatul României în 1918, a deschis o nouă etapa în evoluţia Şcolii agronomice clujene. Din anul 1921, învăţământul superior agronomic din ţară a fost legiferat la patru ani de studii, din care trei ani studii teoretice, iar al patrulea ca stagiu de practică în ferme de stat sau particulare. Din anul 1922, absolvenţii au primit diploma de „inginer agronom”. În 1929, prin reorganizarea şi modernizarea învăţământului agronomic superior, agronomia clujeană a luat denumirea de Academia de Înalte Studii Agronomice Cluj. Durata studiilor s-a instituit de la acea dată la cinci ani, împărţiţi în două cicluri: „învăţământ general” (cursul general), cu o durată de trei ani şi jumătate şi „învăţământul de specializare” cu o durată de un an şi jumătate.
Prin aceste studii, Academia formă atât ingineri agronomi, cât şi cercetători în diferite ramuri ale Ştiinţelor agricole. Între anii 1940-1945, ca urmare a Dictatului de la Viena, Academia agricolă clujeana (cadrele didactice, studenţii şi o parte din inventarul sau) s-a refugiat la Timişoara, unde şi-a desfăşurat activitatea sub denumirea de „Facultatea de Agronomie Cluj – Timişoara”. În anul 1945, Facultatea de Agronomie revine la Cluj. Începând cu anul 1948 institutul primește denumirea de Institutul Agronomic Cluj, având doar Facultatea de Agricultură, la care s-a adăugat din 1959 Secţia de Zootehnie. În 1962 a fost înfiinţată şi Facultatea de Medicină Veterinară, iar în 1968 a luat fiinţă şi Facultatea de Zootehnie.
În anul 1990, Universitatea s-a reorganizat în patru facultăţi (Agricultura, Horticultura, Zootehnie şi Medicină Veterinară)
În perioada 1970-1975 în cadrul Facultăţii de Agricultură a funcţionat şi secţia de Economia agriculturii. În anul 1977 s-a înfiinţat Secţia de Horticultura, constituind împreună cu Secţia de Agricultură, Facultatea de Agricultură şi Horticultură. Între anii 1978-1987, Institutul Agronomic Cluj a funcţionat cu două facultăţi: Facultatea de Agricultură şi Horticultura şi Facultatea de Zootehnie şi Medicină Veterinară. În anul 1990, universitatea s-a reorganizat în patru facultăţi (Agricultura, Horticultura, Zootehnie şi Medicină Veterinară), iar ulterior au fost înfiinţate noi specializări la învăţământul de lungă durată, colegiu, studii aprofundate, masterat şi doctorat. În 1991, instituţia şi-a schimbat numele în „Universitatea de Ştiinţe Agricole”. Din 1995 ca urmare a diversificării profilelor şi specializărilor şi a modernizării învăţământului agronomic clujean, instituţia poartă denumirea de “Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca”.
În anul 2012, după 20 de ani de reuşite în studiul alimentelor, Departamentul de Ştiinţă Alimentelor a universităţii, s-a transformat în Facultatea de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor. În prezent Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară Cluj-Napoca are în structura sa cinci facultăţi: Agricultura, Horticultura, Zootehnie şi Biotehnologii, Medicina Veterinară şi de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor. Este a treia universitate ca mărime din Cluj-Napoca. Campusul este situat relativ în zona centrală a municipiului. În acest campus pot fi vizitate Acvariul, Muzeul de anatomie comparată, Muzeul de Parazitologie, Grădina Botanică a universității precum şi o modernă biblioteca. Misiunea asumată de către USAMVCN este cercetare ştiinţifică avansată şi educaţie. Pentru realizarea acestei misiuni, universitatea este implicată în generarea de cunoaştere ştiinţifică, dezvoltare, inovare, transfer tehnologic şi formare profesională de nivel universitar. Universitatea are şi un caracter antreprenorial. Staţiunea Didactică Experimentală incorporează mai multe entități: Ferma Cojocna, Staţiunea de Cercetări Horticole, Ferma Jucu. USAMVCN, prin Staţiunea Didactică Experimentală, se implica în activităţi diverse de promovare şi susţinere a produselor locale, sănătoase, fiind de asemenea membru fondator al clusterului Agro Transilvania.
În anul 2019 s-a deschis şi modernizat un magazin de prezentare “Gourmeticus Shop”
În această direcţie, în 2017 s-a înfiinţat Agronomia Agro Food Innovation SRL, prima societate comercială înfiinţată de către o universitate din domeniul Ştiinţelor Vieţii. Prin intermediul acesteia se dorește valorificarea la nivel local a resurselor existente. În acest sens, universitatea a creat brandul/marca de produse alimentare “Gourmeticus Academicum” având motto-ul “Vivat degustatores”. În cadrul Facultăţii de Ştiinţă şi Tehnologia Alimentelor se obţin produse de carmangerie (2-3 t/lună), produse lactate (iaurt, brânzeturi – de tip telemea, caş) şi produse de patiserie de o calitate superioară (fursecuri, tarte, foietaje, plăcinte, etc) folosind materii prime de la fermele universităţii, cu un control pe tot lanţul de producţie, respectând conceptul “From Fărm to Fork”/“De la Ferma la furculiţă”. În anul 2019 s-a deschis şi modernizat un magazin de prezentare “Gourmeticus Shop”, pe Calea Manastur nr. 9, unde se comercializează produsele acesteia, dar şi alte produse locale de calitate superioară de la producătorii din regiune.
Urmăritorii noștri pot adresa întrebări la rubrica comentarii, accesând www.bzi.ro sau, în direct, pe http://www.facebook.com/cotidianul.bzi. Emisiunile BZI LIVE au un real succes, fiecare producție media strângând zeci de mii de vizualizări.