O ieșeancă așteaptă de doi ani pensia. Specialiștii Casei de Pensii spun că nu îndeplinește condițiile pentru a primi banii

de: Redacția BZI
02:00, 14 iul. 2022

O ieșeancă, în vârstă de 64 de ani, spune că nu primește pensia minimă, deși a împlinit vârsta pensionării. Specialiștii Casei de Pensii susțin că nu a cotizat minim 15 ani la bugetul asigurărilor sociale, condiție obligatorie pentru obținerea pensiei

Elena Ungureanu, o ieșeancă în vârstă de 64 de ani, susține că nu a primit pensia ce i se cuvine. Femeia spune că are peste 10 ani de vechime în muncă și ar trebui să primească pensia minimă.

„Eu am 10 ani și 5 luni de vechime în muncă și cer să mi se acorde pensia minimă, chiar dacă nu am stagiul complet de cotizare de 15 ani. Ar trebui să îmi acorde pensia minimă. Eu nu am 300 de milioane (n.r – 30.000 de lei) ca să plătesc pentru a cumpăra anii de pensie. Dacă aș avea banii aceștia, aș trăi boierește. Eu am muncit din greu, am avut o meserie de bărbați. Am fost mulți ani finisor laminare la laminarea la cald, fiind încadrată în grupa I-a de muncă. Am muncit la Fabrica Metalurgică, la Fabrica de Mobilă, la ArcelorMittal. Ceea ce făceam eu era foarte greu și, după atâția ani de muncă, am rămas cu multe boli. Am fost la Casa de Pensii și mi s-a spus că nu primesc pensia pentru că nu am stagiul de cotizare complet, chiar dacă am vârsta împlinită pentru pensionare. Nu mi se pare normal. Să primesc ceva pentru anii de vechime în muncă. Eu nu am niciun venit. De doi ani trebuia să fiu la pensie”, susține ieșeanca Elena Ungureanu, în vârstă de 64 de ani.

O ieșeancă așteaptă de doi ani pensia

Reprezentanții Casei de Pensii Iași susțin că regulile pentru obținerea pensiei minime sunt clare, iar femeia nu le îndeplinește. Mai mult, la sediul instituției vin des persoane care cer să li se acorde pensia, chiar dacă nu au stagiul minim de cotizare de 15 ani.

„Pensia minimă se dă persoanelor care au condiții minime de pensionare, respectiv dacă au împlinit vârsta de pensionare și dacă au 15 ani de vechime în muncă. Vin multe persoane la Casa de Pensii care spun că au mai puțin de 15 ani de vechime și vor pensia minimă. Când le introducem datele în sistem, acesta le respinge automat. Noi ce putem să le facem? Nu scrie nicăieri că statul trebuie să le asigure un venit minim garantat. Nu e nimeni vinovat că acești oameni nu au muncit suficient cât să își asigure o pensie minimă. Până la urmă, nu e corect nici față de cei care au minim 15 ani de vechime în muncă”, spune Maria Andronache, director al Casei de Pensii Iași.

Pensionarii din Iași cu venituri de până la 1.500 de lei pe lună primesc tichetele sociale.

Ieșenii pot cumpăra vechimea în muncă

Ieșenii care au ajuns la vârsta pensionării, dar nu au 15 ani de vechime în muncă, o pot cumpăra. Dacă au lucrat, de exemplu, doar 9 ani, cu forme legale de muncă, și vor să își asigure stagiul minim de cotizare, de 15 ani, atunci pot să plătească contribuțiile la pensie pentru plafonul maxim stabilit de autorități, adică 6 ani. Astfel, chiar dacă cei mai mulți cumpără vechimea în muncă pentru salariul minim pe economie, aceștia pot să plătească mai mulți bani care îi ajută să obțină o pensie mai mare. Unul dintre ieșenii care și-a cumpărat 6 ani de vechime în muncă a plătit 41.400 de lei.

Pe de altă parte, ieșeanca ce așteaptă pensia de 2 ani mai spune că ar trebui găsite soluții pentru toți cei care au muncit și împlinesc vârsta de pensionare, indiferent de vechimea în muncă.