O mamă a fost trimisă cu tot cu copil la plimbare după ce a cerut un consult la un centru de permanență din oraș: „Mi-au spus că nu au medic pediatru” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 10 oct. 2023

În teorie, centrele de permanență din Iași au drept scop asigurarea continuității asistenței medicale în regim de gardă în zonele arondate. Acestea reprezintă una dintre soluțiile devenite necesare pentru a descongestiona Unitățile de Primiri Urgențe ale spitalelor. Cu toate acestea, Centrul de Permanență din Galata nu ține cont de acest lucru și trimite părinții împreună cu copiii la plimbare în UPU, la Spitalul „Sf. Maria” din Iași, spunând că nu are medic pediatru și că nu are cum să consulte micuții

Se pare că, la Centrul de Permanență din Galata, medicii generaliști nu știu să consulte un copil, astfel că, de cele mai multe ori, părinții sunt nevoiți să meargă cu cel mic la Spitalul „Sf. Maria”, deși nu reprezintă o urgență. Același lucru l-a pățit și o mamă din Iași, sâmbătă (n.r.- 7 octombrie), care după ce a sunat de nenumărate ori la centrul respectiv, fără să-i răspundă cineva, a primit un răspuns tranșant.

Centrele de permanență din Iași inventează scuze pentru a fugi de răspundere

Se pare că la Centrul de Permanență din Galata, medicii generaliști nu știu să consulte un copil, astfel de cele mai multe ori părinții sunt nevoiți să meargă cu cel mic la Spitalul „Sf. Maria” din Iași

Părinții sunt revoltați pentru că sunt trimiși la plimbare dintr-o unitate medicală în alta. Primul apel telefonic pe care Luciana Bejan l-a făcut a fost la ora 06:00, deoarece era disperată pentru că cel mic respira greu. Nu a răspuns nimeni la telefon, și-a petrecut toată dimineața sunând în disperare, abia la ora 13:00 a răspuns cineva, însă pe un ton plictisit. Copilul nu a avut nicio șansă să fie consultat în Centrul de Permanență din Galata.

„Copilului meu i-a fost rău toată noaptea, am bănuit că ar fi o viroză. Sâmbătă dimineață a început să respire greu, iar la ora 6:00 am sunat la Centrul de Permanență din Galata. Chiar dacă programul era non-stop pe perioada sfârșitului de săptămână, nimeni nu a răspuns, deși am insistat de câteva ori. În jurul orei 13:00 am revenit cu telefonul, aveam nevoie doar de o consultație, de un doctor care să asculte copilul la plămâni. Nu am considerat o urgență nemaipomenită pentru a ajunge la Spitalul «Sf. Maria».

Cu luni în urmă am mai fost la Centrul de Permanență din Galata, iar cei de acolo au fost în regulă. De această dată însă mi s-a transmis tranșant la telefon că trebuie să caut un pediatru pentru că domnul doctor este generalist și nu are ce să facă. Nu mi se pare normal, nu cred că un doctor generalist nu știe să consulte un copil. Am înțeles că e o practică la acest centru de permanență, deseori, copiii sunt refuzați să fie consultați, iar cei de acolo găsesc tot felul de scuze”, a declarat Luciana Bejan.

Medicul coordonator dă vina pe părinți

Părinții sunt revoltați pentru că sunt trimiți la plimbare dintr-o unitatea medicală în alta

Deși Centrul de Permanență Galata se află în apropierea mamei respective, aceasta a fost nevoită să străbată tot orașul, mai exact până la Centrul pe Permanență  Hermamed Iași, care se află în Piața Unirii, pentru ca cel mic să fie consultat de un medic. Nervii acesteia au fost întinși la maxim.

„În cele din urmă, am fost la Centrul de Permanență din Fundație, iar, acolo, copilul a fost consultat fără nicio problemă. I s-a dat și tratament”, adaugă mama.

Dr. M. S. coordonator al Centrului de Permanență din Galata, a dat vina tot pe părinți, spunând că aceștia sună și cer în mod explicit că vor un medic pediatru sau un medic ORL. Cu toate acestea, mama afirmă faptul că singurul lucru pe care l-a făcut a fost să sune și să ceară un consult, fără să specifice că vrea un medic anume.

„Sunt părinți care sună și cer un medic pediatru sau medic ORL. Noi toți suntem medici de familie și oferim consultații, nu refuzăm pe nimeni. De multe ori, le spun părinților să nu sune, ci să vină direct cu copilul aici, pentru că la noi nu se fac programări, programul este de la trei după-amiază la opt dimineața.

Le spun același lucru, anume că nu avem medic pediatru, însă cei opt medici de familie care sunt aici, la centru, pot consulta și copii. Avem de toate, dar, dacă ei vor ceva specific, noi nu putem să oferim. Toți consultăm copii, niciodată nu s-a pus problema acesta”, declară M. S., medic de familie, în legătură cu faptul că centrele de permanență din Iași fug de treabă.