O nouă creştere a pensiilor în acest an. Cine sunt beneficiarii

de: BZI.ro
10:30, 14 feb. 2022

După ce au avut loc negocierii între ministrul Muncii şi reprezentanţii Comisiei Europene, aceasta din urmă a fost de acord ca doar pensiile mici să crească din nou în acest an.

Din cauza scumpirilor din ultima perioadă, Guvernul este forţat să majoreze pensiile, însă, în contextul actual, acest lucru nu pare a fi tocmai posibil.

O nouă creştere a pensiilor în acest an

Marius Budăi, ministrul Muncii, a avut o discuţie cu reprezentanţi ai Comisiei Europene pe subiectul creşterii pensiilor. După primele informaţii, s-ar părea că cei de la Comisia Europeană ar fi fost de acord cu creşterea pensiilor mici, însă, ministrul Muncii, spun unele surse guvernamentale, ar fi optat pentru majorarea tuturor pensiilor, în funcţie de contributivitate, nu doar a celor mici.

Fostul ministru Cristian Ghinea şi fostul cabinet au negociat că procentul din PIB alocat să rămână blocat la 9,4 %, astfel creând un blocaj în ceea ce priveşte creşterea pensiilor. Iar în momentul în care cei de la PSD au venit la guvernare, s-a creat o problemă, de vreme ce ei îşi doresc o creştere mai mare a pensiilor.

Reprezentanţii Comisiei, în urma discuţiilor cu Cristian Ghinea şi cu Guvernul de la acea vreme, au stabilit un procent de 9,4 %, procent care include toată pensiile, atât cele ale militarilor, cât şi pensiile de serviciu şi restul pensiilor speciale.

Aşadar, din cauza scumpirilor din ultima vreme, Guvernul este forţat acum să majoreze pensiile, însă acest lucru nu este posibil, având în vedere că suntem blocaţi în jurul acestui procent de 9,4 %.

La un moment dat, s-a discutat şi despre renegocierea PNRR, însă prim-ministrul Nicolae Ciucă şi reprezentanţii Guvernului au declarat în acest context că PNRR nu poate fi renegociat mai devreme de anul 2023.

Subiectul majorării pensiilor în contextul actual

În cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc săptămânile trecute, ministrul Familiei, Gabriela Firea, a declarat că PSD dorește creșterea pensiilor și nu creșterea vârstei de pensionare. Ministrul a continuat, argumentând despre responsabilitatea partidelor din coaliția de guvernare și despre soluțiile luate în calcul de un partid sau altul. Aceasta spune că vârsta de pensionare trebuie corelată cu speranța de viață, care în România este mai scăzută decât în alte țări din Uniunea Europeană.

Într-un interviu, actualul Ministrul al Finanțelor, Adrian Câciu a declarat că majorarea pensiilor ține în principal de evoluția economică a țării. El a precizat că pensiile au crescut deja puțin, de la începutul anului 2022, dar a fost o creștere ușoară pentru că atât a permis spațiul fiscal.

Adrian Câciu a declarat că nu vrea să promită lucruri care nu se vor întâmpla, însă le promite românilor că vor fi găsite soluții care să oprească cauzele ce duc la pierderea puterii de cumpărare. În ceea ce privește vârsta de pensionare, Adrian Câciu a declarat că nu susține ca vârsta de pensionare să crească în România la 70 de ani.

„Refuz să cred că vârsta de pensionare ar putea fi obligatorie la 70 de ani. Şi nici nu încurajez din perspectiva politică şi de politică publică şi ca om politic o astfel de abordare”, a declarat Adrian Câciu.

Ministrul Finanțelor a fost întrebat și dacă există șanse ca pensiile să fie majorate în anul 2022, dar a refuzat să ofere un răspuns concret. El a mai precizat, însă, că se lucrează la asta și că dacă economia va merge mai bine, spațiul fiscal va fi mai mare, deci se va crea posibilitatea găsirii unor soluții pentru creșterea pensiilor.