O mai știți pe Paraschiva? Tânăra care a lucrat la „spații verzi” și a terminat clasa a VIII-a la 18 ani a reușit imposibilul: a absolvit UMF-ul și va deveni medic gastroenterolog

de: Ștefana Șovea
02:00, 30 iul. 2024

Paraschiva Apostol are vârsta de 31 de ani, este din Vaslui și are o poveste de viață impresionantă! La 12 ani, a abandonat școala după ce a rămas orfană, dar și-a reluat studiile cinci ani mai târziu, iar la 25 de ani a fost admisă cu media 9,40 la Facultatea de Medicină din Iași

Paraschiva a fost pregătită gratuit pentru examenul de admitere de către profesorii ieșeni Nița și Mircea Nedea, iar acum, după șase ani, a absolvit facultatea și își dorește să devină medic gastroenterolog. La ceremonia de absolvire i-au fost alături profesorii Nedea, părintele Mihai Paraschiv-Vasilică, ce a avut un rol esențial în viața ei, mama și sora ei.

Povestea de viață impresionantă a Paraschivei Apostol, absolventă a UMF Iași

Povestea de viață tulburătoare a unei absolvente de la Universitatea de Medicină și Farmacie „Grigore T. Popa” Iași! Paraschiva Apostol este din satul Parpaniţa, județul Vaslui, iar la vârsta de 12 ani a rămas orfană de tată, moment în care a abandonat școala. Aceasta trăia alături de mama și sora ei într-o sărăcie cruntă, într-o casă care stătea să cadă peste ele.

Îngerul ei păzitor a devenit preotul din sat, Vasilică Mihai Paraschiv, care le-a promis Paraschivei şi surorii acesteia că le va fi un adevărat tată, doar dacă vor continua școala. Paraschiva nu doar că a respectat această condiție, ci a făcut niște lucruri deosebite care i-au schimbat cu adevărat viața.

Paraschiva s-a înscris în Programul „A doua şansă”, la şcoala din Negreşti, unde mergea la fiecare sfârşit de săptămână. A terminat clasa VIII-a la 18 ani şi s-a înscris la liceul din Negreşti, cursuri la seral. S-a angajat alături de sora ei la „spaţii verzi”, unde planta flori prin oraș, iar toți banii pe care îi strângea îi punea deoparte pentru o casă nouă. Visul lor a devenit realitate în anul 2011, când părintele Vasilică Mihai Paraschiv le-a construit o casă cu fondurile adunate la biserică.

A abandonat școala în clasa a VI-a, ulterior a intrat la UMF Iași cu 9,40, iar acum a absolvit

A susținut examenul de Bacalaureat în anul 2015, însă a picat în prima sesiune. După o lună în care a învățat intens, a reușit să promoveze în toamnă. Părintele i-a propus tinerei să dea la Medicină, iar Paraschiva nu a stat prea mult pe gânduri.

A susţinut admiterea la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Iaşi în 2016, însă a picat cu 6.40. Pentru admiterea din 2017, a fost inclusă în programul de pregătire al profesorilor Nedea, de la Colegiul Naţional „Costache Negruzzi“ din Iaşi, prin sprijinul Luminiţei Cozmei, profesor documentarist la „Negruzzi”, originară din Parpaniţa. Paraschiva a fost admisă la buget cu media 9,40, însă a muncit din greu pentru această reușită.

„Noi am pregătit-o gratuit pe Paraschiva pentru admiterea la Medicină, iar pe parcurs am sprijinit-o. Am aflat de ea de la o colegă, Luminița Cozmei, care este din satul Parpaniţa și care știa povestea tulburătoare a fetei. M-a rugat să o înscriu în proiectul SAPed și așa am făcut. Situația ei materială era dezastruoasă, dar a fost sprijinită de către preotul Mihai Paraschiv-Vasilică și enoriași, care i-au construit și o casă”, declară profesorul Mircea Nedea.

Paraschiva își dorește să devină medic gastroenterolog

După șase ani de facultate, Paraschiva a ajuns medic la vârsta de 31 de ani. La ceremonia de absolvire, care a avut loc vineri, 26 iulie 2024, i-au fost alături profesorii Nița și Mircea Nedea, părintele Mihai Paraschiv-Vasilică, sora și mama ei.

Profesorul Mircea Nedea declară reporterilor BZI faptul că Paraschiva ar trebui să fie un exemplu la nivel național, viața ei fiind un adevărat roman.

„A absolvit UMF-ul, iar eu și soția mea am fost la cursul ei festiv, i-a fost alături și preotul care a susținut-o mereu, dar și mama ei și sora. Paraschiva este un model la nivel național. Copiii care sunt plini de toate, plini de suficiență materială, care sunt în depresie fără niciun motiv trebuie să audă povestea acestei tinere, să vadă că un copil dornic de a promova a ajuns medic. Este un exemplu extraordinar, nu este singura, noi mai pregătit astfel de copii, dar acesta a fost cel mai zdruncinător exemplu. Tot parcursul vieții ei este un roman”, adaugă profesorul Mircea Nedea.

Reporterii BZI au luat legătura cu Paraschiva Apostol, care a dorit să mulțumească în mod public persoanelor care i-au fost alături de-a lungul vieții ei.

„Vreau să mulțumesc profesorilor Nedea și doamnei profesor Geanina Cozma, Părintelui Mihai Paraschiv-Vasilică, doamnei Cozmei Luminița, Fundatiei Apostol, familiei mele, în special Apostu Ion și Ramonica. Pe perioada facultății, am întâmpinat multe dificultăți, dar am avut oameni care m-au sprijinit necondiționat și care au crezut în mine. Dumnezeu să le răsplătească pentru tot binele făcut. Vă mulțumesc. Acum, am mai multe opțiuni, dar una dintre ele ar fi gastroenterologia”, spune Paraschiva Apostol.