Caz uluitor în județul Constanţa, acolo unde o fetiță de doar patru ani a fost plimbată între mai multe unități spitalicești, cu o monedă în gât. Unităţile medicale au refuzat vehement iniţial internararea pentru că fata şi mama ei aveau şi coronavirus. După mai multe ore şi aproximativ 100 de kilometri pe drumuri, copila a ajuns într-un final în grija unui medic, care i-a salvat viaţa.
Mama fetiței de patru ani trebuia să plece în străinătate, motiv pentru care și-a făcut un test pentru COVID-19. Acesta a ieșit pozitiv, ceea ce a schimbat complet planurile familiei. Între timp, micuța a înghițit o monedă, iar mama s-a mobilizat imediat pentru a-și duce copilul la spital.
”A venit ambulanţa, am aşteptat să vedem unde să ne deplaseze, că niciun spital nu mă acceptau. Într-un final de la Constanța ni s-a spus să mergem la spitalul Medgidia, fiind suport COVID”, a spus mama fetiței.
Fetiță cu monedă în gât, refuzată de spital
Ajunse la spitalul din Medgidia, aici s-au lovit încă o problemă. Medici nu se puteau ocupa de caz, fiindcă nu îi puteau face radiografie, astfel au fost redirecţionate la spitalul judeţean din Constanța, unde au avut de aşteptat mai bine de 3 ore, transmite mama copilei.
”Am sunat la DSP, DSP-ul a spus că va vorbi cu spitalul Constantă să mă primească şi intru-un final într-adevăr m-au primit. La 3 şi 28 de minute a fost dus cu ambulanţa, la 3 şi 33 de minute după triajul epidemiologic a fost întocmită fisa UPU, la 3 şi 40 de minute a fost făcut consultul”.
Fetiţă este acum sub observaţie la domiciliu, însă mama e hotărâtă să-şi facă dreptate. A făcut deja o reclamaţie la Direcția de Sănătate Publică despre felul cum a fost plimbată intre spitale. Ea va depune şi o plângere la Colegiul Medicilor.
Un copil a decedat după ce a jucat mai multe ore un joc video pe telefon
Un adolescent de 12 ani a făcut infarct și a murit după ce s-a jucat mai multe ore un joc video pe telefon. Părinții l-au găsit inconștient în camera lui, cu jocul rulând pe telefon. Autoritățile fac apel la părinți să monitorizeze cu atenție activitatea online a copiilor lor.
Băiatul de 12 ani, din Egipt, obișnuia să petreacă multe ore conectat în jocuri video pe telefon. Era pasionat de PUBG, un joc on-line, extrem de popular printre tineri, inclusiv în România. Ultima oară, activitatea de gaming prelungit i-a fost fatală copilului. Părinții băiatului spun că l-au găsit inconștient în camera sa cu jocul rulând pe telefon.
Alertați, au chemat ambulanța și copilul a fost transporat de urgență la spital
În urma investigațiilor făcute, medicii au declarat că adolescentul suferise un infarct și ar fi decedat înainte să ajungă la spital.
Băiatul era și supraponderal, iar infarctul s-ar fi produs din cauza creșterii accelerate a tensiunii arteriale, spun reprezentanții Departamentului de Urgenţă al Direcţiei de Sănătate din spitalul Al-Salam din Port Said, Egipt. Conform presei locale egiptene, după acest tragic incident, Centrul Al-Azhar a emis un avertisment cu privire la riscurile și dependențele la care sunt expuși copiii.
Specialiștii spun că, deși par accesibile și usor de folosit, jocurile video integrează metode psihologice complexe de manipulare pentru a încuraja dependența, violența și nevoia de validare, explorând mai ales, partea competitivă.
În paralel, autoritățile fac apel la părinți și profesori să conștientizeze riscurile și să monotorizeze cu atenție activitățile online a copiilor pentru a evita asemenea incidente. În cazul adolescentului decedat procurorii egipteni au deschis o anchetă.