O ieșeancă a stat acasă 3 luni cu hemoragie și dureri de burtă de frică să nu se infecteze cu Covid-19! Când a ajuns la spital, a aflat că are cancer în stadiu terminal
O ieșeancă a stat acasă 3 luni cu hemoragie și dureri de burtă de frică să nu se infecteze cu Covid-19. Când a ajuns la spital, medicii au depistat că are cancer de col uterin în stadiu terminal. Dr. Irina Cațighera spune că femeia nu își făcuse testul Papanicolau de 4 ani pentru depistarea acestui tip de neoplasm: „Dacă s-ar fi prezentat la timp la medic, ar fi putut evita diagnosticul de cancer de col uterin.”
O ieșeancă în vârstă de 38 de ani a ajuns în stare gravă la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași după ce timp de 3 luni de zile a stat acasă cu hemoragie și dureri aproape insuportabile de burtă. Femeia a spus medicilor că de frică să nu se infecteze cu Covid-19 nu s-a prezentat la o unitate medicală. În urma efectuării testului Babeș-Papanicolau, medicii i-au pus diagnosticul de cancer de col uterin în stadiu terminal. Medicul Irina Cațighera spune că, lunar, în urma testului Babeș-Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin din, 300 de femei, 5 sunt depistate cu leziuni pre-canceroase. Medicii ieșeni trag un semnal de alarmă și sfătuiesc ieșencele să își facă testul Papanicolau o dată pe an. Testul este gratuit la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
O hemoragie severă a determinat femeia să meargă la spital. Aceasta suferea și de anemie severă
Din luna aprilie, o ieșeancă a început să aibă hemoragie și dureri de burtă. Văzând că simptomele devin din ce în ce mai pregnante, la începutul lunii iulie s-a prezentat la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași. În urma efectuării testului Babeș-Papanicolau, medicii au depistat că are cancer de col uterin în stadiu avansat.
„O pacientă în vârstă de 38 de ani dintr-un sat din județul Iași s-a prezentat la Maternitatea Cuza Vodă din Iași cu hemoragie și dureri abdominale intense. În urma investigațiilor medicale, s-a contatat că, din cauza hemoragiei, suferea de anemie severă. Totodată, în urma testului Papanicolau efectuat, pacienta a fost diagnosticată cu cancer de col uterin în stadiu avansat”, spune dr. Irina Cațighera, medic la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași.
Pacienta depistată cu cancer de col uterin nu s-a prezentat la spital pentru că nu avea bani și îi era frică de infecția cu Covid-19
Pacienta de 38 de ani din Iași își făcuse testul Babeș-Papanicolau în urmă cu 4 ani de zile, când a solicitat medicilor să-i pună sterilet. Cu doi copii acasă, femeia a spus medicilor că a suportat durerea timp de 3 luni pentru că-i era frică de infecția cu Covid-19 și totodată, că nu a avut bani de transport din satul din care locuiește către Iași.
„Pacienta cu cancer de col uterin în evoluție a povestit cadrelor medicale că nu s-a prezentat la medic din frica de a nu se infecta cu Covid-19 și totodată, pentru că nu a avut bani. Starea de rău i s-a declanșat la începutul lunii aprilie, în starea de urgență. Aceasta a povestit că nici mijloacele de transport în comun din satul în care locuiește nu circulau în acea perioadă. Dacă s-ar fi prezentat la timp la medic, ar fi putut evita diagnosticul de cancer de col uterin”, mai spune dr. Irina Cațighera.
Dr. Irina Cațighera: „Din păcate, cancerul de col uterin nu are simptome specifice la debut”
Starea femeii este acum stabilă și a fost preluată de către medicii de la Institutul Regional de Oncologie Iași. Nu se știe dacă va avea șanse mari de supraviețuire și asta pentru că nu s-a prezentat la timp la medic.
„Din păcate, cancerul de col uterin nu are simptome specifice la debut. De aceea recomandăm femeilor să-și facă testul Papanicolau anual, pentru prevenție. Pacientele afectate încep să aibă simptome specifice abia după ce cancerul s-a declanșat. Încă nu știm dacă pacienta de 38 de ani depistată cu cancer de col uterin la Maternitatea Cuza Vodă din Iași va răspunde sau nu la tratamentul specific. Răspunsul la tratamentul pentru cancerul de col uterin depinde de fiecare organism în parte. Din fericire, se pare că acum pacienta a înțeles importanța efectuării testului Papanicolau și și-a trimis rudele la spital pentru testare. Zilele acestea s-au testat 3 femei trimise de către ea”, adaugă dr. Irina Cațighera.
Cinci femei depistate lunar cu leziuni precanceroase la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași
Zilnic, la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași se prezintă în medie 15 femei care își fac testul de depistare a cancerului de col uterin, Papanicolau. Pe lună, medicii depistează câte 5 femei cu leziuni precanceroase. Totodată, o dată la 3 luni, în urma efectuării testului Papanicolau la Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, o femeie este diagnosticată cu cancer de col uterin.
„Avem surpriza de a vedea că adresabilitatea femeilor atât din mediul urban, cât și din mediul rural a crescut pentru a efectua testul Papanicolau. Din păcate, anul acesta nu poate fi luat ca fiind emblematic sau de referință ca număr de paciente care ni s-au adresat și asta pentru că femeile sunt încă reticente cu prezentarea la spital, din frica de a nu se infecta cu Covid-19. Totodată, să nu uităm de starea de urgență, când în spitale se primeau doar urgențele”, mai spune medicul ieșean.
La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, femeile pot face gratuit testul Papanicolau pentru depistarea cancerului de col uterin
La Maternitatea „Cuza Vodă” din Iași, femeile beneficiază gratuit, o dată la 2 ani, de testul Papanicolau. De luni până vineri, în intervalul orar 7:30-14:30 ieșencele se pot adresa unității medicale pentru a face testul de depistare a cancerului de col uterin.
„Scopurile programului național de screening pentru cancerul de col uterin sunt prevenirea și combaterea cancerului de col uterin și întărirea capacității sistemului de sănătate pentru controlul și combaterea cancerului de col uterin la nivel național. Screeningul pentru depistarea precoce activă a cancerului de col uterin constă în testarea prin metodă frotiului cervical Babeș-Papanicolau a populației feminine. Obiectivul programului este da a depista precoce cancerul de col uterin, îndrumarea pacientelor cu leziuni precursoare sau incipiente, către servicii medicale specializate de diagnostic și tratament. Totodată, se urmărește creșterea gradului de informare a populației, pentru utilizarea serviciilor de screening ca metodă de depistare precoce a cancerului de col uterin la persoane asimptomatice”, încheie medicul ieșean.