O infirmieră din Iași s-a întors după 27 de ani în locul cel mai drag! Și-a vândut casa plină de amintiri urâte și își trăiește ultimii ani din viață într-un centru medico-social FOTO/ VIDEO

de: Andreea Pădurescu
02:00, 15 mai 2021

După 27 de ani de muncă în cadrul spitalului din comuna Răducăneni, județul Iași, Ioana Burete și-a dorit să își petreacă bătrânețea în același loc. Ieșeanca are 80 de ani și a crescut 5 copii, dar nu a vrut ca la bătrânețe să fie o povară pentru ei. În anul 2019 a vândut casa care îi amintea de toate greutățile prin care a trecut și s-a mutat la centrul medico-social Răducăneni

Ioana Burete are 80 de ani, iar de un an și jumătate locuiește la centrul medico-social din Răducăneni, deoarece nu și-a dorit ca la bătrânețe să fie o povară pentru copii. Femeia s-a născut și a crescut în comuna Răducăneni din județul Iași, iar timp de 27 de ani a lucrat ca infirmieră la fostul spital, care a devenit mai apoi centrul medico-social. Femeia a ales să se întoarcă în locul în care și-a petrecut tinerețea și unde are cele mai frumoase amintiri.

„În decembrie 2019 am venit pentru prima dată în centru și de atunci nu am regretat nicio secundă această alegere. Unul dintre băieții mei locuiește aici în comună și are grijă să îmi plătească tot ce este nevoie la centru, iar ceilalți copii îmi trimit bani pentru rețetă. Chiar dacă locuiesc acum aici, nu înseamnă că nu am familie. Sunt două motive pentru care am ales să îmi petrec bătrânețea aici. Primul este că nu am vrut să ajung zilele în care nu mai pot avea grijă de mine și să fiu o povară pentru copiii mei, iar cel de-al doilea este că în acest loc am lucrat mai bine de 20 de ani din viața mea, chiar în tronsonul acesta.

Timp de 9 ani am fost infirmieră la secția de chirurgie a fostului spital, iar mai apoi domnul director de aici a selectat câteva fete mai tinere pe care le-a mutat la leagănul de copii. Leagănul de copii era un orfelinat unde aveam în grijă peste 40 de copii, pe care îi îngrijeam până la vârsta de 5 ani. Când ajungeau la vârsta preșcolară, îi duceam la Roman, Pașcani, sau Săbăoani, unde erau cămine care aveau și școală”, a declarat Ioana Burete, beneficiară a centrului medico-social Răducăneni.

Ioana Burete a vândut casa plină de amintiri urâte: „Nu am vrut să mai locuiesc acolo și am vândut-o”

Viața femeii a fost plină. Ioana Burete a fost căsătorită de două ori, dar a divorțat de primul soț care era o abuza fizic. Femeia a plecat cu doi copii mici de mână, sătulă de bătăile de acasă, și așa și-a întâlnit marea dragoste.

„M-am gândit că dacă am muncit la spital atâta vreme, vreau să merg și eu să stau acolo. Am fost primită cu foarte mare căldură. Eu consider că aici mă simt ca în familie, că acești oameni fac parte din familia mea. Nu aș pleca de aici decât atunci când o fi să plec pe ultimul drum. Țin legătura cu toți copiii. După ce a murit cel de-al doilea soț, am rămas să am grijă de mama mea bolnavă și am fost tare chinuită. Toată viața mea a fost grea acasă și toate amintirile mele urâte au rămas în acel loc. Nu am vrut să mai locuiesc acolo și am vândut casa.

Am avut doi soți și 5 copii. I-am crescut pe toți cu iubire și acum îmi sunt sprijin. Primul soț a murit din cauza alcoolului. Era foarte agresiv. Nu îmi treceau bine vânătăile că iar mă bătea și am ales să plec. Mi-am luat cei doi copii de mână și am plecat fără să știu unde și ce voi face. Am locuit o vreme în casa părintească, au trecut câțiva ani și l-am întâlnit și pe cel de-al doilea soț. Când l-am cunoscut, mi-a spus că are trei copii mici, dar nu am văzut în asta o problemă. Ne-am înțeles foarte bine și ne-am crescut copiii împreună ca o adevărată familie. Acum sunt fericită și am uitat de toate cele rele. Am tot ce îmi doresc aici, nu îmi lipsește nimic”, a mai precizat Ioana Burete.

Fosta infirmieră recomandă oricărei persoane vârstnice să vină la cămin: „Măcar ultimii ani din viață să fie liniștiți”

Ieșeanca spune că bătrânețea este mult mai liniștită la un centru, alături de oameni cu vârste apropiate, cu care se poate comunica. Chiar dacă acasă o așteaptă copiii, nepoții și strănepoții, ea este fericită în centru. Femeia nu a putut suporta lipsa soțului.

„După ce a murit și cel de-al doilea soț și mama mea, eu nu am mai putut suporta singurătatea. Am plecat la fata mea în Constanța, unde am stat până în momentul în care am aflat de acest centru deschis într-un loc tare drag mie. Nu au fost de acord să vin aici, au zis că-i fac de râs în sat, dar aceasta a fost dorința mea și au respectat-o. Fata a fost cam supărată, mi-a spus că nici la moartea mea nu vine dacă vin la centru. Eu i-am spus că nu îmi pasă ce zice lumea, pe mine mă interesează persoana mea și să fiu eu bine.

Băiatul meu, adevăratul meu băiat, m-a susținut și a spus că dacă eu chiar îmi doresc asta și mă simt bine, să fac asta. Eu mă simt tare bine aici și sfătuiesc pe oricine, decât să se simtă singur la bătrânețe și să își chinuie copiii, să vină la centru. A fost de Paște un preot care ne-a împărtășit și mi-a zis că atunci când va ajunge bătrân, își dorește să meargă la un cămin. De ce să suporte copiii? Ei să își trăiască tinerețea lor. Omul bătrân e mai dificil oricât de conștient este”, a mai spus femeia.

În edițiile anterioare „BZI” a mai fost prezentată povestea Doinei Popovici, o ieșeancă de 86 de ani care a locuit într-un centru de bătrâni alături de iubirea vieții ei.