O guvernare paralelă. Și o opoziție tot paralelă
Savanții din lumea întreagă afirmă, cu argumentele necesare, că această criză mondială, cauzată de pandemie, va dura ani de zile. Ceea e impune atât statelor, cât și societăților și persoanelor, să facă eforturile necesare pentru a se adapta acestei situațiii grave pe termen lung. Să vedem, din această perspectivă, cum răspunde Guvernul român acestei provocări și cum răspund partidele politice. În acest fel vom înțelege dacă există sau nu un risc serios ca România să devină un stat eșuat.
Guvernul PNL nu are niciun plan pe termen lung. Tot ceea ce face este să se împrumute la greu, golind trezoreriile băncilor din România și împiedicându-le astfel desigur, printr-o cointeresare la greu, să mai crediteze societățile comerciale și persoanele fizice. Este clar că o bancă preferă să împrumute statul pe termen scurt, mediu și lung cu o dobândă bună și sigură, și cu certitudinea că într-o bună zi își va recupera banii, decât să se supună riscului de a finanța afaceri din ce în ce mai nesigure ori persoane fizice care nu se știe deloc dacă vor mai avea capacitatea să-și returneze vreodată creditele.
Iar cu banii astfel strânși într-un ritm amețitor, Guvernul, în loc să investească în mari lucrări de infrastructură, care vor aduce profituri indirecte sau în domenii care în viitor vor aduce profituri directe și substanțiale, nu face altceva decât să cârpească gaura din ce în ce mai mare dintre venituri și cheltuieli.
Executivul Orban nu a produs nimic de natură să schițeze un program pe termen mediu și lung adaptat unei pandemii care va dura ani de zile. În ciuda pseudovaccinurilor cu care vom fi injectați. Avem în schimb livrat de Guvern și de PNL un fel de program de supraviețuire a economiei românești, care face însă abstracție atât de pandemie, cât și de criza economică. Este, în cel mai bun caz, un plan de pace. Numai că noi avem nevoie de un plan de război. Și, din păcate, singurul semnal în acest sens îl avem de la instituțiile de forță. Care, cu acceptul tacit și uneori chiar expres al Guvernuluui, dar și al opoziției, devin din ce în ce mai puternice și se substituie instituțiilor civile legitime și constituționale ale statului. În paranteză fie spus, dar nu mă pot abține să nu fac această mențiune, iată, Serviciul de Protecție și Pază a decis să investească zeci de milioane de lei pentru a achiziționa drone menite să urmărească coronavirusul din spațiul aerian.
Principalul partid de opoziție, PSD a dezbătut, a aprobat și a publicat recent un program politic care, teoretic, se poate transforma într-un program de guvernare, în eventualitatea puțin probabilă în care acest partid ar putea forma o majoritate parlamentară. Acest program, bun sau rău, este și el un program de pace. Acesta este viciul fundamental. Nici PSD nu vrea să vadă mai departe de vârful nasului lui Marcel Ciolacu. Nici PSD nu gândește și nu proiectează societatea pe termen mediu și lung. Nici PSD nu înțelege că atât criza sanitară, cât și criza economică ce o însoțește vor persista ani de zile și vor lovi cu prioritate statele vulnerabile. La fel ca și PNL, nici PSD nu înțelege că în perspectivă, pe termen mediu și lung, un pericol major care ne vulnerabilizează la maximum este deznaționalizarea. Atât PNL cât și PSD sunt conștiente de faptul că România s-a predat cu arme și bagaje centrelor europene de putere din punct de vedere economomic și Statelor Unite sub aspect geopolitic, cu promisiunea din ce în ce mai văzduhistă că astfel ne vom putea apăra suveranitatea. Cum să-ți aperi suveranitatea, atâta timp cât experții militari din lumea întreagă estimează că, în fața unui atac rusesc de pildă, România nu poate rezista 24 de ore, astfel încât nu va îndeplini prevederile din Tratatul NATO și, în aceste condiții, partenerii nu vor fi obligați să intervină. Și care este scutul nostru de apărare pe termen mediu și lung, în condițiile în care, rând pe rând, în plan economic și în planul resurselor de care teoretic dispunem, am cedat întreg terenul de joc multinaționalelor, în special cele UE?
Fără o politică națională, nu poate fi conceput sub nicio formă un program pe termen mediu și lung prin care să ne adaptăm crizei sanitare și crizei economice, care va dura încă ani de zile.
Nici celelalte partide din frontul PSD sau din frontul anti-PSD nu au elaborat nici măcar schițe de programe politice adaptate unei crize prelungite. Toate partidele, în frunte cu USR, care în continuare umblă după cai verzi pe pereți, invocând fantoma statului de drept, se află în aceeași situație.
Închizând jumătate din școlile României și preconizând închiderea și a celeilalte jumătăți, Guvernul s-a declarat implicit învins la acest capitol și a recunoscut, fără să o facă formal, că nu a organizat corespunzător anul școlar, astfel încât unitățile de învățământ au devenit focare de pandemie, iar copiii au transmis virusul mai departe în familiile lor, în prezent situația fiind scăpată de sub orice control. Nu același lucru se întâmplă însă în raport cu alegerile locale. Guvernul nu recunoaște nici în ruptul capului faptul că și alegerile locale au generat creșterea dramatică a numărului de infectați și de morți pe care-i consemnăm acum zi de zi. Și nu recunoaște Guvernul că este responsabil de această situație, pentru că ține morțiș ca, sfidând orice pericol, să organizeze, cu acordul tacit al PSD, și alegeri parlamentare la începutul lunii decembrie. După care, Dumnezeu cu mila!