O ieșeancă are un mesaj pentru managerii maternităților din Iași. Tânăra a fost obligată să nască la o clinică privată din Constanța: „Am rămas foarte dezamăgită” – FOTO
Ana Maria Lucan, o tânără ieșeancă, în vârstă de 28 de ani, are un mesaj pentru managerii maternităților. Își dorește ca mămicile să aibă șansa de a naște în cadă, în Iași. Speriată de dureri, aceasta a plecat în alt județ pentru a experimenta o naștere care în multe țări din Europa este des întâlnită
Teoria din spatele nașterii în apă constă în faptul că fătul își petrece cele nouă luni de viață intrauterină în lichidul amniotic, iar nașterea într-un mediu similar este mai blândă pentru copil și mai puțin stresantă pentru mamă.
Beneficiile nașterii în cadă
Beneficiile nașterii în cadă sunt multiple, începând de la faptul că, în timpul travaliului, imersia în apă scade nevoia de medicație analgezică, până la faptul că, atunci când se produce sub apă, traumatismul vaginal poate fi redus. Cea mai atrăgătoare este ideea că bebelușul se deplasează dintr-un mediu lichid, de la nivelul uterului, în alt mediu lichid, anume apa caldă din cada de naștere.
„Am născut acum trei ani, la o clinică privată din Constanța. Nu am vrut să nasc prin operația de cezariană, însă îmi era cumplit de frică să nasc natural, așa că am hotărât să caut o altă soluție. După ce m-am documentat prin discuțiile cu alte mame, chiar și cu medici, am ajuns la concluzia că nașterea în cadă m-ar ajuta să scap de această frică.
La maternitățile din Iași nu am găsit această variantă și am rămas foarte dezamăgită, pentru că multe mame și-ar dori să existe o cadă pentru nașteri în Iași, unde există cea mai mare maternitate din Moldova. Am găsit la Constanța și pot spune că aș repeta această experiență cu ochii închiși. Nimic nu poate fi mai relaxant decât să stai într-o cadă cu apă caldă. Aceasta ameliorează durerile travaliului, astfel, nașterea a devenit mai ușoară”, destăinuie Ana Maria Lucan.
O tânără mamă își dorește ca în Iași să existe o cadă de nașteri, așa că transmite un mesaj pentru managerii maternităților
Principiile nașterii blânde încă nu se aplică în maternitățile din Iași, explicațiile sunt simple, însă nefondate. Principalul motiv pentru care nu există nașterea în cadă este pentru că nu sunt solicitări.
„Acum câțiva ani exista o astfel de cadă în maternitate, care nu s-a pus în funcțiune niciodată pentru că nu au existat cereri. Primul motiv ar fi faptul că populația nu este educată în acest sens, multe dintre viitoarele mame nici nu știu că există această modalitate și, prin urmare, nu cer”, declară ec. Robert Dâncă, managerul Maternității „Cuza Vodă” din Iași.
Ana Maria Lucan este exemplul viu că mamele știu de această procedură. Pentru că nu a găsit la Iași, în cea mai mare maternitate din țară, o astfel de procedură, a plecat în alt județ, motivul principal fiind ca nașterea să-i fie una ușoară și să nu o mai considere un coșmar. Multe femei, viitoare mame, se află în această situație.
Unele dintre ele, pentru a nu trece prin durerile nașterii naturale, recurg operația cezariană, deoarece consideră că este mai puțin dureroasă.