O nouă creştere a preţurilor pe piaţa cerealelor, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre

de: BZI.ro
09:57, 31 oct. 2022

Pe piaţa cerealelor s-ar putea înregistra o nouă creştere a preţurilor, după ce Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre. Decizia Rusiei ar pune în pericol exporturile ucrainene. Anterior, Rusia și Ucraina au semnat un acord care a permis reluarea exportului de cereale blocate în Marea Neagră.

Cotaţiile la grâu au crescut cu peste 5%, iar cele de porumb cu 2%. Exporturile ucrainene prin Marea Neagră ar putea fi puse în pericol după ce sâmbăta, 29 octombrie 2022, Rusia a declarat că se retrage din acordul privind coridorul Mării Negre, ceea ce a înmulţit îngrijorările cu privire la aprovizionarea mondială cu alimente.

Rusia şi-a suspendat participarea la acordul Mării Negre

Autorităţile de la Moscova au decis că nu vor participa la acordul Mării Negre, după atacul cu drone ucraineni asupra flotei ruse din Crimeea anexată de Rusia. Ucraina a negat şi a spus a acuzaţia Rusiei este o scuză pentru o ieşire pregătită din acord, în timp ce autoritățile americane au acuzat Moscova că se foloseşte de alimente ca de o armă.

După invazia Rusiei în Ucraina, pieţele de grâu au s-au confruntat cu probleme, întrucât Rusia şi Ucraina sunt cei mai mari exportatori de grâu din lume. Pe de altă parte, Ucraina este şi un mare furnizor de porumb. Coridorul din Marea Neagră a permis transportului a peste 9 milioane de tone de cereale şi mărfuri oleaginoase din porturile ucrainene, astfel contribuind la stabilizarea pieţelor de cereale şi la reducerea preţurilor globale. Anunţul Rusiei va determina creşterea preţurilor, întrucât achiziţionarea de cereale pentru porturile de la Marea Neagră din Ucraina a încetat.

În acest sens, îngrijorări au adăugat şi seceta din Argentina şi ploile torenţiale din esteul Australiei, întrucât încep să apară întrebări cu privire la recoltele exportatorilor de grâu din emisfera sudică. În urma suspendării coridorului, ar putea începe o nouă cursa de cumpărare în Chicago, unde fondurile de investiţii au o poziţie scurtă netă. Pentru contractul de grâu din Chicago, plafonul actual este de 0,70 de dolari, implicând o creştere maximă posibilă de 8,4%.

Şeful cercetării pieţelor de mărfuri agricole la Rabobank, Carlos Mera, a declarat că contractele de grâu ar putea creşte până la 0%

„Exporturile din Rusia sunt în creştere, aşa că pe termen scurt ar putea exista în continuare disponibilitate din Marea Neagră”, a menționat Carlos Mera

Ministerul Infrastructurii al Ucrainei a declarat că 218 nave au fost blocate de decizia Rusiei de a-şi suspenda participarea la acordul de export de cereale.

Acord între Ucraina și Rusia pentru exportul de cereale

În iulie, Ucraina şi Rusia au semnat un acord care vizează reluarea exportului de cereale din Ucraina blocate de Rusia în Marea Neagră. Vladimir Putin a declarat că Rusia va permite exportul de cereale din Ucraina, în timp ce Volodimir Zelenski trebuie să demineze Marea Neagră. Atunci, ambele părţi au convenit asupra modalităţilor de a asigura rutele de transport maritim pentru exportul de cereale din Ucraina.

Anterior, Rusia a pus alte condiţii pentru a accepta continuarea înţelegerii prin care cerealele ucrainene sunt transportate pe Marea Neagră printr-un culoar special securizat de ONU. Autorităţile de la Moscova au spus că vor prelungi acordul, dacă Occidentul va ridică din sancţiuni pentru a facilita exporturile ruse de produse agricole şi de îngrăşăminte ale Rusiei.

După ce Rusia și-a suspendat participarea la acordul Mării Negre, prețurile de pe piață vor crește, întrucât vor ieși mai puține cereale din Ucraina.