O nouă ediție a evenimentului „Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale”, în Parcul Expoziției din Copou – FOTO
În perioada 15-16 iunie 2024, între orele 10:00-21:00, are loc Târgul Producătorilor din Regiunea de Dezvoltare Nord-Est, „Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale”, organizat de Primăria Municipiului Iași, Academia Română – Filiala Iași, Direcția pentru Agricultură Județeană Iași, Universitatea de Științele Vieții și Asociația Producătorilor locali Produs în Iași în Parcul Expoziției, Aleea Centrală.
Cea de-a IX-a ediție a evenimentului „Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale”
Weekendul acesta, are loc cea de-a IX-a ediție a evenimentului „Iașul în bucate tradiționale, ecologice, montane și artizanale”. Vor fi prezenți zeci de producători locali.
„Prin organizarea acestui târg, ne propunem să contribuim la promovarea și încurajarea consumului de produse alimentare, realizate după rețete tradiționale, populare în zona de nord-est a țării. În același timp, se urmărește stimularea spiritului antreprenorial, precum și crearea de noi canele de vânzare, pentru valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică din regiune”, spun organizatorii.
Totodată, prin intermediul acestui eveniment, organizatorii urmăresc să promoveze o alimentație sănătoasă în rândul ieșenilor, precum și dezvoltarea culturii pentru produsele culinare tradiționale.
În cadrul târgului, vor avea loc acțiuni de informare privind caracteristicile produselor ecologice, un atelier de gătit pentru copii, susținut de producători locali, precum și degustări de produse apicole certificate ecologic, acțiuni care au o puternică componentă educativă în ceea ce privește alimentația sănătoasă.
Scopul evenimentului este cel de promovare a alimentației sănătoase
Aceste activități fac parte din acțiunile de promovare a alimentației sănătoase și de creștere a gradului de încredere a consumatorilor urbani în produsele alimentare locale și sunt dedicate, în primul rând, copiilor pentru că ei reprezintă vectori de formare și informare în familiilor.
Pe lângă promovarea și încurajarea consumului de produse alimentare realizate după rețete tradiționale, populare în zona de nord-est a țării, târgul urmărește și stimularea spiritului antreprenorial, precum și crearea de noi canele de vânzare, pentru valorificarea producțiilor agroalimentare obținute în fermele de mărime medie și mică din regiune.
Activitățile de informare privind caracteristicile produselor ecologice, atelierul de gătit pentru copii și degustarea de produse apicole ecologice sunt organizate în cadrul proiectului Cities2030, finanțat de Comisia Europeană prin programul Orizont2020 (www.cities.eu).
Primăria Municipiului Iași și Academia Română, Filiala Iași, sunt partenerii din România în cadrul acestui proiect alături de alți 39 de parteneri din țările Europei. Evenimentul constituie o activitate a hubului inovativ Food for Iași Living Lab (www.fill.rdrp.ro), dezvoltat în cadrul proiectului Cities2030.