O istorică biserică din Iași va fi restaurată
Biserica „Sfântul Haralambie” din Municipiul Iași va intra într-un proces amplu de reabilitare. Legat de acest moment, proiectul a ajuns spre avizare la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură.
Biserica „Sfântul Haralambie” din Municipiul Iași va intra într-un proces amplu de reabilitare. Legat de acest moment, proiectul a ajuns spre avizare la Comisia Zonală a Monumentelor Istorice din cadrul Direcției Județene pentru Cultură. Acesta se află în faza documentației de avizare a lucrărilor de intervenție necesară când se realizează lucrări de reparații. Proiectant este arh. Corneliu Ciobănașu, iar elaborator S.C. Atelier de Proiectare Vișan S.R.L. Beneficiar este Parohia „Sfântul Haralambie”. Biserica se află pe strada Octav Botez, în apropierea spitalului „Sf. Spiridon”, și a fost construită între anii 1799-1804. Conform Pisaniei din pridvor, a fost ridicată din pajiște pe locul numit Târgul Boilor din Mahalaua Muntenimii de Mijloc, în prezent numindu-se Sărărie.
Lăcașul a fost construit în timpul domnitorului Constantin Ipsilanti
Lăcașul a fost construit în timpul domnitorului Constantin Ipsilanti de către Gheorghe Leondarie, pentru ispășirea „păcatului vărsării de sânge frățesc”. Acesta l-a ucis pe fratele său Haralambie Leondarie la ordinul domnitorului, pentru că se făcuse haiduc. Episodul a fost imortalizat în romanul din 1928, „Hanu-Ancuței”, a lui Mihail Sadoveanu, în cea de-a doua povestire, numită „Haralambie”. Biserica a fost zugrăvită și pictată pe interior de către preotul Vasile Damian. În 1935, la o sută de ani de la moartea ctitorului Gheorghe Leondarie, mormântul acestuia este așezat chiar în biserică. De asemenea, în perioada interbelică, pe lângă biserică a funcționat Ateneul „Sfântul Haralambie”, loc unde aveau loc întâlniri cu oamenii de cultură ai timpului. După cutremurul din 1977, construcția a fost refăcută, respectiv turlele reconstruite și pictura restaurată.