O firmă din Iași face uniforme pentru militari și polițiști din străinătate. Cu cei 40.000 de euro primiți în programul Start-Up Nation au fost cumpărate echipamente scumpe
Una dintre firmele din Iași care a luat banii prin programul Start-Up Nation produce uniforme pentru Armata și Poliția din străinătate. Compania înființată în urmă cu 2 ani a primit 40.000 de euro, bani cu care a achiziționat echipamente scumpe. De asemenea, antreprenorii din Iași au primit sumele restante în programul Start-Up Nation
Compania Tehniconf Confecții, din Iași, care produce uniforme pentru Armata și Poliția din străinătate, a obținut 40.000 de euro în programul Start-Up Nation. Compania a fost înființată în urmă cu 2 ani și are 100 de angajați. Potrivit administratorului firmei, cu banii primiți de la stat au fost achiziționate echipamente scumpe.
„Am achiziționat 5 mașini de termolipit cu cei 40.000 de euro. Sunt destul de scumpe și, de aceea, am vrut să le cumpărăm cu banii primiți. Noi avem comenzi din străinătate. Facem uniforme pentru clienții din străinătate, respectiv haine de lucru pentru Armată și Poliție. Sunt comenzi pentru câteva țări din Europa. Am găsit pe cineva care ne-a spus că e nevoie de un contract pentru uniformele pentru aceste unități, din câteva țări europene, pentru Armată și Poliție. Am trimis ofertele, au fost acceptate și am început să le facem. Realizăm cam 200 de bucăți pe zi. Sunt operațiuni mai complexe pentru crearea acestor uniforme, durează mai mult”, susține Liviu Caliniuc, administratorul firmei din Iași.
Unele dintre proiectele eligibile din programul Start-Up Nation sunt ale ieșenilor cu afaceri în domeniul confecțiilor
Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru IMM-uri, un sfert din dosarele depuse în programul Start-Up Nation sunt pentru dezvoltarea unor afaceri în domeniul confecțiilor. Antreprenorii au creat măcar un loc de muncă, după ce au primit banii de la stat, dar sunt și oameni de afaceri care au angajat 4 sau 5 persoane și, cu banii primiți în programul Start-Up Nation, le-au plătit salariile. Reporterii „BZI” au prezentat recent povestea lui Vlad Obadă, în vârstă de 42 de ani, inginer cadastrist.
Tânărul antreprenor a pus bazele unei afaceri în domeniu în urmă cu 14 ani. Pentru că avea nevoie de echipamente performante și nu ar fi avut fonduri suficiente să le poată achiziționa, a depus un proiect în cadrul programului Start-Up Nation. A reușit să obțină 40.000 de euro, fonduri nerambursabile, și, astfel, a dus afacerea la alt nivel.
Agenția pentru IMM-uri virează banii în conturile beneficiarilor restanți la plată din programul Start-Up Nation
Plățile către beneficiarii programului Start-Up Nation au fost reluate începând cu luna aprilie 2021 . Firmele din Iași care au depus proiectele eligibile în programul Start-Up Nation în anul 2018 au primit o parte din banii promiși, fiind efectuate plăți până la finalul acestui an.
Potrivit Agenției pentru IMM-uri, până în prezent au fost virați în conturile beneficiarilor din Iași 12 milioane de lei, dintre cele 52 plătite la nivelul Regiunii de Nord-Est. Oamenii de afaceri din Iași s-au dezvoltat cu alți 18.540.686 de lei de la stat, bani obținuți în perioada 2018-2019. Fiecare beneficiar din Iași a investit 44.000 de euro în afacere, fiind încheiate 411 contracte. În anul 2021 nu a fost lansat programul din cauza lipsei fondurilor, prima sesiune de depunere fiind în anul 2017. Proiectele eligibile la finanțare sunt în domenii precum IT, producție, confecții sau comerț.