O italiancă cere eliberarea fiului ei, închis la Poarta Albă pentru trafic de droguri: ”A fost bătut și ars cu apă clocotită”

de: BZI.ro
13:20, 31 ian. 2024

Filippo Mosca este închis România de nouă luni. A fost condamnat la 8 ani și 6 luni închisoare pentru trafic internațional de droguri. În Italia, cazul său a ajuns în parlament, se cere intervenția Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg, a Ambasadei Italiei în România, iar Amnesty International Italia s-a sesizat în acest caz.

Familia și apărătorii lui susține că a avut parte în România de un proces injust, iar condițiile în care stă închis la Penitenciarul Poarta Albă sunt inumane. Acest caz apare peste tot în presa italiană și poate fi un argument pentru persoanele publice condamnate în România care fug în peninsulă.

”Mă ocup de un caz în România, cel al lui Filippo Mosca, un italian din Caltanissetta care în luna mai a anului trecut a mers la un festival de muzică. A avut parte de o farsă de proces, a fost acuzat de trafic internațional de droguri, condamnat la 8 ani și 6 luni și se află în închisoarea Porta Alba din Constanța. Sunt 24 de deținuți într-o celulă de 30 de metri pătrați”, a declarat pentru agenția de presă Adnkronos Rita Bernardini, președinta Asociației ”Nimeni nu se atinge de Cain”, care a pus la dispoziție un avocat pentru a interveni la Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg, relatează ilfattoquotidiano.it.

Filippo Mosca are 29 de ani și este deținut de aproape nouă luni în închisoarea Porta Alba din Constanța, România, după ce a fost condamnat în primă instanță la opt ani și șase luni de închisoare pentru trafic internațional de droguri. Mosca, originar din Caltanissetta, decisese în aprilie anul trecut, împreună cu câțiva prieteni, să meargă la un festivalul de muzică din Mamaia, care are loc în fiecare an la începutul lunii mai. O vacanță care s-a transformat într-un coșmar atât pentru Filippo, cât și pentru mama sa, Ornella Matraxia, în vârstă de 55 de ani, care locuiește la Londra împreună cu celelalte două fiice ale sale, Claudia și Arianna, unde predă limba italiană copiilor de italieni.

„Fiul meu locuiește într-o celulă de aproximativ 30 de metri pătrați cu alți 24 de deținuți, care au ca baie o gaură în podea. Nu este o toaletă turcească, ci o gaură, folosită de toată lumea, care este mereu înfundată și niciodată curățată. Condițiile sanitare sunt cel puțin dezastruoase”, spune ea.

Între timp, deputatul Italia Viva, Roberto Giachetti, a anunțat o interpelare parlamentară pe această temă.

Tânărul execută o pedeapsă de 8 ani și 6 luni pentru trafic de droguri

La începutul acestei săptămâni, Filippo ar fi fost supus la violențe din partea altor deținuți, riscând să fie înjunghiat. În urmă cu două zile, relatează mama sa, a fost implicat într-o bătaie în celula sa.

„A primit doi pumni în față, buza i-a fost despicată, un recipient cu apă clocotită a fost turnat peste el, un alt deținut a încercat să îl lovească pe fiul meu cu un cuțit în stomac, din fericire a fost oprit de un alt coleg de celulă”. Filippo a fost dus la infirmerie pentru arsuri, apoi a fost transferat într-o altă celulă.

Mama spune că, drept pedeapsă, fiul ei nu va mai putea face cumpărături, nu va mai putea primi vizitatori și nici măcar colete din exterior timp de două luni.

În fiecare lună, mama lui face naveta de la Londra la Constanța, închiriază o pensiune și gătește pentru fiul ei, astfel încât acesta să poată avea o masă caldă și sănătoasă în închisoare. Timp de opt luni, continuă femeia, nu l-a putut vedea pe Philip decât prin geam. Apoi, din decembrie, situația s-a schimbat! Dar condițiile deținuților sunt inumane”, subliniază Ornella.

”Porta Alba este o unitate dărăpănată, este foarte frig și nu am putut aduce nici măcar o pătură, pentru că am nevoie de o autorizație, care i-a fost refuzată lui Filippo. Există lipsă de hrană, de igienă, de asistență medicală. Poți face un duș o dată pe săptămână, când apa este doar rece. Iar când Filippo se plânge, gardianul îi spune: „Bine ai venit în România”. Nu există nicio urmă de respect pentru demnitatea umană. Îl aud pe Filippo în fiecare zi și este o durere în inimă, nu pot fi acolo să-l protejez, el este disperat, eu sunt neliniștită. Sper ca cineva să ne ajute. Nu cer ca fiul meu să fie eliberat, ci să i se garanteze un proces corect și condiții civilizate”, spune femeia.

Un apel similar cu cel al lui Bernardini, care solicită o intervenție a ambasadei pentru a facilita adoptarea unor măsuri alternative de detenție, exprimat și de Amnesty International Italia.

„Sunt țări care fac parte din Uniunea Europeană, uneori există urgențe care necesită o intervenție imediată: dacă extrădarea creează probleme sau durează prea mult, să ne asigurăm că pot avea detenție la domiciliu. Ambasada poate interveni. Trebuie să acționeze rapid, este vorba de aplicarea principiilor care există și de apărarea persoanelor care ar trebui să fie nevinovate până la pronunțarea unei sentințe definitive”, spune Rita Bernardini, președinta Asociației ”Nimeni nu se atinge de Cain”.