O femeie din Spania de 115 ani ar putea fi declarată cel mai în vârstă om al planetei
O femeie din Spania, în vârstă de 115 ani, ar putea fi declarată cel mai în vârstă om al planetei. Maria Branyas Morera s-a născut în Statele Unite, iar de 20 de ani locuiește într-un cămin de bătrâni din nord-estul Spaniei. Titlul de decan de vârstă, neconfirmat încă oficial de reprezentanții Guinness World Records, vine după ce marți călugărița franceză, cunoscută ca sora André, a încetat din viaţă la vârsta de 118 ani, transmite AFP, citată de Agerpres.
Maria Branyas Morera s-a născut la San Francisco, Statelor Unite ale Americii, pe 4 martie 1907. Trei ani mai târziu, familia ei de origine spaniolă s-a mutat la New Orleans, în sudul Statelor Unite, iar în 1915 s-a întors în Spania.
În 1931, Maria Branyas Morera s-a căsătorit cu un medic, care a murit la vârsta de 72 de ani. Femeia a născut trei copii, dintre care unul a decedat, şi are azi 11 nepoţi şi 11 strănepoţi.
Maria Branyas Morera a supravieţuit pandemiei de gripă din 1918 (numită şi gripă spaniolă), dar şi celor două războaie mondiale şi Războiului Civil Spaniol.
Fiica cea mai mică a femeii, Rosa Moret, în vârstă de 78 de ani, consideră că starea bună de sănătate a mamei sale se datorează „genelor” ei. „Nu a mers niciodată la spital, nu a avut niciodată nimic rupt”, a declarat miercuri Rosa Moret la televiziunea regională catalană.
De 20 de ani, Maria Branyas Morera locuiește la căminul de bătrâni Santa Maria del Tură din oraşul Olot, situat în nord-estul Spaniei. Instituţia a anunţat că va organiza, zilele viitoare, o „mică petrecere” cu uşile închise, pentru a „sărbători acest eveniment foarte special”. „Este sănătoasă şi este surprinsă şi recunoscătoare pentru interesul manifestat”, au precizat reprezentanţii căminului.
Cartea recordurilor Guinness World Records a înregistrat recordul stabilit de sora André la 25 aprilie, după decesul japonezei Kane Tanaka, la vârsta de 119 ani. Tanaka se născuse pe 2 ianuarie 1903 în departamentul Fukuoka, în acelaşi an în care fraţii Wright au realizat primul zbor cu motor, iar Marie Curie devenea prima femeie recompensată cu un Premiu Nobel, notează Agerpres.