O mină a ajuns în Bosfor
Zilele trecute, semnalam un pericol uriaș la Marea Neagră. Ca mine scăpate din legăturile în care erau fixate de ucraineni în dreptul Odesei să ajungă în strâmtoarea Bosfor. Și să genereze acolo o mare nenorocire. Ei bine, s-a întâmplat. O asemenea mină a fost văzută și filmată vineri după-amiază. Care sunt consecințele?
Mina nu a explodat. Slavă Domnului! A fost depistată pe timp de zi. Și probabil, până în acest moment, a fost distrusă. Dacă o asemenea încărcătură explozivă de circa 150 de kilograme se detonează sub o navă comercială, aceasta se poate scufunda. Iar strâmtoarea Bosfor poate fi blocată. Cu consecințe economice uriașe. Nici nu vreau să mă gândesc ce s-ar întâmpla, dacă o asemenea mină ar arunca în aer un vas care transportă gaz lichefiat din Georgia spre Europa. Istanbulul ar putea fi parțial avariat. Iar Bosforul s-ar închide pentru foarte mult timp. Și acum intrăm în fondul problemei.
Nu este nevoie de nicio explozie. Nu este nevoie de niciun incident. Este suficient să se știe că asemenea mine plutesc în derivă. Și amenință rutele comerciale. Automat – și veți vedea acest lucru – cresc exponențial prețurile polițelor de asigurare pentru nave, echipaje și mărfuri. Și, ca atare, crește prețul mărfurilor. Pentru a înțelege dimensiunea acestui război hibrid care, iată, este în plină desfășurare în Marea Neagră, voi furniza câteva date succinte, pe care le-am primit de la autoritățile din Turcia privind traficul pe Bosfor. În prima parte a anului 2021, prin Bosfor au tranzitat aproape 40.000 de vase, care au transportat nu mai puțin de 631.920.375 tone de mărfuri. În a doua parte a anului, 43.342 de vase, cu aproape un miliard de tone de marfă. Imaginați-vă ce ar însemna pentru Europa blocarea Bosforului.
Iar pentru a înțelege și mai bine implicațiile și complexitatea jocului geopolitic de la Marea Neagră, mâine voi prezenta câteva informații cu caracter exploziv, despre un posibil act de trădare națională, săvârșit de Guvernul Cioloș. Primul „Guvern al lui Klaus Iohannis”.