O idee de afaceri inedită, pornită din Iași, face ravagii în lumea antreprenorială. Ieșeanca Silvia Costin a uimit lumea cu jucăriile sale personalizate

de: Raluca Costin
04:00, 18 iul. 2020

Ieșeanca Silvia Costin a investit fonduri europene în valoare de 35.000 de euro într-o idee de afaceri inedită cu jucării personalizate. De mai bine de 3 ani pe piața din Iași se comercializează produsele unice, create în atelierul Decorello. Jucăriile sunt atipice, create după dorința fiecărui client, iar materialele din care sunt create sunt prietenoase cu mediul și cu copiii. Afacerea care a prins contur în anul 2017 s-a dezvoltat acum, în plină pandemie de COVID-19, iar jucăriile sunt comercializate într-un magazin dintr-un centru comercial

Ieșeanca Silvia Costin a investit fonduri europene în valoare de 35.000 de euro într-o idee de afaceri inedită cu jucării personalizate. Iepurașul „Noapte Bună”, cel mai bun partener de somn pentru cei mici, prințesele Decorello, „Păpușile Mika”, jucării pentru dentiție, pernuța unicorn, pisici sfioase, pisici negre, păpuși decorative, iepurași magicieni sunt câteva din preferatele clienților care în ultimii 3 ani au comandat produsele Silviei Costin. Tânăra antreprenoare care a renunțat la meseria de asistent social pentru a se dedica pasiunii din copilărie povestește că prima creație a fost pentru aniversarea nepotului său.

Silvia Costin, antreprenoare din Iași: „Cu susținerea familiei, am înaintat în acest lung drum al antreprenoriatului în industria creativă”

Ieșeanca Silvia Costin susține că în anul 2017 a prins contur afacerea cu jucării personalizate.

„Am cochetat de mic copil cu desenul, cu magia culorilor și cu o înclinație deosebită pentru textile și design vestimentar. În viață am ales o meserie situată departe de înclinațiile mele artistice, asistență socială. Am răspuns provocărilor printr-un proces continuu de învățare. Proiectul atelierului de jucării Decorello a început cu o poveste de suflet: mi-am dorit pentru botezul nepoțelului lucrușoare care să se transforme în amintiri dulci. În acest context am creat prima jucărie, în august 2017. Bucuria de a crea un obiect m-a dus pe culmi și mi-a dat puterea de a încerca să înțeleg procesul tehnologic și procesul de creație, în tandem. Cu susținerea familiei, am înaintat în acest lung drum al antreprenoriatului în industria creativă”, povestește Silvia Costin.

Atelierul Decorello a fost înființat cu 35.000 de euro, fonduri europene obținute prin intermediul GAL-ului „Ștefan cel Mare”

Primele economii ale tinerei antreprenoare au fost investite într-o mașină de cusut.

„În 3 luni de zile am lucrat la o primă colecție de jucării textile. Îmi aduc aminte cu drag de păpușile «Ilene Cosânzene», de vulpița «Foxy Roxy», de «Pușa Pungilica» și multe alte personaje. Toate aceste jucării au fost admirate, personalizate și cumpărate. M-au susținut prieteni dragi, dar am surprins emoția autentică a oamenilor pentru acest tip de jucării. Acela a fost impulsul necesar pentru următorul pas: să mut această pasiune creativă spre o zonă de bussines”, povestește Silvia Costin.

Banii europeni, utilizați pentru achiziția de mașini de cusut, mașină de brodat, aparat foto profesional sau materie primă

În urmă cu 2 ani, Silvia Costin a aplicat un proiect european care a fost rapid finanțat.

„Am accesat fonduri europene prin Grupul de Acțiune Locală «Ștefan cel Mare». Accesarea fondurilor europene a permis proiectului «Decorello» să prindă aripi: am utilat un atelier cu mașini de cusut, mașina de brodat, aparat foto profesional, materie primă, realizarea unui magazin online, dezvoltarea de ateliere de creație pentru copii. Am participat la târguri în Iași, București, Sibiu și am avut colaborări cu antreprenori locali care ne-au acceptat produsele la vânzare”, susține Silvia Costin.

Jucăriile sunt create după dorința fiecărui client, iar materialele din care sunt create sunt prietenoase cu mediul și cu copiii

Jucăriile personalizate sunt fabricate sub sloganul „Fabricat în România”.

„Jucăriile și păpușile din materiale textile sunt alese de oameni pentru a face cadouri speciale, cadouri pe care le putem personaliza cu broderie manuală sau putem lucra un proiect unicat personalizat. Am introdus câteva concepte în procesul de fabricație și de marketing, respectiv certificatul de adopție, care este un certificat de asistență medicală gratuită, dar și un ajutor pentru un consum responsabil de jucării. Folosim pe cutiile de ambalaj sloganul «fabricat în România». Suntem tot mai mulți cei care înțelegem să ne susținem comunitățile și afacerile locale”, mai spune antreprenoarea din Iași.

La confecționarea unei jucării se folosesc bumbac netratat chimic, umplutură hipoalergenică, nasturi de lemn, culori pe bază de apă

Manufactura unei jucării începe dimineața și se termină seara cu o poză: fiecare jucărie este croită după tipar și cusută în mașină.

„Mai apoi îi dăm viață: întoarcem jucăria, o umplem manual cu vată siliconică și o sigilăm prin coasere de mână. Fiecare jucărie este îmbrăcată și capătă viață cu trasarea feței, fie prin brodare manuală, fie prin pictură. Facem poza și plasăm jucăria în povestea certificatului de adopție. Am ales de la început materiale prietenoase cu pielea copilașilor și cu mediul: bumbac netratat chimic, umplutură hipoalergenică, nasturi de lemn, bumbac, culori pe bază de apă”, explică Silvia Costin.

Magazin cu jucării personalizate, deschis de Silvia Costin într-un centru comercial, în plină pandemie de COVID-19

Magazinul cu jucării a fost următorul pas pentru dezvoltarea afacerii cu jucării personalizate. O idee de afaceri inedită s-a transformat într-o colaborare cu rețele importante de magazine.

„Am căutat furnizori de materie primă pe piața românească și avem colaborări constante. Avem un răspuns la întrebarea omului modern, înfipt în tehnologie, dacă jucăriile și păpușile Decorello fac ceva. Nu au baterii și nici nu te pot învăța cuvinte în engleză, dar sunt frumoase și fac apel la imaginație, creativitate, ingeniozitate și empatie. În aceste vremuri atipice de pandemie, am deschis un magazin pentru comercializarea jucăriilor, într-un centru comercial”, mai spune Silvia Costin.