O fetiță de șapte luni, din Bistrița-Năsăud, a murit din cauza gripei
O fetiță de șapte luni, din Bistrița, a murit din cauza gripei, a anunțat directorul DSP Bistrița-Năsăud.
„În luna ianuarie 2023 am avut 4.823 de pacienți cu infecții acute a căilor respiratorii superioare – din care un deces; 603 cazuri de pneumonii – din care 9 soldate cu deces; 80 cazuri gripă – din care 3 soldate cu deces”, a anunţat Anca Andrițoiu, directorul DSP Bistrița- Năsăud, citată de Bistrițeanul.
Majoritatea deceselor s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani
Conform acesteia, majoritatea deceselor s-au înregistrat la persoane de peste 65 de ani, care aveau și alte afecțiuni. Au existat însă şi trei excepții de vârstă.
„E vorba de un tânăr de 34 de ani cu dizabilități și un bărbat de 55 de ani cu boală neoplazică. A treia excepție e o fetiță de 7 luni, din Dumitra, care a decedat de gripă. Aceasta a ajuns la UPU Pediatrie și a fost internată direct la Terapie Intensivă, iar de acolo a fost transferată de urgență la Cluj.
La spitalul din Cluj a și decedat. Noi am testat-o de gripă și rezultatele erau pozitive. Nu era cunoscută cu alte boli sau afecțiuni.
Așteptăm și noi rezultatul necropsiei ca să vedem dacă nu a mai fost și altă cauză”, a explicat șefa DSP Bistrița- Năsăud.
În cazul fetiței, există o suspiciune că ar fi avut Flurona
În cazul fetiței, există o suspiciune că ar fi avut Flurona, o combinație între gripă și coronavirus.
„Există o suspiciune la fetița aceea, dar încă nu avem rezultatul. Dar există în țară combinații de Covid și gripă, acea flurona despre care se vorbește“, a mai spus Anca Andrițoiu.
Conform specialiștilor, flurona este combinația nefericită de infecție cu gripă și coronavirus la acelasi individ, în acelasi timp. Termenul este format din flu – asa cum este denumita gripa în engleză – și rona, de la Coronavirus.
Cand cineva este infectat cu două sau mai multe organisme cauzatoare de boli simultan, se numește co-infecție. Acestea sunt considerate a fi relativ comune. În pandemiile de gripa anterioare, co-infectiile bacteriene au reprezentat o cauză majoră de deces.
Pe baza mai multor studii, cele mai frecvente simptome experimentate de pacienții cu Flurona sunt febra (89,4% din cazuri), tuse (79,3%), dificultăți de respirație (24,1%) și dureri musculare (20,7%). Astfel de simptome sunt, de asemenea, comune în rândul celor infectati numai cu oricare dintre virusuri, ceea ce face dificilă identificarea acelor persoane care a fost co-infectate.