O intervenție chirurgicală efectuată la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași i-ar putea vindeca definitiv pe pacienții diagnosticați cu Parkinson: „Avem tot ce ne trebuie” – FOTO

de: Cristina Doroftei
02:00, 12 apr. 2024

Pacienții care suferă de Parkinson vor putea beneficia, în viitor, de o intervenție chirurgicală, la Spitalul Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, menită să-i vindece. Aceștia vor fi selectați după criterii bine stabilite.

Bolnavii de Parkinson ar putea fi tratați la un spital din Iași

Conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Urgență „Prof. Dr. Nicolae Oblu” din Iași, afirmă faptul că pentru a realiza această intervenție chirurgicală este nevoie de o colaborare strânsă a echipei medicale, în special a medicilor neurologi.

„Nu am reușit încă la nivelul Spitalului Clinic de Urgență «Prof. Dr. Nicolae Oblu» din Iași să facem primele intervenții chirurgicale de stimulare cerebrală profundă, pentru că este un tratament chirurgical la anumiți pacienți care sunt selectați după criterii foarte clare. Cu siguranță, în perioada următoare, cu ajutorul colegilor neurologi vom reuși să facem acest lucru. Avem tot ce ne trebuie, lipsește doar un pic mai multă dorință din partea echipei medicale”, subliniază conf. univ. dr. Lucian Eva, managerul Spitalului Clinic de Neurochirurgie „N. Oblu” Iași.

Pentru ca pacienții care suferă de Parkinson să beneficieze de intervenția chirurgicală de stimulare cerebrală profundă, este nevoie de o selecție corectă. Există câteva criterii bine stabilite.

„Sunt câteva criterii foarte clare, în primul rând, faptul că pacientul respectiv nu mai răspunde la medicamentația pe care o primește, nu are tulburări psihice, pentru că în stadii avansate ale bolii apar și aceste tulburări, acestea sunt cele mai importante. Printr-o selecție corectă a pacienților, putem ajunge la intervenție chirurgicală, deplasarea electrozilor într-o zonă precisă a creierului, care este cunoscută deja ca fiind zona în care deficitul de neurotransmițători, numită dopamină, face să apară acel tremur.

Principala indicație a stimulării cerebrale profunde este adresată tulburărilor motorii. Există studii care demonstrează că efectul neurostimulării cerebrale profunde se manifestă pe termen mediu și lung, inclusiv în manifestările non-motorii ale bolii, care astăzi sunt tratate cu alt tip de medicamente față de surplusul de dopamină pe care pacientul îl primește. Ca o analiză cost-beneficiu, tratamentul costă la un pacient aproximativ 1.000 de euro pe lună”, adaugă conf. univ. dr. Lucian Eva.

Este intervenția chirurgicală prin care s-ar putea economisi bani din sistemul sanitar

Această intervenție chirurgicală ar putea reduce cu mult costurile pe care sistemul de sănătate le are atunci când vine vorba despre tratamentele ce sunt necesare bolnavilor de Parkinson.

„La 72 de mii de pacienți cu o speranță de viață de cel puțin 20-30 de ani, observăm că sistemul de sănătate iese mult mai scump decât dacă ar suporta cheltuielile unui sistem de electrozi pe care pacientul îi are pentru toată viața, care ajunge undeva la 35 de mii de euro. Atunci se reduc și costurile în sistemul de sănătate. Acest lucru ține de conștientizarea nu numai a noastră, dar și a pacienților care suferă de această boală, și, nu în ultimul rând, a decidenților care trebuie să înțeleagă că acest lucru trebuie făcut. Se poate, sunt costuri care pot fi suportate de un sistem de sănătate cum este cel din România”, adaugă conf. univ. dr. Lucian Eva.