„O noapte furtunoasă”, spectacolul pus în scenă de Teatrul Național din Iași, difuzat on-line, la Chișinău, pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România și Ziua Mondială a Teatrului – GALERIE FOTO

de: evelina.chitoroaga
02:00, 26 mart. 2021

Evenimentul Reuniuni Teatrale, așteptatul turneu anual al Teatrului Național „Vasile Alecsandri” din Iași la Chișinău, cu ocazia Zilei Unirii Basarabiei cu România și a Zilei Mondiale a Teatrului, nu se va putea desfășura în acest an. Totuși, pentru a continua frumoasa tradiție și pentru a rămâne conectați cu spectatorii de peste Prut, pe 27 martie, Naționalul ieșean va fi prezent on-line, la Teatrului Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, cu spectacolul „O noapte furtunoasă”

Spectacolul „O noapte furtunoasă”, pus în scenă de Teatrul Național (TNI) „Vasile Alecsandri” din Iași și cu două premii ale Uniunii Teatrale din România (UNITER), se difuzează on-line. Asta la Teatrul Național „Mihai Eminescu” Chișinău, pe 27 martie, de Ziua Unirii Basarabiei cu România și Ziua Mondială a Teatrului. Totul în cadrul ReUniuni Teatrale, mult așteptatul turneu anual al Naționalului ieșean la Chișinău. Spectacolul „O noapte furtunoasă” de I.L Caragiale, în regia lui Alexandru Dabija, va putea fi vizionat începând cu ora 18:00.

„O noapte furtunoasă”, un spectacol cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER din 2011

„O noapte furtunoasă”, un spectacol cu două nominalizări la Gala Premiilor UNITER din 2011: Alexandru Dabija pentru regia spectacolului și actrița Petronela Grigorescu pentru rolul Veta. În cadrul aceleiași ediții, Teatru la Cub, spațiul de joc al acestui spectacol, a primit Premiul special pentru proiecte inedite și realizări remarcabile. Distribuția: Petronela Grigorescu, Haruna Condurache, Călin Chirilă, Florin Mircea, Dumitru Năstrușnicu, Cosmin Maxim, Doru Aftanasiu, regia: Alexandru Dabija, scenografia: Dragos Buhagiar. De rememorat că I.L Caragiale iubea Iașul și teatrul de aici. De aceea, la scurt timp după ce a scris piesa „O noapte furtunoasă”, a citit-o la Iași. În scrisoarea către poetul Avram Steuerman-Rodion, în 1907, Caragiale scria: „…eu cu sufletul sunt mai mult ieșean decât bucureștean, deși de fel sunt ploieștean (…). E ușor de explicat: în Iași mi s-a deșteptat mai întâi dragostea de patrie și de artă și de altele ale lumii (…) și cât de mult e d-atunci!”.

Teatrul Național Iași anunță deschiderea celei de-a doua ediții a proiectului Lecturi³, pe 29 martie 2021

Pe de altă parte, Teatrul Național Iași anunță deschiderea celei de-a doua ediții a proiectului Lecturi la Cub, pe 29 martie 2021, cu spectacolul-lectură „Ceva cu tăiței” de Marilena Dumitrescu, în regia Irinei Popescu-Boieru. Spectacolul va putea fi vizionat on-line, pe Scena 5 (canalul de YouTube și pagina de Facebook a Naționalului ieșean), de la ora 19:00. În distribuție: Catinca Tudose, Daniel Busuioc, Haruna Condurache, Radu Ghilaș, Irina Răduțu Codreanu, Mălina Lazăr, Constantin Avădanei, Radu Homiceanu. Proiectul Lecturi la Cub este realizat de Teatrul Național Iași în parteneriat cu Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași și „Alecart”. El a fost inițiat din dorința de a promova dramaturgi români contemporani din România și din Republica Moldova, de a face cunoscute publicului piesele lor de teatru prin montarea unor spectacole-lectură.