O ieșeancă de 18 ani este marea speranță a României la canotaj. Antrenorii au rămas impresionați de calitățile ei când au descoperit-o: „Când m-au selectat, nu știam nimic despre acest sport” – FOTO
Ieșeanca Beatrice Piseru, în vârstă de 18 ani, este printre cele mai promițătoare sportive din canotajul românesc. Tânăra a fost descoperită mai mult întâmplător într-o comună din Iași
Deși nu auzise prea multe despre acest sport, Beatrice și-a asumat riscurile și a plecat să devină canotoare. Totul a început în urmă cu 5 ani, când era la școală, în comuna Belcești. Antrenorii i-au văzut calitățile fizice și i-au spus că are potențialul să devină o mare campioană, iar prima parte deja s-a adeverit.
Ieșeanca de 18 ani este o nouă speranță în canotajul românesc
Povestea a început în anul 2019, când Beatrice a fost selectată de clubul Ceahlăul Piatra Neamț, pentru a deveni canotoare. Fata nu știa nimic despre ce reprezintă canotajul, însă a decis să încerce.
„A fost o selecție în 2019, la noi la școală, a venit o antrenoare și a întrebat profesorii dacă au elevi sportivi. Profesorii le-au spus că eu am calități fizice foarte bune și, fiind înaltă, m-aș potrivi. Eu nu eram în momentul ala la școală, iar când am ajuns, și-au dat seama toți că despre mine era vorba. Atunci au discutat cu mine, eu nici nu știam ce este canotajul, mă gândeam că este ceva cu bărci, habar nu aveam. Mi-au făcut o prezentare și mi-au spus că vor să mă aleagă. Am mers acasă la părinți și le-am povestit despre ce este vorba, ei nu prea erau de acord la început, credeau că nu poți să faci prea multe cu sportul acesta. A venit și antrenoarea la noi acasă, a discutat cu părinții mei și până la urmă i-au convins să mă lase. Eu am venit mai mult din curiozitate, însă m-a prins chiar de la început”, povestește Beatrice Piseru.
Imediat ce ajuns să vâslească, Beatrice s-a îndrăgostit de canotaj, iar de atunci a continuat să evolueze. Ușor, s-au adunat medaliile și a venit și convocarea la lotul național de juniori.
„După am ajuns în Dorobanți, acolo mi-am făcut junioratul, pentru că acolo este baza nautică. Eu sunt legitimată la două cluburi, la Ceahlăul Piatra Neamț și la Dinamo, este o situație mai complicată că încă sunt și la școală. Îmi amintesc și acum când am luat prima medalie, a fost una de bronz, dar eram foarte fericită, am mers cu ea acasă, frații mei mai mici erau efectiv uluiți îmi ziceau că sunt campioană, deși am luat locul 3. De atunci, mama mea mereu se mândrește cu mine, când merge prin sat, mereu le povestește oamenilor de mine”, își amintește Beatrice.
Medaliile au început să se adune
Sportiva din Iași are deja un număr impresionat de medalii, iar anul trecut a participat și la Campionatul Mondial, unde s-a întors cu bronzul la proba de 8 plus 1.
„Înălțimea a fost principala mea calitate pentru acest sport, iar asta i-a atras pe antrenori, eu am 1,86 m. Acum, am ajuns să am 25 de medalii adunate de la Campionate Naționale, Europene și Mondiale. Mi-am cumpărat un suport cu medalii, doar că acum este cam micuț, trebuie să îmi iau un număr mai mare, nu mă așteptam să adun atâtea”, a adăugat ieșeanca.
Beatrice se pregătește, în acest moment, cu lotul național la Năvodari, a trebuit să renunțe la liceul din Iași, iar acum face școală la Constanța. În unele momente, îi este dor de familie, în special de frații mai mici, însă știe că drumul pe care l-a ales presupune multă muncă.
„Până anul trecut, eram la liceu în Iași, însă din toamna anului 2023, ne-am mutat la Năvodari, unde sunt în cantonament cu lotul echipei naționale. M-am obișnuit, oricum este destul de greu să le împaci pe toate. În primul rând, școala și antrenamentul contează cel mai mult, în rest nu îți mai rămâne mult timp pentru altceva”, a precizat sportiva.
Canotajul nu este foarte popular în zona de nord-est a țării, iar mulți se gândesc că este imposibil să trăiești din asta. Totuși, sportivii primesc sume consistente de la cluburi, iar după perioada junioratului semnează un contract nou.
„În ceea ce privește partea financiară, poți să trăiești din canotaj, probabil, unii se gândesc că nu primești nimic, dar cluburile te ajută. De la federație primim o îndemnizație când ești selecționat. Depinde de contractul tău de la club. Oricum trebuie să faci performanță și să ai rezultate, nu e chiar atât de simplu. De asta ne antrenăm, ca să fim mai buni. Au fost momente când am vrut să renunț, reacționezi la nervi și zici că gata, îți ajunge, pleci de tot. Doar că, după ce te calmezi, realizezi că asta este ceea ce îți place și nu ai cum să renunți atât de ușor. Cred că în orice domeniu este la fel”, a mai spus Beatrice Piseru.
Olimpiada de la Los Angeles este marele obiectiv
Visul ieșencei este de a participa la Jocurile Olimpice din 2028, iar pentru asta lucrează zilnic cel puțin câte 4 ore la antrenament.
„Obiective am multe, deocamdată vreau să mă pregătesc cât mai bine pentru competițiile naționale și europene care urmează. Țelul meu pe termen lung este participarea la Jocurile Olimpice din 2028 de la Los Angeles, vreau să merg acolo și să aduc și o medalie acasă, dar până atunci trebuie să continui să muncesc”, a încheiat sportiva.
Ieșeanca Beatrice Piseru, în vârstă de 18 ani, este printre cele mai promițătoare sportive la canotaj din România.